Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Процесуальні дії під час кримінального провадження

Відповідно до ст. 520 КПК службові особи зобов'язані негайно провес- ти необхідні процесуальні дії після того, як із заяви, повідомлення, самос- тійного виявлення або з іншого джерела їм стали відомі обставини, що мо- жуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення на території дипломатичного представництва, консульської установи України, на повіт- ряному, морському чи річковому судні, що перебуває за межами України під прапором або з розпізнавальним знаком України, якщо це судно припи- сано до порту, розташованого в Україні.

Службові особи уповноважені на:

> застосування заходів забезпечення кримінального провадження у ви- гляді тимчасового вилучення майна, здійснення законного затримання особи;

> проведення слідчих чи розшукових дій у вигляді обшуку житла чи іншого володіння особи і особистого обшуку без ухвали суду, огляду місця вчинення кримінального правопорушення.

Процесуальні дії під час кримінального провадження, що проводиться згідно ст. 520 КПК, докладно описуються у відповідних процесуальних документах, а також фіксуються за допомогою технічних засобів фіксуван- ня кримінального провадження, крім випадків, коли таке фіксування немо- жливе з технічних причин.

Строки звернення із клопотанням про арешт і затримання особи

Відповідно до ст/ 521 КПК клопотання прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подане не пізніше наступного робочого дня після доставлення на територію України особи, затриманої в диплома- тичному представництві, консульській установі, на судні України, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Керівник дипломатичного представництва чи консульської установи України має право затримати особу на необхідний строк, але не більше ніж на 48 годин, і зобов'язаний надати затриманій особі доступ до отримання правової допомоги.

Капітан судна України мають право затримати особу на строк, необ- хідний для її доставлення на територію України.

Службові особи зобов'язані забезпечити доставлення затриманої особи до підрозділу органу державної влади на території України, уповноважено- го на тримання затриманих осіб, і повідомлення про факт законного затри- мання слідчому органу досудового розслідування за місцем проведення досудового розслідування в Україні.

30 3

Місце проведення досудового розслідування

Відповідно до ст. 523 КПК досудове розслідування кримінального правопо- рушення, вчиненого на території дипломатичного представництва чи консульсь- кої установи України за кордоном, здійснюється слідчим органу досудового розслідування, юрисдикція якого поширюється на територію місцезнаходження центрального органу виконавчої влади у сфері закордонних справ України.

Досудове розслідування кримінального правопорушення, вчиненого на повітряному, морському чи річковому судні, що перебуває за межами України під прапором або з розпізнавальним знаком України, якщо це суд- но приписано до порту, розташованого в Україні, здійснюється слідчим органу досудового розслідування, юрисдикція якого поширюється на тери- торію місцезнаходження порту приписки.

Опорний конспект № 29. Відновлення втрачених матеріалів кримі- нального провадження

203. Особи, які мають право звертатися до суду із заявою про віднов- лення втрачених матеріалів кримінального провадження.

204. Зміст заяви про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження.

205. Судовий розгляд.