Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

4. Сліди виробничих механізмів. ( Самостійна робота)

Як правило, зі слідами виробничих механізмів мають справу, коли об'єктами дослідження е вироби масового виробництва: (цвяхи, ґудзики, сигарети, мотузки, проводи і т. п.). Подібні вироби можуть фігурувати як речдоки при розслідуванні убивств, розбійних нападів, зґвалтувань. Наприклад, при зґвалтуванні, знайдений на місці злочину ґудзик може збігатися з ґудзиками на одязі підозрюваного, тобто при трасологічному дослідженні основне завдання полягає у встановленні загального джерела походження.

Виконуючи цю задачу слідчий повинен вирішити два питання:

1. Чи не виконаний даний вироб на конкретному агрегаті

2. Чи не належать вироби виявлені в різних місцях до однієї партії;

У першому випадку ідентифікуючим об'єктом виступає відомий виробничий механізм. В другому - установлюється факт виготовлення, декількох виробів із, застосуванням одного й того ж механізму, що також відомий.

Встановлюючи загальне джерело походження використовують ознаки вихідної сировини, ознаки виробничих механізмів, ознаки експлуатації (збереження). Ці ознаки відбивають технологічний процес виробництва виробу даного виду. Це сліди, що виникають на виробах від таких частин механізму як: штамп прес-форма, вирубний ніж, ніж-різак і ін.

У результаті на виробах (заготівках) виникають різні об'ємні і поверхневі сліди:

  • тиску,

  • рвання,

  • тертя.

Поверхневі сліди виникають від трафаретів, за допомогою яких маркірують вироби (сигарети, колби електроламп і т.п.). Прикладом об'ємних слідів може служити відображуваний рельєф пуансона і матриці, за допомогою яких предмет відштампований.

У процесі експлуатації робочі частини виробничих механізмів одержують - деякі зміни: заміна деталей, знос, заточка. Відповідно до цього зміняться і деякі ознаки, відображувані на виробі. Ця обставина враховується при дослідженні і сприяє звуженню тій групи (партії), що нам потрібна.

Якщо в процесі експертного дослідження потрібно установити факт випуску даного виробу на конкретному виробничому механізмі (агрегаті, верстаті), то в розпорядження експерта повинні бути подані зразки виробів цього агрегату. Брати їх треба з партії, що збігається за часом випуску з ідентифікуючим об'єктом .

8. Сліди-предмети.(Самостійна робота)

До трасології слідів-предметів відносять замки і пристрої, що замигають, вироби масового виробництва, частини (фрагменти) об'єкта. З об'єктів дослідження частіше усього виступають замки й інші пристрої, що замикають. При вчиненні злочину розкривають або шляхом відмикання або шляхом злому.

Відмикання - через замкову щілину шляхом впливу на механізм замка (ригель, пружина). Для цього використовують підібраний ключ, відмичку, Інший предмет, шляхом впливу на ригель зовні: викрутка, лезо, ніж, металеві пластини і інші пристосування.

Злом замка - це порушення цілісності навісного замка шляхом руйнації його короба: зрізання заклепок, відділення кришки, спилювання дужки замку, відривання дужки з гнізда. В усіх цих випадках на дверях та замку залишаються сліди розрубу, надпила, тиску, ударів.

При огляді зламаного замка проводять тільки його зовнішній огляд. Відзначається в якому положенні (відімкнутому або замкненому) знаходиться механізм замка, стан замикаючого пристрою (клямки, засуви) двері, дверна коробка стінки прорізу дверей, оточуючих стін і ділянки землі (підлоги) перед дверима.

Уважно вивчаються ушкодження замка, виявляються сліди знарядь, якими був зламаний замок і сліди рук злочинця на замісу.

Категорично забороняється при огляді вставляти ключ у замкову щілину і провертати. Це може привести до утворення нових слідів

Результати огляду фіксується в протоколі огляду і фотографуванням замка методом вузлової і детальної зйомки. Вилучається самий замок, при необхідності разом із пристосуванням для його навішення. Разом із замком вилучають його частини, тирса і т.п.

Трасологічними об’єктами є пломби.

Пломби навішують на двері сховищ, вагонів, контейнерів, на дорогі хутра, килиму. Пломби виготовляють із свинцю, жерсті, пластмас, алюмінію. За допомогою мотузки а дроту та за допомогою пломбіру, яким стискують на поверхні пломби залишаєш? відбиток (літери, цифри, знаки).

Злочинці вдаються до різних способів маскування порушення пломб - це зрізання або витяг дроту. Зрізають звичайно один кінець дроту, що після розкрадання вставляють у пророблений отвір і затискають. При огляді пломб .звертають увагу на ознаки порушення їхньої цілісності, ушкодження відбитка пломбіру, подряпини, деформації, насічки, ум'ятини. Результати огляду фіксують за допомогою опису в протоколі і фотографуванням. Призначається трасологічна експертиза пломб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]