Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

власника товару на переговорах. Угода з покупцем за ціни більш низької є неприйнятною для власника товару і, отже, неможливою.

Аналогічним способом, покупець може зробити обчислення максимальної вартості товару, прийнятної для себе. Це так звана оцінка зверху. Якщо оцінка знизу збігається із оцінкою зверху, то кожна зі сторін нічого не виграє і не програє при здійсненні операції купівлі-продажу. Якщо оцінка зверху дає більш високу ціну, ніж оцінка знизу, то можливий торг [69].

1.3.2. Оцінка знизу і оцінка зверху

Оцінка зверху і знизу може здійснюватися як покупцем, так і продавцем, тобто можуть існувати дві оцінки знизу і дві оцінки зверху. Ясно, що угода не відбудеться, якщо ціна буде нижчою за мінімальну ціну, визначену продавцем, і вищою за максимальну ціну, визначену покупцем. Мистецтво торгу полягає в максимально можливому просуванні ціни в діапазоні між значеннями мінімальної і максимальної ціни в бажаному для кожної із сторін напрямі. У процесі переговорів ціни зближуються доти доки не буде визначена одна ціна, яка влаштовує як продавця, так і покупця.

1.4.Зміна вартості грошей у часі

1.4.1.Основні закони фінансів

Одне із основних призначень інтелектуальної власності полягає в тому, що вона приносить своєму власникові прибуток або іншу користь. Однак перш ніж отримати прибуток розробник об'єкта інтелектуальної власності несе витрати на створення ОІВ, його доведення, правову охорону тощо.

Прибуток буде отримано значно пізніше, коли на основі ОІВ будуть вироблені товари і послуги, що будуть продані. Саме тоді будуть компенсовані витрати, пов'язані зі створенням і підготовкою до використання ОІВ, а також отримано прибуток, частина якого може бути віднесена на ОІВ. Як правило, момент створення ОІВ і момент одержання прибутку розділяє значний інтервал часу. Іноді це кілька років. Природно припустити, що вартість ОІВ буде залежати від величини принесеної ним у майбутньому прибутку. Але оскільки гроші мають властивість змінювати свою вартість у часі, то для того щоб розрахувати вартість ОІВ сьогодні через прибуток, що передбачається одержати завтра, необхідно встановити зв'язок між дійсною (сьогоднішньою) вартістю грошей і їхньою майбутньою вартістю. Такий зв'язок випливає з основних законів фінансів.

252

Перший основний закон фінансів говорить:

Долар сьогодні коштує дорожче, ніж долар завтра

Цьому можна знайти, принаймні, два пояснення. По-перше, купівельну спроможність майбутнього долара знижує інфляція. По-друге, навіть у безінфляційній економіці завжди спостерігається зниження вартості грошей, рівне темпу зниження реальних цін внаслідок економічного зростання.

Припустимо, що в інвестора є один долар. Він може піти на ринок капіталу (наприклад, до банку) і дати свій долар у користування на один день. При цьому інвестор знає, що завтра він одержить свій долар плюс плату за його використання:

FV = PV (1+i) ,

де: FV – сума, що інвестор одержить завтра і яку будемо називати майбутньою вартістю (Future Value);

PV – сума, що інвестор має сьогодні і яку будемо називати дійсною вартістю, тобто вартістю на цей час

(Present Value);

i – норма оплати за користування капіталом, яку прийнято називати нормою відсотка.

Різниця між FV і PV обчислюється за формулою:

IA = FV – PV = i · PV,

де IA (Interest Amount) – сума процентних платежів, одержувана інвестором за використання його капіталу.

Тепер припустимо, що інвестор хоче завтра одержати один долар. Яку суму треба йому сьогодні інвестувати, якщо норма оплати за користування капіталом дорівнює i?

Рішення цієї задачі має такий вигляд:

PV = 1+1 i FV .

Таким чином, сьогоднішній долар є еквівалентним завтраш-

ньому долару, помноженому на коефіцієнт

 

1

, що називається коефі-

1

+i

цієнтом дисконту (коефіцієнтом зменшення).

253

Розглянемо ще два аргументи, чому долар сьогодні коштує дорожче, ніж долар завтра. На практиці пропозиція одного долара через місяць звичайно має більшу вагу і оцінюється дорожче, ніж обіцянка одного долара через рік або пізніше, просто тому, що імовірність виконання першої обіцянки є більш високою. Інший аргумент полягає у тому, що сьогодні долар може бути вигідно вкладений і за рік виросте в ціні

[66].

Єще один чинник, що впливає на зміну вартості грошей у часі,

ризики. Пояснимо це на прикладі. Припустимо, що в інвестора є можливість надати кошти двом позичальникам – А и В, причому позичальник В буде використовувати кошти у більш ризикованому проекті. Оскільки ймовірність неповернення кредиту позичальником В є вищою, то буде розумним зажадати від нього і більшої плати за більш ризиковане

використання грошей. Інакше кажучи, плата за користування iA повинна бути меншою плати iB.

Із цих цілком справедливих міркувань можна сформулювати

другий основний закон фінансів:

Безпечний долар коштує дорожче, ніж ризиковий

Продовжуючи далі тему ризику, розглянемо наступну ситуацію. Припустимо, що інвестор розглядає проект інвестицій у технологію. Прогнозні розрахунки показують, що через рік можна буде продати дану технологію (передбачається, що за рік вона буде освоєна) за 400000 грн. Яку суму можна сьогодні інвестувати в даний проект?

З наведених вище міркувань цілком очевидно, що одержувані через рік 400000 грн. повинні містити в собі як початкову інвестовану суму, так і плату за використання грошей інвестора. Як визначити норму оплати за це використання?

Як вільний учасник ринку інвестор може інвестувати кошти у державні цінні папери. Припустимо, що держава платить за використання нею капіталу інвестора 7% річних. Отже, через рік одержати 400000 можна, вклавши сьогодні

PV = (1+0,07)1 400000 = 373832 грн.

У цьому випадку говорять, що вартість капіталу інвестора становить 7%.

Порівнюючи дві альтернативи інвестицій – у державні цінні папери й у проект створення технології – можна дійти висновку, що розумний інвестор при інвестуванні в технології розраховує одержати премію

254

не менше 7%. Тобто при визначенні норми оплати за свій капітал інвестор бере за основу норму оплати, яку він одержав би, інвестуючи кошти на фінансовому ринку. Інакше кажучи, як норма оплати за використання капіталу використовується вартість капіталу інвестора, що пропонує йому альтернативний проект на фінансовому ринку. Така вартість капі-

талу називається альтернативною вартістю капіталу (opportunity cost of capital) або нормою дисконту (discount rate) [66].

Альтернативна вартість капіталу є важливим показником, що визначає величину втрат інвестора при відмові від інвестицій в альтернативний проект. Повертаючись до нашого завдання про створення технології, можна сформулювати її рішення вже у фінансових термінах: для визначення дійсної (сьогоднішньої) вартості майбутніх платежів необхідно продисконтувати майбутню вартість при нормі дисконту, рівній альтернативній вартості капіталу.

Розглянемо альтернативну вартість капіталу з погляду ризику і згадаємо другий основний закон фінансів. Очевидно, що ризик вкладень капіталу в цінні державні папери є меншим, ніж ризик вкладень у технологію, що більшою мірою піддається впливу факторів ризику. Отже, норма оплати за капітал, вкладений у технологію, повинна бути більшою за норму оплати за капітал, вкладений у цінні державні папери. Розсудливий інвестор не буде сьогодні платити 373832 грн. за проект освоєння технології, що дає через рік 400000 грн., тому що він може з набагато меншим ризиком одержати ці ж 400000 грн., інвестуючи в цінні державні папери.

Припустимо далі, що на ринку акцій є компанія, що займається вкладанням грошей в освоєння технологій і має вартість капіталу 12%. Оцінюючи ризик цієї компанії і порівнюючи його із ризиком проекту інвестицій в освоєння технології, можна зробити висновок, що 12% плата за капітал, очевидно, враховує додатковий ризик, пов'язаний із вкладенням грошей в освоєння технологій, і можна орієнтуватися на цю норму як на альтернативну вартість капіталу. Формулювання даного положення має такий вигляд: при виборі альтернативної вартості капіталу необхідно розглядати на ринку цінних паперів проекти, що мають такий самий рівень ризику, як і розглянутий проект [66].

З урахуванням альтернативної вартості капіталу проекту аналогічного ризику дійсна вартість майбутніх 400000 грн. для розглянутого проекту дорівнюватиме:

1

 

PV = (1+0,12) 400000

=357143 грн.,

тобто у цьому випадку дійсна вартість майбутніх 400000 грн. буде біль-

шою на 357143-373832=16689 грн.

255

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність