Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

6. Перевірка показань на місць

Одним із найбільше ефективних способів дослідження доказів, що містяться в показаннях свідків, потерпілих, підозрюваних і обвинувачених, с перевірка показань на місці Сутність його полягає в тому, що правдивість показань раніше допитаної особи перевіряється на місці вчинення їм злочину, демонстрація окремих його дій у динаміці, аналіз зазначеного місця і співвідношення даних, повідомлених особою з об'єктивною обстановкою на місці.

Доцільніше усього проводити перевірку показань на місці, коли в показаннях допитуваного назване місце, яке має важливе значення для справи або маршрут руху.

Привести приклад по крадіжці з промислового магазина в селищі товарів закопаних в полі.

Якщо в показаннях допитуваного містяться дані щодо місцезнаходження слідів злочину або предметів, що залишені злочинцем на місці злочину і можуть служити як речові докази в справі, обов'язково проводиться ця слідча дія. Перевірка на місці дозволяє їх виявити.

Привести приклад по убивству Сергєєва (на місці убивства обвинувачуваний Лівшиц загубив іменний медальйон, хоча до злочину там ніколи не був).

Якщо в кримінальній справі є показання двох і більш осіб відносно якоїсь конкретної події, яка відбулася у визначеному місці, то перевірка показань на місці дає можливість зіставити в деталях показання всіх цих осіб. У випадку їх збігу можна буде думати, що особи інформовані про повідомлені ними обставини розслідуваної події й у цій частині їхні показання правдиві.

Учасниками перевірки показань на місці є слідчий, поняті, особи, чиї показання перевіряються, допускається участь фахівців. Перевірка показань на місці стосується тих обставин, про котрі уже були допитані свідок, підозрюваний, обвинувачуваний, потерпілий. Зазначені особи повинні висловити добровільну згоду дати показання на місці

Їм дається самостійний вибір напрямку руху і дій, зв'язаних із перевіркою їхніх показань.

При складанні протоколу в ньому вказується:

  • добровільність дачі показань на місці;

  • йому дається свобода у виборі напрямку руху;

  • указується місце виявлення речових доказів.

Слідчому потрібно бути дуже обачним при вирішенні питання про доцільність такої слідчої дії. Не виключено, що обвинувачуваний хоче знищити сліди, установити зв'язок із співучасниками, зробити втечу (якщо він заарештований).

Слідчий заздалегідь дає заявки на забезпечення конвою, патрульні автомобілі, працівники ДАІ. У ході перевірки показань, як і при відтворенні, застосовується фото,-кіно- зйомка, відеозапис, складаються плани, схеми і додаються до протоколу.

Відображаються в протоколі заяви і клопотання учасників. До протоколу додаються фототаблиці, відеофільми, схеми і план, на якому позначається маршрут руху учасників цієї слідчої дії. Протокол із своїми зауваженнями підписується, всіма учасниками.

Зверніть увагу, що при перевірці показань на місці всі дії цього слідчого заходу не повинні принижувати честь і гідність осіб, що беруть участь у ньому і оточуючих осіб або створювати небезпеку для їхнього здоров'я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]