Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya_8 ЕТП.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
135.68 Кб
Скачать

16

Тема. Критерії оцінки правових норм в економічній теорії права

План вивчення теми

1. Логічно-тезовий виклад питань для розгляду на лекції

1.1. Ефективність як критерій оцінки правових норм в економічній теорії права.

1.2. Принцип утилітаризму.

1.3. Критерій ефективності Парето.

1.4. Критерій Калдора-Хікса

1.5 Критерій максимізації багатства Р. Познера

1.6. Критерій Ролза.

1.7. «Формула Лернда Хэнда» як аналітичний інструмент

економічного аналізу права

2. Коментар до питань, які винесені на самостійне опрацювання

2.1. Ефективність і справедливість.

2.2. Застосування економічного аналізу до континентального права.

2.3. Основні відмінності між правовими традиціями загального і континентального права: джерела права, кодекси і кодифікація, судова практикаю

2.4. Складність сприйняття дисципліни в системі континентального права.

2.3. Короткі підсумки

2.4. Список рекомендованої літератури

2.5. Тренінг для закріплення отриманих знань

2.6. Завдання для «економічної розминки» по темі

1. Логічно-тезовий виклад питань для розгляду на лекції

1.1. Ефективність як критерій оцінки правових норм в економічній теорії права

Економічна теорія пропонує оцінювати правові норми з погляду економічної ефективності.

Поняття ефективності включає дві складові: мету, яку люди прагнуть досягнути, і ресурси, які мають цінність.

Максимальна ефективність має місце тоді, коли вдається одержати найкращий результат при заданих зусиллях, або досягти заданого результату при мінімальних зусиллях. Як результат при цьому виступає певний рівень добробуту, а зусилля вимірюються в одиницях витрачених ресурсів.

Стосовно до економічної теорії права питання про ефективність звучить наступним чином. Якщо правові норми порівняються й оцінюються з погляду певного результату, який вони повинні максимізувати, то що має бути цим результатом? Результатом або метою права можуть бути використані сукупна корисність і сукупне багатство суспільства.

Корисність в економічній теорії - це поняття, яке стосується переваг людей: чим більше віддається перевага якомусь благу, тим вища його корисність для індивіда. У термінах корисності може бути виміряно все, включаючи дозвілля, любов, альтруїстські почуття, прихильність нормам і т.д. В економічній науці корисність використовується також як синонім таких понять як благополуччя, задоволення й навіть щастя.

Найбільш серйозні аргументи в підтримку використання корисності в економічній теорії права виводяться з аксіоми про спадну граничну корисність, яка стверджує, що корисність, яку приносить кожна наступна одиниця блага, зменшується по мірі придбання додаткових одиниць блага. Основний недолік корисності в складностях міжособистісного порівняння корисностей.

Припустимо, що міська влада повинна вирішити питання про будівництво автомагістралі, яка з’єднає аеропорт із центром міста. Приміські жителі, безсумнівно, виграють від будівництва нової дороги, тому що зможуть швидше добиратися до центра, а жителі центральних районів міста програють, тому що збільшиться потік транспорту в центрі міста. Як оцінити, наскільки пропонований проект бажаний для міста? Ми прагнемо максимізувати добробут жителів міста. Але складності при цьому виникнуть через проблеми виміру й порівняння корисностей різних людей, які утруднять вирішення основного питання: «Яким чином можна було б підсумувати індивідуальні переваги людей, щоб визначити, чи є будівництво автомагістралі бажаним для міста?»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]