Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

4.2.3. Кумулятивний підхід

Кумулятивний підхід має певну схожість із САРМ. В обох випадках за базу розрахунків береться ставка доходу від безризикових цінних паперів, до якої додається додатковий дохід, пов'язаний із ризиком інвестування в даний вид цінних паперів. Потім вносяться поправки (у бік збільшення або зменшення) з огляду на дію кількісних і якісних факторів ризику, пов'язаних зі специфікою даної компанії.

Наведені нижче дані дозволяють отримати уявлення про залежність між величиною ставок доходу і рівнем ризику, пов'язаного з тими або іншими інвестиціями. З їхньою допомогою може бути проілюстрована концепція "кумулятивного зростання" ставок доходу при переході від менш ризикованих (безризикових) до більше ризикованих інвестицій

(табл. 2.6):

 

Таблиця 2.6

Залежність ставки доходу від виду інвестиції

 

 

Вид інвестицій

Ставка доходу, %

Довгострокові державні

8,31

Облігації промислових компаній:

 

- із рейтингом ААА

8,93

- із рейтингом А

9,75

- із рейтингом ВВ

12,30

Акції компаній, включених

 

до фінансового індексу:

 

"Стандарт энд Пур" (S&P 500)

17,14

Акції дрібних компаній відкритого типу

20,41

Венчурні компанії

27,10

Хоча ці дані і відносяться до кінця 1990-го року, вони служать переконливим свідоцтвом того, що отримання більшого доходу вимагає інвестування у більш ризиковані цінні папери. Причому перехід до більш ризикованого виду інвестицій щоразу приводить до збільшення ставки доходу (властивість кумулятивности).

Розрахунок вартості власного капіталу відповідно до кумулятивного підходу проводиться у два етапи: 1) визначення відповідної безризикової норми доходу; 2) оцінка величини відповідної премії за ризик інвестування в дану компанію.

Оскільки при розрахунках за САРМ нами вже було встановлено, що значення безризикової ставки доходу дорівнює 6,3%, приділимо основну увагу другому етапу.

298

Для того щоб оцінити відповідну додаткову премію за ризик інвестування в конкретне підприємство (KSB), можна скористатися даними табл. 2.7.

 

 

Таблиця 2.7

 

Експертна оцінка величини премії за ризик, пов'язаний

 

із інвестуванням у конкретну компанію

 

 

 

 

 

 

 

Імовірний

Вид ризику

інтервал

 

п/п

 

 

значень, %

 

 

 

 

1

Керівний склад: якість управління

0-5

 

2

Розмір компанії

0-5

 

3

Фінансова структура

0-5

 

 

(джерела фінансування компанії)

 

 

4

Товарна/територіальна диверсифікованість

0-5

 

5

Диверсифікованість клієнтури

0-5

 

6

Рівень і прогнозованість прибутків

0-5

 

7

Інші джерела

0-5

 

Щоб встановити значення ставки дисконту грошового потоку для власного капіталу підприємства після сплати податків, до безризикової ставки доходу потрібно додати премії за ризик, зазначені у табл. 2.8. Оцінка факторів ризику, в основу якої лягли результати проведеного аналізу діяльності KSB, виглядає наступним чином:

1)якість управління в компанії KSB відповідає всім необхідним вимогам, необхідний кадровий резерв підготовлено. Отже, додатковий ризик відсутній і безризикова ставка доходу не корегується.

2)за стандартами країни, на території якої розташована компанія KSB, вона може бути однозначно віднесена до дрібних компаній. Її розміри невеликі і у порівнянні із більшістю компаній, акції яких котируються на фондових біржах і є доступними для широкої публіки. Висновок: 5% надбавки за ризик.

3)у компанії KSB немає довгострокової заборгованості. Отже, додатковий ризик відсутній.

4)компанія KSB характеризується задовільною територіальною диверсифікованістю, але рівень її товарної диверсифікованості невисокий. Тому ми додаємо 3% за додатковий ризик.

5)в обсязі продажів компанії KSB частка, що припадає на найбільшого споживача її продукції, є невеликою (близько 5%). Для першої десятки клієнтів KSB цей показник становить 25%. У силу задовільної диверсифікованості клієнтури додатковий ризик відсутній.

299

6)рентабельність KSB є вищою, ніж у середньому по галузі. Однак, у перспективі рівень рентабельності, імовірно, знизиться, якщо підтвердиться прогноз щодо випереджаючого зростання витрат у порівнянні із цінами на вироблену продукцію. Висновок: 3% надбавки за ризик.

7)відсутні інші фактори ризику, які є для KSB до певної міри значущими і не були враховані раніше при розрахунках величини майбутнього грошового потоку.

Отже, після розгляду семи факторів додаткового ризику, безризикова ставка доходу, рівна 6,3%, збільшується в цілому на 11%. У результаті величина ставки дисконту грошового потоку для власного капіталу підприємства складе приблизно 17%.

Таким чином, розрахунки ставки дисконту для власного капіталу за моделлю САРМ дали результат 18%, у той час як застосування кумулятивного методу - 17%. Отже, без обліку факторів країнового ризику значення ставки дисконту для власного капіталу компанії KSB перебуває в інтервалі від 17 до 18%.

4.2.4. Поправка на країновий ризик

Під країновим ризиком (тобто ризиком, пов'язаним з даною країною) розуміються прямі збитки по матеріальним і/або фінансовим активам, що перебувають в даній країні, або непередбачене зниження доходів від цих активів, викликане подіями макроекономічного, фінансового або соціально-політичного характеру, розвиток яких не могли контролювати ні приватні підприємства, ні окремі особи.

Облік країнового ризику в процесі визначення ставки дисконту має дуже велике значення. Країновий ризик ретельно аналізується багатонаціональними компаніями (ТНК) при вирішенні питання щодо інвестування в зарубіжних країнах. Одне з нещодавніх обстежень, яким було охоплено 90 ТНК, показало, що всі вони без винятку застосовують при плануванні своєї міжнародної діяльності різні методи оцінки інвестиційних ризиків.

Країновий ризик важливо враховувати ще й тому, що в основу методики визначення ставки дисконту покладені дані вивчення доходів у країнах з відносно стабільною політичною, економічною і підприємницькою кон'юнктурою. Нарешті, рівень інвестиційного ризику в різних країнах повинен братися до уваги хоча б тому, що інвестор, який вирішить інвестувати кошти у дане підприємство, може мати будь-яку національну приналежність.

Оцінка величини країнового ризику проводиться у кілька етапів:

300

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність