Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

3. Взаємодія в ході подальшого розслідування.

Взаємодія - це ділова співпраця.

Під взаємодією оперативних і слідчих підрозділів слід розуміти узгоджену протягом певного часу, чітко скоординовану спільну їхню діяльність, засновану на законі і підзаконних актах і спрямовану на розв'язання завдань по забезпеченню належного правопорядку.

У даному визначені можна виділити два основних елементи:

1. Діяльність між підрозділами повинна бути узгодженою. Кожна із сторін повинна розуміти і усвідомлювати, що від її дій певною мірою залежать результати всієї роботи і це позначається на розв'язанні загального завдання

2. Дії кожної зі сторін, спрямовані на спільне розв'язання конкретних завдань, повинні базуватися на положеннях законів та інших підзаконних акті.

Процесуальні дії здійснюються у суворій відповідності з положеннями процесуального закону, а оперативні заходи - на основі Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" від 18 лютого 1992 року, що регулюють ці діяльність.

Взаємодія між слідчими й оперативними підрозділами здійснюється в різних організаційних формах.

Основними з них є:

1. Обмін інформацією.

Ця основна форма взаємодії, створює реальні основи для розслідування злочинів.

Обмін інформацією відбувається по різному. Вона може бути передана:

  1. письмово;

  2. усно;

  1. безпосереднім ознайомленням з документами, що цікавлять, і предметами;

  1. також інформація може бути передана в копії документа, довідки, меморандуму та ін.

З оперативними матеріалами слідчий знайомиться в обсязі, необхідному для повного здійснення намічених спільних заходів і розв'язання завдань взаємодії.

2 Спільне обговорення думок, пропозицій, висновків за матеріалами справи і з питань взаємодії.

Слідчий і оперативний працівник, як правило, вдаються до спільного обговорення ситуації, що склалася у. справі. Уточнюють питання про межі використання оперативної інформації і можливої тактики зашифровування джерел її отримання, уточнюють обов'язки кожного учасника слідчої дії або оперативного заходу.

3. Спільне планування.

Дана форма взаємодії заснована на повній поінформованості один одного про матеріали, що є у своїх підрозділах. На цій основі відпрацьовують план слідчих дій і оперативно-розшукових заходів, визначають шляхи, засоби і способи їх реалізації, погоджують час і місце спільних дій тощо. Така форма взаємодії додає спільній діяльності цілеспрямований і більш організований характер.

4. Спільна участь у проведенні окремих слідчих та розшукових заходів.

Така необхідність найчастіше виникає при проведенні огляду місця події, обшуку, виїмці, при відтворенні обстановки і обставин події, при переслідуванні злочинця по "свіжих слідах" та ін. Це дає можливість більш кваліфіковано виконувати слідчі дії і оперативно-розшукові заходи, своєчасно отримувати інформацію, яка цікавить, про осіб, що здійснили злочин, і відповідним чином на неї реагувати, а також скорочувати термін їх проведення.

5. Взаємодія при здійсненні профілактичних заходів.

Проведення профілактики здійснюється спільними зусиллями слідчих і оперативних підрозділів При цьому слідчому визначаються завдання щодо аналізу та юридичної оцінки матеріалів на осіб, що підлягають профілактиці, а також по участі в підготовці та проведенню самих профілактичних заходів.

  1. Взаємодія на стадії порушення кримінальної справи.

На цьому питанні ми вже зупинялись з Вами.

  1. Взаємодія у процесі досудового слідства.

Слідчому, за активною допомогою оперативних працівників, необхідно всебічно дослідити злочинну діяльність обвинувачених, виявити спільників, мотиви і цілі здійснення злочинів. Взаємодія оперативних і слідчих підрозділів на цій стадії полягає: в необхідності застосування в процесі розслідування справи оперативних сил і засобів; у наданні оперативним підрозділам отриманої інформації, що має для них велике значення; виконання оперативним підрозділом доручень і вказівок слідчого; участь працівників у проведенні окремих слідчих дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]