Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Угол.процесс (учебник).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
7.37 Mб
Скачать

Розділ X. Прикінцеві положення

1. КПК набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім:

положень, що стосуються кримінального провадження щодо криміна- льних проступків, які вводяться в дію одночасно з набранням чинності за- коном України про кримінальні проступки;

частини першої (у частині положень щодо повноважень здійснення до- судового розслідування злочинів, передбачених статтями 402-421, 423-435

Кримінального кодексу України), частини четвертої статті 216 КПК, які вводяться в дію з дня створення Державного бюро розслідувань України, але не пізніше п'яти років з дня набрання чинності КПК.

частини четвертої статті 213 КПК, яка вводиться в дію з дня набрання чинності положень закону, що регулює надання безоплатної правової до- помоги, які передбачають надання відповідного виду безоплатної правової допомоги;

частини першої статті 41 та частини шостої статті 246 КПК (у частині віднесення органів Державної митної служби України до оперативних під- розділів), які вводяться в дію через рік після набрання чинності КПК;

частини другої статті 45 КПК, яка вводиться в дію через рік після ство- рення Єдиного реєстру адвокатів України;

частини п'ятої статті 181 КПК (у частині можливості використання електронних засобів контролю), пункту 9 частини п'ятої статті 194, статті

195, які вводяться в дію з дня набрання чинності положенням про порядок їх застосування, затвердженим Міністерством внутрішніх справ України;

пунктів 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 розділу XI «Перехідні положен- ня», які вводяться в дію з дня, наступного за днем опублікування КПК;

2. Визнати такими, що втратили чинність:

1) Кримінально-процесуальний кодекс України із наступними змінами;

2) Закон Української РСР «Про затвердження Кримінально-процесу-

льного кодексу Української РСР» (Відомості Верховної Ради УРСР, 1961

р., № 2, ст.15).

354

Додаток 1

Розділ XI. Перехідні положення

1. До дня введення в дію положень частини першої (в частині положень щодо повноважень здійснення досудового розслідування злочинів, перед- бачених статтями 402-421, 423-435 Кримінального кодексу України), час- тини четвертої статті 216 КПК, повноваження щодо досудового розсліду- вання передбачених ними кримінальних правопорушень здійснюють слідчі органів прокуратури, які користуються повноваженнями слідчих, визначе- них КПК.

Після введення в дію положень частини першої (в частині положень щодо повноважень здійснення досудового розслідування злочинів, перед- бачених статтями 402-421, 423-435 Кримінального кодексу України), чет- вертої статті 216 КПК матеріали кримінальних проваджень, досудове розс- лідування яких здійснюється органами прокуратури, передаються слідчими органів прокуратури відповідним органам досудового розслідування з ура- хуванням підслідності, визначеної КПК.

2. До дня ведення в дію положень закону, що регулює надання безопла- тної правової допомоги, які передбачають діяльність органів (установ), уповноважених законом на надання безоплатної правової допомоги, функ- ції таких органів (установ) здійснюють адвокатські об'єднання або органи адвокатського самоврядування.

3. Заяви та повідомлення про злочини, які надійшли до органів дізнан- ня, слідчих, прокурорів до набрання чинності КПК і по яких не прийнято рішення про порушення кримінальної справи або про відмову у порушенні кримінальної справи, передаються органам досудового розслідування згід- но з КПК для початку досудового розслідування в порядку, встановленому КПК.

4. Ведення оперативно-розшукових справ, які на день набрання чиннос- ті КПК перебувають у провадженні підрозділів, які здійснюють оператив- но-розшукову діяльність, продовжується. За наявності відповідних підстав такі оперативно-розшукові справи передаються органам досудового розс- лідування для початку досудового розслідування у порядку, встановленому КПК, з урахуванням підслідності.

5. Кримінальні справи, які на день набрання чинності КПК перебувають у провадженні органів дізнання, протягом десяти днів з дня набрання ним чинності передаються відповідним органам досудового розслідування з урахуванням підслідності для здійснення досудового розслідування.

6. Кримінальні справи, які на день набрання чинності КПК перебувають у провадженні органів досудового слідства, залишаються у провадженні цих органів до завершення розслідування незалежно від зміни їх підслідно- сті відповідно до КПК.

7. Оперативно-розшукові заходи, слідчі та процесуальні дії, розпочаті до дня набрання чинності КПК, завершуються у порядку, який діяв до набрання ним чинності. Після набрання чинності КПК оперативно-розшукові заходи, слідчі та процесуальні дії здійснюються згідно з положеннями Закону Украї- ни «Про оперативно-розшукову діяльність» та положеннями КПК.

35 5

8. Допустимість доказів, отриманих до набрання чинності КПК, визна- чається у порядку, що діяв до набрання ним чинності.

9. Запобіжні заходи, арешт майна, відсторонення від посади, застосова- ні під час дізнання та досудового слідства до дня набрання чинності цим Кодексом, продовжують свою дію до моменту їх зміни, скасування чи при- пинення у порядку, що діяв до набрання чинності КПК.

10. Кримінальні справи, які на день набрання чинності КПК не направ- лені до суду з обвинувальним висновком, постановою про застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, постановою про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, розслідуються, надсилаються до суду та розглядаються судами першої, апеляційної, касаційної інстанцій і Верхов- ним Судом України згідно з положеннями КПК.

11. Кримінальні справи, які до дня набрання чинності КПК надійшли до суду від прокурорів з обвинувальним висновком, постановою про застосу- вання примусових заходів медичного чи виховного характеру, постановою про направлення справи до суду для вирішення питання про звільнення особи від кримінальної відповідальності, розглядаються судами першої, апеляційної, касаційної інстанцій та Верховним Судом України в порядку, який діяв до набрання чинності КПК.

12. Розслідування кримінальних справ, передбачених пунктом 10 розді- лу XI «Перехідні положення», у разі повернення таких кримінальних справ судом прокурору для проведення додаткового розслідування проводиться у порядку, передбаченому КПК.

13. Судові рішення, які ухвалені судом першої інстанції і не набрали законної сили на день набрання чинності цим Кодексом, можуть бути оскаржені в апеляційному порядку та строки, що діяли до набрання чинно- сті КПК.

14. Неоскаржені судові рішення, які ухвалені судом першої інстанції і не набрали законної сили на день набрання чинності КПК, набирають за- конної сили в порядку, що діяв до набрання чинності КПК.

15. Апеляційні, касаційні скарги, заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України у кримінальних справах, які були розглянуті до набрання чинності КПК, або у справах, розгляд яких не завершено з на- бранням чинності КПК, подаються і розглядаються у порядку, що діяв до набрання чинності КПК.

16 Клопотання про перегляд судових рішень за нововиявленими обста- винами, подані відповідним прокурорам до дня набрання чинності КПК, розглядаються та подаються ними до суду в порядку, що діяв до набрання чинності цим Кодексом.

Заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами, подані до суду до дня набрання чинності КПК, а також заяви, подані про- курорами відповідно до абзацу першого цього пункту після набрання ним чинності, розглядаються відповідними судами у порядку, що діяв до на- брання чинності КПК.

17. Особи, які на день набрання чинності КПК, беруть участь у кримі- нальному провадженні в якості захисників і не мають статусу адвоката, продовжують здійснювати повноваження захисника в такому криміналь-

35 6

ному провадженні під час досудового розслідування, а також судового провадження у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та Верхов- ному Суді України.

18. Не пізніше трьох місяців з дня опублікування КПК у місцевих зага- льних судах проводяться збори судців з метою обрання слідчих судців у порядку, встановленому Законом України «Про судоустрій і статус суд- дів».

У разі, якщо у зазначений строк слідчого суддю не було обрано, його повноваження, передбачені КПК, виконує найстарший за віком суддя цього суду до дня обрання слідчого судді.

19. Не пізніше трьох місяців з дня опублікування КПК у місцевих зага- льних судах, апеляційних судах областей, міст Києва та Севастополя, Апе- ляційному суді Автономної Республіки Крим та Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ проводяться збори суддів з метою обрання суддів, уповноважених на здійснення кримінально- го провадження щодо неповнолітніх, у порядку, встановленому Законом України «Про судоустрій і статус суддів».

У разі, якщо у зазначений строк суддю, уповноваженого на здійснення кримінального провадження щодо неповнолітніх, не було обрано, його по- вноваження здійснює суддя, що має найбільший стаж роботи на посаді су- дді та досвід розгляду кримінальних справ.

20. Не пізніше трьох місяців з дня опублікування КПК керівники орга- нів досудового розслідування визначають слідчих, спеціально уповноваже- них на здійснення досудових розслідувань щодо неповнолітніх.

21. Кабінету Міністрів України:

1) у тримісячний строк з дня опублікування КПК:

привести свої нормативно-правові акти у відповідність із КПК;

забезпечити приведення нормативно-правових актів міністерств та ін-

ших центральних органів виконавчої влади України у відповідність із КПК;

забезпечити підготовку та впровадження в юридичних вищих навчаль- них закладах нових навчальних програм з вивчення нового кримінального процесуального законодавства;

2) у місячний строк з дня опублікування КПК внести на розгляд Верхо- вної Ради України пропозиції щодо приведення законодавчих актів у від- повідність із цим Кодексом, у тому числі з метою забезпечення фінансу- вання:

оснащення органів досудового розслідування електронними засобами контролю;

створення та ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань;

обладнання органів досудового розслідування технічними засобами фі- ксування кримінального провадження і технічними засобами проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції;

заміни у судах загальної юрисдикції металевих загороджень, які відо- кремлюють підсудних від складу суду і присутніх громадян, на загоро- дження зі скла чи органічного скла;

обладнання залів судового засідання у необхідній кількості технічними засобами фіксування кримінального провадження та технічними засобами проведення дистанційного провадження в режимі відеоконференції у кіль-

35 7

кості не менше двох залів на кожний місцевий суд, не менше чотирьох за- лів на кожний апеляційний суд, не менше п'яти залів на Вищий спеціалізо- ваний суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ, не менше п'яти залів на Верховний Суд України;

обладнання установ попереднього ув'язнення та установ виконання по- карань технічними засобами проведення дистанційного провадження в ре- жимі відеоконференції з судами у кількості не менше двох приміщень у кожній установі;

збільшення кількості суддів місцевих загальних судів та апарату цих судів у зв'язку з необхідністю забезпечення здійснення функцій слідчого судді.

22. Рекомендувати Генеральній прокуратурі України протягом трьох місяців з дня опублікування КПК:

1) створити Єдиний реєстр досудових розслідувань, розробити та затве- рдити за погодженням з Міністерством внутрішніх справ України, Служ- бою безпеки України, органом, що здійснює контроль за додержанням по- даткового законодавства, положення про порядок його ведення;

2) привести свої нормативно-правові акти у відповідність із КПК.

23. Рекомендувати Міністерству внутрішніх справ України протягом

трьох місяців з дня опублікування КПК розробити та затвердити положен-

ня про порядок застосування електронних засобів контролю згідно з вимо-

гами КПК.

24. Рекомендувати Службі безпеки України протягом трьох місяців з дня опублікування КПК привести свої нормативно-правові акти у відпові- дність з КПК.

25. Кабінету Міністрів України спільно з Генеральною прокуратурою України, Вищою кваліфікаційною комісією суддів України та органіами адвокатського самоврядування підготувати і забезпечити виконання про- грам перепідготовки працівників органів кримінальної юстиції та адвокатів з питань застосування нових положень кримінального процесуального за- конодавства.

26. Рекомендувати Державній судовій адміністрації України:

1) протягом одного місяця з дня опублікування КПК забезпечити звер-

нення своїх територіальних управлінь з поданнями до відповідних місце-

вих рад про формування і затвердження ними списків присяжних відповід-

но до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів»;

2) протягом трьох місяців з дня опублікування КПК привести свої нор- мативно-правові акти у відповідність з КПК.

35 8

Зміст

Переднє слово. З А. Олександра Прнмаченко. Умовно прогресивний кодекс 5

Б. Микола Мельник. Об'єктивну оцінку новому КПК дасть його засто- сування. 12

ГЛАВА І. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА КРИМІНАЛЬНОГО

ПРОЦЕСУ УКРАЇНИ 17

Опорний конспект 1. Предмет і основні поняття курсу.

17

1. Поняття і завдання кримінального процесу

17

2. Історичні форми кримінального процесу

19

3. Стадії кримінального процесу

19

4. Функції кримінального процесу

21

5. Процесуальна форма.

21

6. Процесуальні відносини

22

7. Процесуальні гарантії

23

8. Наука кримінального процесуального права .

23

9. Джерела кримінального процесуального права . .

24

10. Дія кримінального процесуального права в часі, у просторі і за колом осіб

26

Опорний конспект 2. Принципи кримінального процесу

26

11. Поняття і значення принципів

27

12. Принцип верховенства права .

28

13. Здійснення правосудця виключно судом.

28

14. Участь народу у здійсненні правосуддя.

29

15. Незалежність суддів і підкорення їх лише закону.

30

16. Одноособовий і колегіальний розгляд справи

31

17. Принцип законності .

33

18. Рівність всіх учасників перед законом та судом.

34

19. Забезпечення доведеності вини . . . .

3 5

веденні перед судом їх переконливості. .

36

21. Підтримання державного обвинувачення в суді прокурором.

37

22. Забезпечення обвинуваченому права на захист .

37

23. Гласність судового процесу та його повне фіксування технічними засоми.

38

24. Забезпечення апеляційного і касаційного оскарження рішень суду

40

25. Обов'язковість рішень суду

26. Презумпція невинуватості. .

27. Виборність і призначуваність суддів.

41

42

43

20. Змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у до-

35 9

28. Принцип державної мови судочинства . . . . . 4 4

29. Повага до гідності особи, невтручання в її особисте і сімейне життя. 45

30. Право на свободу та особисту недоторканність . 46

31. Недоторканність житла . . . . . . 4 7

32. Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспо-

нденції . . . 4 8

33. Недоторканність права власності . . . 4 9

34. Свобода від самовикриття та право не свідчити проти близьких родичів

т а членів сім'ї. . . . . . 4 9

35. Заборона двічі притягувати до кримінальної відповідальності за одне і те

саме правопорушення. 49

36. Доступ до правосуддя . . . 50

37. Безпосередність дослідження показань, речей і документів 50

38. Публічність . 51

39. Диспозитивність. 51

40. Розумність строків 52

Опорний конспект 3. Суд, сторони та інші учасники кримінального провадження. 53

41. Класифікація учасників процесу. 53

42. Суд (суддя), слідчий судця. 54

43. Прокурор 56

44. Керівник органу досудового розслідування. 58

45. Слідчий . . . 5 9

46. Оперативні підрозділи. 60

47. Підозрюваний, обвинувачений. 61

48. Виправданий, засуджений . 63

49. Законний представник підозрюваного, обвинуваченого 64

50. Захисник .. . 64

51. Потерпілий і його представник. 67

52. Заявник 72

53. Цивільний позивач 72

54. Цивільний відповідач . . . 7 2

55. Представник цивільного позивача, цивільного відповідача. 73

56. Свідок 74

57. Перекладач. 76

58. Експерт 76

59. Спеціаліст . 78

60. Секретар судового засідання 79

61. Судовий розпорядник 79

62. Відводи 80

Опорний конспект 4. Докази і доказування 83

63. Поняття, належність та допустимість доказів . . 83

64. Обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні 86