Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
51
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

1.ПОНЯТТЯ РИНКУ, ВАРТОСТІ, ЦІНИ

1.1.Поняття ринку

Ринок – це відносини між людьми, викликані пропозицією та попитом засобів і продуктів виробництва, а також матеріальних благ у процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання. Іншими словами, ринок – це відносини між виробниками (власниками) товарів або послуг та їхніми споживачами. Зовнішній прояв ринку ми спостерігаємо в сфері товарного обміну, де виникають і реалізуються відносини з купівліпродажу товарів і послуг та здійснюється їхній рух від виробників до споживачів. Ринок покликаний задовольняти потреби людини за допомогою товарів і послуг [66].

Поняття ринку має на увазі можливість переходу товарів і (або) послуг із рук до руки без зайвих обмежень на діяльність продавців і покупців. Кожна зі сторін діє відповідно до співвідношеня попиту і пропозиції та інших чинників ціноутворення, у міру своїх можливостей, знань і уявлень про корисність даних товарів і (або) послуг, а також із урахуванням своїх індивідуальних потреб і бажань. Ринок може бути місцевим, національним і міжнародним [66].

Товар – це продукт праці, вироблений для продажу.

Під послугою розуміють таку діяльність, що не втілюється в матеріальному продукті, але завжди проявляється в деякому корисному ефекті, що одержує її споживач.

Ринок інтелектуальної власності - це сукупність об'єктів права інтелектуальної власності (ОІВ); суб'єктів ринку (продавців, покупців і посередників); правових механізмів, коштів та інформації, за допомогою яких формується рівень цін на ОІВ і здійснюються дії з їхньої купівліпродажу.

Ринок інтелектуальної власності може ділитися на сегменти. Сегмент ринку – це сукупність (група) споживачів, об’єднаних за певними ознаками:

Критеріями для сегментування можуть бути:

види ОІВ; характер використання ОІВ (для індивідуального або суспільного, комерційного або не комерційного); географічний фактор (континент, країна); рівень доходів покупців тощо. Сегментування може проводитися за одним або кількома критеріями.

247

Виходячи з виду ОІВ, можна виділити сегменти, орієнтовані на покупця об'єктів промислової власності або об'єктів авторського права і суміжних прав.

В разі необхідності можна розділити ці сегменти на менші, наприклад, винаходів, торговельних марок - для об'єктів промислової власності; творів літератури і мистецтва - для об'єктів авторського права.

Залежно від обсягу переданих прав власності, які є об'єктом угоди між продавцем і покупцем, ринок ОІВ умовно можна розділити на дві частини:

-ринок купівлі-продажу;

-ринок оренди.

На ринку купівлі-продажу передається зазвичай повне право власності, що включає і право розпоряджання. На ринку оренди об'єктом угоди, як правило, є право розпоряджання. Стосовно ринку ОІВ такий розподіл є умовним, тому що ліцензійний договір на продаж ОІВ звичайно містить у собі елементи двох класичних договорів: договору купівлі-продажу і договору оренди.

1.2. Вартість

Усякий товар має дві найважливіші властивості: споживчу вартість і вартість. Споживча вартість – це корисність товару, його здатність задовольняти потреби людини [74], тобто це якісна характеристика. Вартість – це виражена у грошовій формі та упредметнена у товарі праця товаровиробників, що проявляється при обміні товарами у вигляді мінової вартості. Вартість виражається витратами суспільно необхідної праці. Вартість може мати тільки річ, що має споживчу вартість. Якщо ж виробник виготовив нікому не потрібний продукт, що не може бути реалізований на ринку, то його праця не одержить суспільного визнання, тобто продукт не буде мати вартості.

Вартість є економічним поняттям, що стосується грошового зв'язку між товарами і послугами, доступними для придбання з одного боку, і тими, хто їх купує і продає - з іншого. Вартість є не фактом, а розрахунковою величиною цінності конкретних товарів і послуг на конкретний момент часу відповідно до обраного тлумачення вартості. Економічна концепція вартості відображує погляд ринку на вигоди, одержувані тим, хто є власником даних товарів або користується даними послугами на дату дії вартості [66].

Ринкова вартість об'єкта відображує його корисність, визнану ринком. Корисність активів для даного підприємства може відрізнятися

248

Соседние файлы в папке Інтелектуальна власність