Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

3. Фіксація ходу і результатів процесуальних дій.

Тактика цієї стадії слідчих чи судових дій покликана забезпечити максимально повне і вірне відображення змісту процесуальної дії і досягнутих результатів, націлена на вибір чи створення умов, забезпечуючих ефективне застосування тактико-криміналістичних засобів і прийомів. Без належного оформлення отримана інформація не має доказової сили.

На цій стадії вилучають і упаковують сліди і предмети, які мають доказове значення, оформляють протокол слідчої дії і додатки до нього (плани, схеми тощо).

4. Оцінка отриманих результатів і визначення їх значення - заключна стадія слідчої дії. Здійснюється як для перевірки правдивості отриманої доказової інформації, так і для вирішення питання про її значення для доказування і шляхах подальшого використання. На цій стадії виявляють допущенні помилки, просліджують наслідки, до яких вони привели, вирішують питання про доцільність повторного проведення даної слідчої дії, якщо зроблені помилки і по-іншому не можливо виправити.

Література

  1. Белкин Р.С. Очерки криминалистической тактики. - Волгоград, 1993.

  2. Белкин Р.С., Лившиц Е.М. Тактика следственных действий. - М.: Новый юрист, 1997.

  3. Біленчук П.Р. Сучасна криміналістика. - К., 1989.

  4. Горский Г.Ф., Кокарев Л.Д., Котов Д.П. Судебная этика. - Воронеж, 1973.

  5. Коновалова В.Е. Проблемы логики и психологии в следственной практике. - Харьков, 1965.

  6. Копылов И.А. Следственная ситуация и тактическое решение. - Волгоград, 1988.

  7. Любичев С.Г. Этические основы следственной тактики. - М,. 1980.

  8. Матусовский Г.А. Криминалистика в системе научных знаний. – Харьков, 1976. 112 с.

  9. Селиванов Н.А. Этико-тактические вопросы расследования. - М., 1981.

  10. Салтевский М.В. Собирание криминалистической информации техническими средствами на предварительном следствии. - К.:НИ и РИО КВШ МВД СССР. 1980.

  11. Спеціалізований курс криміналістики. Підручник К.: НІ і РІО КВШ МВС СРСР, 1987 – 384 с.

  12. Чурилов С.Н. Криминалистическая тактика и научная организация работы следователя. - М.1989.

Тема №15 „Криміналістична версія і планування розслідування”

План

  1. Поняття криміналістичної версії. Види, класифікація версій, їхня побудова і перевірка в процесі розслідування злочинів.

  2. Поняття, мета, значення, принципи і види планування.

Самостійна робота

  1. Елементи планування. Особливості планування при порушенні кримінальної справи по офіційним матеріалам і по оперативно-розшуковим даним.

  2. Техніка планування розслідування.

  3. Особливості планування при розслідуванні податкових злочинів.

1. Поняття криміналістичної версії. Види, класифікація версій, їх побудова і перевірка в процесі розслідування злочинів.

Криміналістична версія—це засноване на фактичних даних припущення про суть або окремі обставини події, що має ознаки злочину, прийняте до перевірки слідчим, або іншою уповноваженою на це особою при вирішенні питання про порушення кримінальної справи і його розслідування.

З позиції логіки, версія - це різновид гіпотези, що представляє собою форму мислення, за допомогою якої здійснюється перехід від ймовірного знання до достовірного.

Робоча гіпотеза:

  1. Використовується в карному судочинстві;

  2. Пояснює факти які мають значення для розкриття, розслідування злочинів;

  3. Повинна бути перевірена в обмежений строк, встановлений законом;

  4. Перевіряється компетентними посадовими особами, встановленими законом методами і засобами при можливій протидії розслідуванню.

Криміналістична версія повинна бути:

  1. Реально можливою, що принципово перевіряється;

  2. Обґрунтованою встановленими фактами;

  3. Відносно простою, що має чітку, однозначну формулу;

  4. Застосованою до більш широкого кола явищ, встановлюваних в ході розслідування.

Розрізняють наступні види версій:

  1. Загальні і приватні версії;

  2. Версії щодо суб'єкта висування;

  3. Версії щодо ступеня визначеності висунутих припущень;

  4. По обсягу фактів, що пояснюються;

  5. По ступеню ймовірності;

  6. З часом побудови;

  7. Стосовно предмету доказування.

Отже, розглянемо кожну з версій окремо і проведемо їхню класифікацію.

1. Загальна версія - це приблизне пояснення події, що має ознаки злочину, в цілому (наприклад відбулося: вбивство, самогубство, нещасний випадок).

Приватна версія - це приблизне пояснення окремих сторін, елементів цієї події (наприклад: мотив, спосіб учинення, час, місце, особистість злочинця і т.п.).

2. Версія щодо суб'єкта висування, що ділиться на слідчі версії, оперативно-пошукові, експертні і судові.

А. Слідчі версії висуває і перевіряє слідчий з метою з'ясування суті події і всіх її обставин, тобто вони можуть бути, як загальними так і приватними.

Різні припущення можуть висловлюватися підозрюваними, обвинувачуваними, підсудними, адвокатами, потерпілими, цивільними позивачами, відповідачами і їхніми представниками.

Однак ці припущення значення версій набувають лише тоді, коли приймаються в такій якості суб'єктами.

Незважаючи на єдність логічної природи й основних функцій, вищезгадані чотири різновиди версій, мають визначену специфіку, що розрізняється, насамперед, по утримуванню фактичних баз.

Б. Оперативно-розшукові версії висуває оперативний працівник, що проводить, за дорученням слідчого, перевірку по тим або іншим обставинам у справі. Ці версії перевіряються не процесуальним шляхом, і тому отримана з їхньою допомогою орієнтуюча інформація далеко не завжди трансформується в доказувальну. Оперативно-розшукові версії можуть бути тільки приватними.

В. Експертна версія - це припущення експерта прийняте ним для перевірки при проведенні експертного дослідження.

Необхідно відзначити, що ці версії висунуті для вирішення неюридичних питань, незважаючи на їхню виняткову значимість, часто відіграють, в основному, проміжну (допоміжну) роль в ході процесуального встановлення елементів предмету доведення. Така версія може бути тільки приватною.

Г. Судові версії - це припущення суду прийняті ним до перевірки при розгляді справи. Суд одержує кримінальну справу в якій сформульована тільки одна версія, так звана «версія обвинувачення». Суд зобов'язаний ретельно перевірити цю версію. Вона змінюється лише у випадках спростування або сумнівності висновків обвинувального висновку.

Основні функції версій:

1. Пояснювальна

2. Встановлювана

3. Перевірочна найбільше властиві слідчим версіям.

Потрібно також зауважити, що оперативно-пошукова версія може трансформуватися в слідчу версію і бути прийнята до перевірки оперативним працівником; ймовірний висновок експерта, що представляє собою різновид експертної версії, може бути використань слідчим як орієнтуюча інформація і перевіряється ним при провадженні слідчих дій; суд, висуваючи судові версії, зобов'язує слідчого проводити їхню перевірку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]