Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

III. Судова інженерно — технічні експертизи.

19. Судово—автотехнічна експертиза, встановлює технічний стан автотранспортних засобів, механізм ДТП, технічного стану транспортних засобів;

20. Судова пожежно—технічна експертиза, встановлює осередок вогню, шляхи і час розповсюдження вогню, пожежі від електротехнічних причин, природних явищ, а також технічна оцінка засобів підпалення;

21. Судова електротехнічна експертиза, яка вивчає причини виникнення аварійних режимів в електромережі і електрообладнанні, роботу апаратів захисту електромережі.

  1. Судова вибухо—технічна експертиза — це експертиза по факту вибуху, причині вибуху, експертиза вибухових речовин і вибухових пристроїв.

  2. Судова будівельно — технічна експертиза, встановлюється об’єм і якість будівельно — монтажних робіт, вартість матеріалів, обґрунтованість проектів, технічних причин аварій.

  3. Судова інженерно—технічна експертиза проводиться з метою виявлення причин аварій при роботі машин та обладнання, порушення технології виготовлення продукції та правил техніки безпеки.

  4. Судовою комп’ютерне—технічна експертиза, це технічна експертиза комп’ютерів та їх комплектуючих, яка проводиться з метою вивчення конструктивних особливостей та стану комп’ютера його периферійних пристроїв, магнітних носив, комп’ютерних мереж, причин виникнення збоїв в обладнанні.

IV. Судові експертизи харчових продуктів та напою, встановлюють складові частини м’ясних, молочних, овочевих та інших продуктів та напоїв, які досліджуються, їх відповідності стандартам, рецептам, визначення технології і часу виготовлення, спосіб фальсифікації харчових продуктів, концентрації в них хімічно — небезпечних речовин (нітратів, пестицидів, та ін.).

  1. Судово—ґрунтознавча експертиза, проводиться з метою встановлення даних про знаходження людини на конкретній ділянці місцевості. Вилучається земля на одежі, взутті, предметах.

  2. Судово — біологічна та ботанічна експертиза, проводиться з метою встановлення природи рослинних об’єктів, їх родової приналежності, джерело виникнення рослинних частин (корені, кореневища, насіння, солома, тютюн та ін.) та судово—зоологічна експертиза (хутро, шкіра, тканини, кістки, виділення тварини).

VII. Судово—медична експертиза речових доказів, дозволяє вставити групову приналежність цих об’єктів, а у випадку дослідження крові та сперми індивідуальну ідентифікацію особи, що важливо при розслідуванні вбивств, зґвалтувань та нанесення тяжких тілесних пошкоджень (це дослідження крові, волосся, виділень людини, кісток, тканин).

VIII. Фототехнічна експертиза. призначається для встановлення ідентифікації фотоапаратів, збільшувачів, встановлення умов зйомки та обробки фотоматеріалів, виявлення фотомонтажу, дослідження фотографії.

IX. Фоноскопічна експертиза, проводиться з метою встановлення діагностики та ідентифікації технічних засобів звукозапису, речової та звукової інформації зафіксованої на магнітну плівку,

X. Експертиза відеозапису, проводить ідентифікацію відеоапаратури та звукової інформації, зафіксованої на відео — фонограмах, вставлення факту їх тиражування та монтажу.

XI. Судово — економічні експертизи:

34. Судово—бухгалтерська експертиза, встановлюються матеріальні збитки, причини виникнення збитків, виявлення недостачі, товарно-матеріальних цінностей, порушення ведення бухгалтерського обліку.

  1. Судово товарознавча експертиза, визначається якість товарів, їх артикул, спосіб виготовлення, відповідність стандартам, причини зіпсування, збитку та ін.

  2. Судова планово-економічно експертиза, що вивчає процес планування виробничої діяльності підприємства і в зв’язку з цим виясняються питання зловживань.

37. Судова фінансово-економічна експертиза, вирішує питання, що стосуються фінансово-господарської діяльності підриємства дотримання законодавчих актів регулюючих фінансові відносини з державним бюджетом, операції з цінними паперами, інвестиціями та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]