Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

5. Фіксація ходу і результатів допиту.

Основним засобом фіксації ходу і результатів допиту, є протокол. Протокол допиту складається з чотирьох частин:

  • анкетної частини - у якій вказуються необхідні дані про особу допитуваного (прізвище, ім'я, по батькові, рік, місяць, дата, і місце народження, національність, освіта, місце роботи і проживання, партійність і т.п.);

  • виклад вільної розповіді;

  • запису поставлених допитуваному запитань і його відповідей;

  • засвідчуючої - у який міститься відмітка про ознайомлення допитуваного з записом його показів і засвідчення його підписом правильності записів у протоколі.

Закон вимагає занесення до протоколу показів від першої особи і по можливості дослівно.

Кожна сторінка протоколу підписується допитуваним. Крім того, він вправі вимагати внесення до протоколу необхідних на його думку, поправок і доповнень, що повинні бути засвідчені підписом допитуваного і слідчого.

Після вільної розповіді записуються питання і відповіді.

Крім викладеного протокол повинен містити:

- при допиті свідка і потерпілого, відмітку про попередження його про кримінальну відповідальність за відмову і за дачу неправдивих показів, що підтверджується його підписом;

- при першому допиті підозрюваного - відмітку про роз'яснення йому у вчиненні якого злочину він підозрюється;

  • при першому допиті обвинуваченого - його заяву, чи визнає він себе винним;

  • при участі в допиті перекладача, експерта, захисника, педагога, батьків або законних представників неповнолітнього - вказати їхні прізвища та інші необхідні дані, а також підписи всіх учасників допиту.

У ході допиту особа може за власним бажанням або за пропозицією слідчого виконати ті або інші креслення, схеми, плани, малюнки які пояснюють його покази. Ці документи, засвідчені підписами допитуваного і слідчого, долучаються до протоколу допиту.

За рішенням слідчого або на прохання допитуваного може бути застосований звукозапис який не замінює протокол, а є лише додатком до нього.

До початку допиту слідчий зобов'язаний попередити, що його покази будуть записані на фонограму.

На фонограмі повинні бути зафіксовані всі необхідні реквізити протоколу допиту:

- дата і місце проведення допиту, час його початку і закінчення, прізвище, ім'я, по батькові, дату і рік народження, звання особи яка проводила допит, всі анкетні дані, попередження про кримінальну відповідальність за відмову і за дачу неправдивих показів, звукозапис повинен містити весь допит.

По закінченні допиту звукозапис повністю відтворюється і фіксується заява допитуваного, що його покази записані правильно і ним прослухані. Потім на фонограму фіксується інформація про технічні засоби при звукозаписі (тип, магнітофона, тип і швидкість руху стрічки) і хто проводив допит. Відмітка про проведення звукозапису робиться в протоколі допиту. Фонограма зберігається у справі, вона дає "ефект присутності" на допиті, дозволяє одержати уявлення про хід допиту, має велике психологічне значення. Посилання на неправильні методи допиту, домовленість, спростовується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]