Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

жучи, порівнюючи IRR із альтернативною вартістю капіталу, ми насправді визначаємо, чи буде проект мати позитивне значення NPV. Дане правило працює бездоганно і є повністю аналогічним правилу чистої дійсної вартості, якщо NPV проекту є постійно зменшувана безперервна функція норми дисконтування.

На практиці внутрішня норма віддачі досить часто застосовується як основний критерій інвестицій. Однак існують ситуації, у яких цей критерій не є коректним.

Наприклад, якщо проект вимагає видатків не лише на початку, але й наприкінці, тобто якщо грошовий потік по періодах міняє знак. У цьому випадку ми будемо мати стільки значень IRR, скільки разів грошовий потік міняє знак.

На практиці, при обчисленні IRR багато фірм допускають, що норми дисконтування для всіх грошових потоків є однаковими, і це робить IRR менш надійним, ніж NPV.

8.6. Індекс прибутковості (PI)

Індекс прибутковості (profitability index – PI) або коефіцієнт ви-

гідності – це відношення дійсної вартості майбутніх грошових потоків до початкових інвестицій:

PI = PV . Co

Інше визначення індексу прибутковості складається стосовно дійсної вартості всіх грошових надходжень проекту до дійсної вартості всіх видатків.

Правило індексу прибутковості полягає в тому, що слід приймати інвестиційні проекти, які мають PI більшим за одиницю.

8.7. Середній дохід на чистий капітал (BRR)

Деякі менеджери західних фірм приймають інвестиційні рішення на підставі бухгалтерської або книжкової норми прибутку (book rate of return – BRR). Книжкова норма прибутку визначається діленням середнього прогнозованого прибутку проекту після відрахування амортизації і податків на середню бухгалтерську вартість інвестицій.

Отримане відношення порівнюється із середніми показниками для фірми або для галузі.

366

Розглянемо наступний приклад, у якому початкова інвестиція, величиною 9000 у періоді t = 0, забезпечує існування проекту Z протягом 3 років (табл. 2.26):

 

 

 

Таблиця 2.26

 

Параметри проекту

 

 

 

 

 

Грошові потоки

 

Періоди

 

 

1

2

3

Дохід

12000

10000

8000

Видатки

6000

5000

4000

Грошовий потік

6000

5000

4000

Амортизація

3000

3000

3000

Чистий прибуток

3000

2000

1000

З наведених даних випливає, що середній річний прибуток дорівнює (3000+2000+1000) / 3 = 2000. Для визначення середніх річних інвестицій розрахуємо чисту бухгалтерську вартість інвестицій (табл. 2.27):

Таблиця 2.27

До розрахунку чистої бухгалтерської вартості

 

 

 

 

 

 

Грошовий потік

 

Періоди

 

0

1

2

3

 

Бухгалтерська вартість інвестиції

9000

9000

9000

9000

Накопичена амортизація

0

3000

6000

9000

Чиста бухгалтерська вартість інвестиції

9000

6000

3000

0

Беручи до уваги вартість інвестицій за 1 і 2 періоди, середня вартість інвестицій визначиться як середнє значення:

Сср = (3000+6000)/2 = 4500.

Звідси випливає, що середня бухгалтерська норма прибутку становить 2000/4500 =0,44. Даний проект буде прийнятий фірмою, якщо планова норма прибутку буде не меншою за 44%.

Уже із наведених розрахунків можна побачити, що даний критерій має серйозні недоліки. По-перше, не враховується зміна вартості грошей у часі. По-друге, середній бухгалтерський прибуток залежить від системи бухобліку на даній фірмі, тобто від прийнятого порядку віднесення видатків на різні статті. По-третє, амортизаційні відрахування, строго кажучи, не є грошовим потоком.

Підбиваючи підсумок можна сказати, що такий показник може привести фірму до банкрутства, тому що він не ґрунтується на грошових потоках проекту і пов'язаний із індивідуальним бізнесом фірми [66].

367

Розглянуті інструменти інвестиційного аналізу не дозволяють визначити вартість прав на об'єкти права інтелектуальної власності в грошових одиницях, тобто їхню ціну, як це було показано в попередніх розділах. Однак вони здатні відповістити на питання щодо економічної ефективності таких прав і допомогти прийняти рішення щодо їхнього використання або не використання в інвестиційних проектах.

Дійсно, для того щоб довести ОІВ до такої стадії готовності, коли він у складі діючого виробництва буде спроможний генерувати позитивний грошовий потік, необхідно інвестувати капітал, здатний компенсувати витрати на доведення ОІВ до робочого стану, постановку продукції на виробництво, виготовлення інноваційної продукції та її реалізацію. Якщо грошові потоки, що генеруються за допомогою ОІВ, виявляться меншими, ніж розмір необхідних інвестицій, то економічна ефективність такого ОІВ буде недостатньою, щоб здійснювати інвестиційний проект. Якщо грошовий потік перевищить розмір інвестиції, то такий ОІВ може бути основою для втілення інноваційного проекту.

Отже, застосування інструментів інвестиційного аналізу сприятиме ефективному відбору серед загалу нових інноваційних ідей таких, що є перспективними з точки зору їхньої комерціалізації.

368

9. ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ ОЦІНКИ ВАРТОСТІ ПРАВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ

9.1.Нормативно-правова база оцінки

9.1.1.Закон України "Про оцінку майна, майнових прав і професійну оціночну діяльність в Україні

Уцьому Законі "…майном, що може оцінюватися, вважаються

нематеріальні активи, у тому числі об'єкти права інтелектуальної власності …" [67]...

Закон розглядає: основні положення, основні принципи проведення оцінки майна, набуття прав на заняття оціночною діяльністю, державне регулювання оціночної діяльності, права, обов'язки і відповідальність оцінювачів і суб'єктів оціночної діяльності.

Зокрема, Законом визначені суб'єкти оціночної діяльності, процедури оцінки, випадки і підстави для оцінки, у ньому викладено вимоги до звіту про оцінку і до акту оцінки.

Цей Закон визначає правові основи здійснення оцінки. На жаль, ще не розроблені підзаконні акти (стандарти, положення, інструкції) за винятком Національного стандарту 1 [68].

9.1.2. Положення (національний стандарт № 1) оцінки майна

Національний стандарт № 1 "Загальні принципи оцінки майна і майнових прав" містить наступні розділи:

загальні питання;

база оцінки і порядок визначення вартості;

методичні підходи до оцінки майна та їхні основні принципи;

загальні вимоги до проведення незалежної оцінки майна;

загальні вимоги до складання звіту про оцінку і підготовки висновку про вартість майна;

загальні вимоги до рецензування звіту про оцінку майна.

369

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність