Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

-не береться до уваги додаткова пропозиція можливого покупця із особливим інтересом;

-обидві сторони угоди діяли компетентно, розважливо і без примусу.

5.1.4.4. Вартість при існуючому використанні

Вартість при існуючому використанні (Existing Use Value)

це уявлення про найкращу ціну, за якої продаж права власності був би здійснений на дату оцінки за готівку при допущенні, що виконуються умови для вартості на відкритому ринку, крім того:

-власність може використовуватися в доступному для огляду майбутньому тільки в її чинному використанні;

-забезпечено вільне володіння для здійснення продажу всіх частин власності, яку займає бізнес (крім тих випадків, коли власність зайнята громадським або іншим, який не передбачає одержання прибутку, органом для надання якої-небудь послуги; при цьому допускається, що власність буде і надалі займатися або здаватися для чинного використання).

Вартість при існуючому використанні в даному визначенні за-

стосовується лишн при оцінці з метою складання фінансової і бухгалтерської звітності власності, що використовується для ведення бізнесу. З огляду на це поняття вартості будь-якого активу є поняттям чистої поточної вартості заміщення, тобто витрат покупки за найменшу вартість експлуатаційного потенціалу, що залишається, використання активу на дату балансового звіту. Інакше кажучи, якби організація позбавилася якоїсь конкретної власності, то це ціна, яку дана організація або будь-який інший її потенційний власник при тому ж використанні повинен був би заплатити на відкритому ринку для її заміщення.

5.1.4.5. Розрахункова вартість реалізації

Розрахункова вартість реалізації (Estimated Realization Price)

— це міркування щодо грошової суми до відрахування видатків на продаж, якої, як вважає оцінювач на дату оцінки, можна обґрунтовано досягти у майбутній безумовній угоді продажу права власності, при допущенні про те, що здійснення угоди відбудеться на майбутню дату, визначену оцінювачем із урахуванням достатнього періоду для належного маркетингу, що відповідає характеру власності і стану ринку.

Інші допущення є ідентичними допущенням для вартості на відкритому ринку.

318

Від оцінювача вимагається, щоб він розглянув питання про те, скільки часу, починаючи із дати оцінки, знадобиться, щоб належним чином організувати продаж для одержання найкращої ціни без зайвого продовження періоду продажу у сподіванні на підйом цін на ринку.

5.1.4.6. Розрахункова вартість обмеженої реалізації

Розрахункова вартість обмеженої реалізації (Estimated Restricted Realization Price) — це міркування щодо грошової суми до відрахування видатків на продаж, якої, як вважає оцінювач на дату оцінки, можна обґрунтовано очікувати у майбутній безумовній угоді продажу права власності, при допущенні про те, що здійснення угоди відбудеться в майбутньому, у момент, визначений клієнтом (і відзначений у звіті про оцінку); при цьому не буде достатнього періоду часу для належного маркетингу (відповідно характеру власності і стану ринку). Решта допущень ті ж, що і для розрахункової вартості реалізації.

Таким чином, визначення розрахункової вартості обмеженої реалізації відповідає визначенню розрахункової вартості реалізації, за винятком того, що здійснення угоди має місце після недостатнього періоду маркетингу.

Варто відмітити, що наведене визначення уведене до нормати-

вів RICS із 1996 року замість поняття вартість при примусовому про-

дажі (Forced Sale Value). При цьому вважається, що нове поняття має більше широкий спектр застосування і може вирішити всі проблеми, пов'язані із майбутніми продажами.

У стандартах IVSC аналогічним є визначення ліквідаційної вартості як грошової суми, що реально може бути отримана від продажу власності у строки, занадто короткі для проведення належного маркетингу відповідно до визначення ринкової вартості.

5.1.4.7. Залишкова вартість заміщення

Залишкова вартість заміщення (Depreciated Replacement Cost) — це поточна ринкова вартість при існуючому використанні об'єкта оцінки, за винятком накопиченого зношення. Основною передумовою залишкової вартості заміщення є те, що вона застосовується для оцінки власності, що не продається на ринку і, відповідно, не має ринкового попиту.

5.1.4.8. Вартість оренди на відкритому ринку

Вартість оренди на відкритому ринку (Open Market Rental Value) — це міркування про найкращу орендну плату, за якої нова здача в оренду права власності була б здійснена на дату оцінки при допущен-

319

ні, прийнятому для вартості на відкритому ринку, із заміною слова "продаж" на слово "оренда".

Дане визначення застосовується для оцінки орендної плати за власність. При цьому розглядається не продовження існуючої оренди, а організація нового договору оренди.

5.1.4.9. Розрахункова майбутня вартість оренди

Розрахункова майбутня вартість оренди (Estimated Future Rental Value) — це міркування відносно орендної плати, отримання якої, як вважає оцінювач на дату оцінки, можна обґрунтовано очікувати при майбутньому завершенні угоди нової здачі в оренду об'єкта власності при тому ж допущенні, що й для вартості оренди на відкритому ринку. Виключенням є те, що здійснення угоди із здачі в оренду відбудеться в майбутньому, у момент, визначений оцінювачем (і зафіксований у звіті оцінювача), щоб надати достатній період (з урахуванням характеру власності і стану ринку) для належним чином організованого маркетингу права власності, для угоди щодо орендної плати та інших умов здачі в оренду і для завершення угоди про оренду. Дане визначення застосовується для оцінки орендної плати за власність. При цьому, як і в попередньому випадку, розглядається не продовження існуючої оренди, а організація нового договору оренди.

5.1.4.10. Утилізаційна вартість

Утилізаційна вартість – це вартість, розглянута як вартість об'єкта оцінки без його доробки і підготовки до продажу.

Утилізаційна вартість розраховується із урахуванням витрат на реалізацію.

5.1.4.11. Вартість для страхування і оподаткування

Під вартістю для оподаткування розуміється вартість, розрахована відповідно до конкретних методик і нормативів, що використовуються державними органами оподаткування для розрахунку оподатковуваної бази. Незважаючи на те, що в багатьох країнах вартість, використовувана як оподатковувана база, позначається як ринкова вартість, методики її розрахунку можуть не збігатися із наведеними визначеннями ринкової вартості та вартості на відкритому ринку, і, відповідно, результати розрахунку не будуть збігатися із величинами ринкової вартості і вартості на відкритому ринку.

320

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність