Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

4)індекс прибутковості;

5)середній дохід на чистий капітал.

8.3.Чиста дійсна вартість (NPV)

При оцінці економічної ефективності проекту головним завданням є визначення вартості майбутніх вигід, які можна одержати протягом терміну реалізації проекту. При цьому майбутня вартість вигід через процедуру дисконтування приводиться до їхньої дійсної вартості [66].

Припустимо, що необхідно ухвалити рішення щодо одного із двох інвестиційних проектів (табл. 2.23):

 

 

Таблиця 2.23

Порівняння інвестиційних проектів

 

 

 

 

 

 

 

Проект А

 

Проект В

Дійсна вартість майбутніх вигід, грн.

100 000

 

100 000

Сума початкових інвестицій, грн.

20 000

 

40 000

Як випливає із умови дійсна вартість майбутніх вигід обох проектів однакова, тобто обидва проекти сьогодні мають однакову вартість. Проте, якщо розглядати їх як об'єкти для інвестицій, то перевагу варто надати проекту А, оскільки він вимагає менших початкових інвестицій. Інакше кажучи, вкладаючи гроші у проект А, можна одержати більший приріст капіталу.

Якщо розглядати це завдання в термінах аналізу дисконтованого грошового потоку, то критерієм при виборі проектів є різниця між сумою дисконтованих грошових потоків і початкових інвестицій, що нази-

вається чистою дійсною вартістю (net present value - NPV):

 

 

 

n

 

1

 

 

 

 

 

NPV = −Co +Ct ·

 

 

,

 

 

 

(1

+it )

t

 

 

 

t =1

 

 

де:

NPV

чиста дійсна вартість;

 

 

 

 

Co

сума початкової інвестиції;

 

 

 

Ct

майбутній грошовий потік періоду t;

 

it

норма дисконтування (ставка дисконту), що

 

 

 

відповідає періоду t.

 

 

 

 

Ставку дисконту i можна розрахувати, наприклад, за рівнянням

САРМ:

361

 

i =CRF +(CM CRF ) β,

де: i

ставка дисконту, рівна очікуваній нормі прибутку

 

на власний капітал;

CRF – безризикова ставка прибутку рівна, наприклад, нормі оплати по державних цінних паперах;

CM – середньоринкова ставка прибутку;

β - фактор ризику (див. підрозділ 2.4).

Позитивне значення NPV - чистої дійсної вартості - вказує на те, що при вимірюванні поточними грошима, грошовий потік від проекту перевищує витрати на його здійснення. Отже, позитивне значення NPV є критерієм прийнятності інвестиційного проекту. При цьому величина норми дисконтування визначається альтернативною вартістю капіталу, тобто тією вартістю, яку одержав би інвестор при вкладанні грошей у проект із рівним ризиком.

Інакше кажучи, чим більшим буде значення NPV за однакової початкової інвестиції, тим ціннішим буде право на об'єкт права інтелектуальної власності, що генерує позитивний грошовий потік у даному проекті.

Зі сказаного вище можна зробити висновок про те, що максимізація NPV відповідає цілям фірми щодо збільшення вартості активів і може складати основний напрям діяльності менеджерів.

Чиста дійсна вартість, як критерій ефективності інвестиційного проекту, є досить коректною і економічно обґрунтованою. По-перше, чиста дійсна вартість враховує зміну вартості грошей у часі. Інші інвестиційні критерії, як це буде показано нижче, цього не враховують. По-

друге, чиста дійсна вартість залежить лише від прогнозованого грошового потоку і альтернативної вартості капіталу. По-третє, чиста дійсна вартість має властивість аддитивності, тобто чисті дійсні вартості декількох проектів можна складати, оскільки всі вони виражені в "сьогоднішніх" грошах. При спільному розгляді "поганого" і "доброго" проекту позитивний загальний баланс не введе експерта в оману.

Для застосування критерію чистої дійсної вартості необхідно:

спрогнозувати всі грошові потоки проекту протягом строку володіння, включаючи грошовий потік можливого продажу наприкінці проекту;

визначити альтернативну вартість капіталу на фінансовому ринку;

362

визначити справжню вартість майбутніх грошових потоків шляхом дисконтування за нормою, рівною альтернативній вартості капіталу;

визначити чисту дійсну вартість шляхом віднімання від справжньої вартості майбутніх грошових потоків суми початкових інвестицій;

вибрати з кількох варіантів проект, що має максимальне значення чистої дійсної вартості.

8.4.Період окупності (PBP)

Досить часто для оцінки ефективності інвестицій застосовують критерій, що вимірює час, необхідний для того, щоб сума грошових потоків від проекту стала рівною сумі початкових інвестицій.

Період окупності (Payback period) може бути розрахований або на основі грошових потоків до сплати податків, або на основі грошових потоків після сплати податків, що має бути зазначене при розрахунку.

Цей показник роботи інвестицій використовується інвесторами, які хочуть швидко і просто довідатися про те, коли відбудеться повне повернення вкладеного капіталу. Для інвесторів власного капіталу періодом окупності є величина, зворотна коефіцієнту капіталізації власного капіталу:

PBP = 1 , RE

де: РВР - період окупності;

RE – коефіцієнт капіталізації власного капіталу.

Як показник період окупності є простим і легко зрозумілим. Проте, він має суттєві недоліки.

Припустимо, що розглядаються проекти C і D (табл. 2.24):

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.24

 

 

Порівняння інвестиційних проектів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проект

 

Грошові потоки

 

Період

 

NPV при

 

1 рік

2 рік

3 рік

4 рік

окупності

 

10%

C

- 2000

2000

0

0

1 рік

 

- 182

D

- 2000

1000

1000

5000

2 роки

 

+ 3492

 

 

 

 

 

 

363

Якщо у якості критерію застосувати NPV, то при альтернативній вартості капіталу 10% проект D є більш ефективним.

Якщо за критерій прийняти період окупності, то для повернення інвестицій у проект C потрібен один рік, а для повернення інвестицій у проект D потрібні два роки. Якщо використовувати правило окупності з обмежувальним періодом один рік, то слід прийняти проект C. Якщо обмежувальний період дорівнює двом рокам, можна приймати обидва проекти. Незважаючи на вибір обмежувального періоду, правило окупності дає результати, відмінні від NPV.

Причина різниці полягає в тому, що окупність надає однакового значення всім грошовим потокам протягом обмежувального періоду і не враховує всі наступні платежі.

Для використання правила окупності кожна фірма повинна вибрати підходящий для неї обмежувальний період залежно від строку життя проекту.

Таким чином, період окупності може бути використаний лише для порівняння інвестицій із подібними інвестиційними характеристиками.

2.8.5. Внутрішня норма віддачі (IRR)

Внутрішня норма віддачі (Internal rate of return - IRR) - це норма дисконтування, за якої чиста дійсна вартість дорівнює нулю. Інакше кажучи, при дисконтуванні грошового потоку за нормою IRR дійсна вартість повернення капіталу дорівнює початковим інвестиціям.

Для знаходження IRR задача аналізу дисконтованого грошового потоку вирішується у зворотньому порядку: всі позитивні і негативні грошові потоки проекту аналізуються для визначення норми дисконтування, за якої їхня дійсна вартість дорівнює початковим інвестиціям.

Метод внутрішньої норми віддачі називається також аналізом віддачі. Хоча цей термін є неточним і зустрічається в різних контекстах, метод IRR розглядається як типовий приклад аналізу віддачі.

Практичне обчислення IRR зазвичай побудоване на ітераційному процесі, що полягає у підбиранні підходящої норми дисконтування для існуючих грошових потоків. Розглянемо простий проект (табл. 2.25):

364

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 2.25

 

 

Вихідні дані

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 період

 

0 період

 

 

 

1 період

Початкова інвестиція

 

- 4000

 

 

 

 

-

 

-

Грошові потоки

 

-

 

 

 

 

2000

4000

Для цього проекту внутрішня норма віддачі IRR повинна перет-

ворювати наступне рівняння в тотожність:

 

 

 

 

 

NPV = −4000 +

2000

 

+

 

 

4000

= 0.

 

1 + IRR

(1

+ IRR)2

 

 

 

 

 

 

Необхідна умова NPV = 0 досягається за IRR =0,28.

Одним із способів визначення IRR є графічний, за яким кілька обчислених точок з'єднують плавною кривою (рис. 2.11). Швидше і точніше IRR визначається за допомогою фінансового калькулятора або комп'ютера.

Рис. 2.11 До визначення значення IRR

Повертаючись до розглянутого прикладу, можна сказати, що в даний проект доцільно інвестувати, якщо альтернативна вартість капіталу є меншою за внутрішню норму віддачі. При альтернативній вартості капіталу меншій, ніж 28% – NPV є більшим нуля і навпаки. Інакше ка-

365

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність