Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

9.3. Основи проведення оцінки

9.3.1. Випадки проведення оцінки

Оцінка майнових прав на об'єкти права інтелектуальної власності проводиться у випадках, визначених законодавством України, міжнародними договорами, на підставі договору, а також на вимогу однієї зі сторін договору і за згодою сторін [67].

Проведення оцінки майна є обов'язковим у випадках:

-створення підприємств (господарчих товариств) на базі державного майна або майна, що перебуває у комунальній власності;

-реорганізації, банкрутства, ліквідації державних, комунальних підприємств і підприємств (господарчих товариств) із державною часткою майна (часткою комунального майна);

-виділення або визначення частки майна у спільному майні, де є державна частка (частка комунального майна);

-визначення вартості внесків учасників і засновників господарчого товариства, якщо до зазначеного товариства вноситься майно господарчих товариств із державною часткою (часткою комунального майна), а також у випадку виходу (виключення) учасника або засновника зі складу такого товариства;

-приватизації та іншого відчуження у випадках, установлених законом, оренди, обміну, страхування державного майна, майна, що перебуває в комунальній власності, а також повернення цього майна на підставі рішення суду;

-переоцінки основних фондів для бухгалтерського обліку;

-оподатковування майна відповідно до закону;

-визначення збитків або розміру відшкодування у випадках, установлених законом;

-в інших випадках за рішенням суду або у зв'язку із необхідністю захисту суспільних інтересів [67].

Проведення незалежної оцінки майна є обов'язковим у випадках застави державного і комунального майна, відчуження державного і комунального майна способами, які не передбачають конкуренції покупців у процесі продажу, або у випадку продажу одному покупцеві, визна-

376

чення збитків або розміру відшкодування, під час рішення суперечок та

вінших випадках, визначених законодавством, або за згодою сторін.

9.3.2.Підстави для проведення оцінки

Оцінка майна проводиться на підставі договору між суб'єктом оціночної діяльності - суб'єктом господарської діяльності і замовником оцінки або на підставі постанови суду про призначення відповідної експертизи щодо оцінки майна.

У випадках, визначених нормативно-правовими актами із оцінки майна, які затверджуються Кабінетом Міністрів України, суб'єкти оціночної діяльності - органи державної влади і органи місцевого самоврядування здійснюють оцінку майна самостійно на підставі наказу керівника. При цьому, якщо законодавством передбачена обов'язковість проведення незалежної оцінки майна, органи державної влади і органи місцевого самоврядування виступають замовниками проведення такої оцінки майна шляхом укладання договорів із суб'єктами оціночної діяльності - суб'єктами господарювання, визначеними на конкурсній основі у порядку, встановленому законодавством.

Під час укладання органами державної влади і органами місцевого самоврядування договорів на проведення оцінки майна застосовуються обмеження [67, див. ст. 8]. Не допускається встановлення інших обмежень щодо участі суб'єктів оціночної діяльності у проведенні оцінки майна, крім тих, які визначено умовами конкурсного відбору згідно із законодавством.

9.3.3. Складання технічного завдання та договору на проведення оцінки

За своєю сутністю технічне завдання (ТЗ) на оцінку є погодженою клієнтом і оцінювачем інструкцією про виконання роботи. До складу ТЗ включають наступні пункти:

-найменування і місцезнаходження об'єкта оцінки;

-найменування клієнта - замовника оцінки;

-найменування оцінювача;

-найменування власника оцінюваної власності;

-характер поточного використання ОІВ;

-склад оцінюваних прав;

-мета оцінки;

377

-база оцінки із визначеннями і коментарями;

-дата оцінки або майбутнього продажу;

-перелік допущень і обмежень, що використовуються при оцінці;

-перелік інформації, що надається клієнтом, дату її подання, контактні адреси і телефони осіб, відповідальних за надання інформації;

-особливі інструкції клієнта із приводу проведення оцінки;

-ступінь і глибина огляду об'єкта оцінки;

-дата закінчення роботи;

-форма надання результатів оцінки;

-підписи, печатки клієнта та оцінювача.

Після узгодження ТЗ клієнт і оцінювач укладають договір на виконання оцінки. З юридичної точки зору договір на оцінку є звичайним договором між замовником і виконавцем на виконання певного виду робіт або послуг. На практиці специфічні особливості, пов'язані із оціночною діяльністю, формулюються із урахуванням ТЗ на оцінку і основних передумов, допущень і обмежень, у рамках яких виконується оцінка.

Договір на проведення оцінки майнових прав інтелектуальної власності складається у письмовій формі і може бути двостороннім або багатостороннім. Під час укладання багатостороннього договору окрім замовника оцінки стороною договору може виступати особа-платник, якщо оплату послуг суб'єкта оціночної діяльності здійснює інша особа, а не замовник. У цьому випадку на платника, як сторону договору, поширюються обмеження [67, ст. 8].

Замовниками оцінки майна можуть бути особи, яким зазначене майно належить на законних підставах або у яких майно перебуває на законних підставах, а також особи, які замовляють оцінку майна за дорученням зазначених осіб. Замовники оцінки повинні забезпечити доступ суб'єкта оціночної діяльності до майна, що підлягає оцінці на законних підставах, отримання ним необхідної і достовірної інформації про зазначене майно для проведення його оцінки.

Сторони договору на проведення оцінки майна (замовник, платник) мають право вільного вибору суб'єкта оціночної діяльності – су- б'єкта господарської діяльності за умови виконання вимог [67, ст. 8, 9].

Істотними умовами договору на проведення оцінки є:

-зазаначення майнових прав, що підлягають оцінці;

378

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність