Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

1. Поняття, предмет і структура методики розслідування окремих видів і груп злочинів

Методика розслідування окремих видів і груп злочинів (криміналістична методика) - це останній завершуючий розділ курсу криміналістики, який знайомить нас з науковими положеннями і опрацьованими на їх основі рекомендаціями по розкриттю і розслідуванню злочинів конкретних видів і груп.

Криміналістична методика має найтісніший зв'язок з іншими розділами науки криміналістики - загальною теорією, криміналістичною технікою, криміналістичною тактикою, а також з криміналістичними питаннями організації розкриття та розслідування злочинів.

Джерелами криміналістичної методики є:

  1. Норми кримінального та кримінальне - процесуального законодавства, які встановлюють ознаки складу злочинів, а також предмет та межі доказування при розслідуванні кримінальних справ;

  2. Положення загальної теорії криміналістики, криміналістичної тактики, криміналістичної техніки, організаційно криміналістичного положення;

  3. Досвід розкриття, розслідування та запобігання злочинів;

  4. Окремі положення інших наук, які використовуються при розслідуванні .злочинів (судової медицини, психології, кримінології і т. д).

В криміналістичній методиці виділяють дві взаємопов'язані між собою частини:

1. Загальні положення;

2. Методика розслідування конкретних видів і груп злочинів (приватні методики).

Слід визначити, що до окремих видів відносяться злочини, які відрізняються між собою по кримінальне - правовій ознаці (наприклад вбивства, зґвалтування, крадіжки, хуліганство і т. д.), а до окремих груп, злочини які відрізняються по іншим ознакам (наприклад: злочин, вчинений неповнолітнім, групові злочини, нерозкриті злочини минулих років та інші).

В число структурних елементів загальних положень методики розслідування окремих видів і груп злочинів входять наступні питання:

  1. Поняття і предмет криміналістичної методики взаємозв'язок з іншими частинами криміналістики, роль і значення методики в системі криміналістики;

  2. Поняття і зміст обставин, які підлягають встановленню;

  3. Поняття, суть і значення криміналістичної характеристики злочинів;

  4. Поняття і суть слідчої ситуації;

  5. Поняття етапів розслідування, завдання і загальна характеристика кожного етапу.

Структура методики розслідування конкретних видів І груп злочинів (приватна методика) повинна виглядати наступним чином:

  1. Обставини, які підлягають встановленню при розслідуванні злочинів даного виду (групи);

  2. Криміналістична характеристика конкретного виду злочину;

  3. Особливості порушення кримінальної справи і планування початкового етапу розслідування по справам даної категорії;

  4. Порядок (програма, алгоритм) дій слідчого на кожному етапі розслідування з врахуванням виникаючих при цьому типічних слідчих ситуацій, особливості тактики слідчих дій, організаційних та інших заходів;

  5. Особливості застосування спеціальних знань;

  6. Організація взаємодії слідчого з дізнанням;

  7. Організація профілактичної роботи слідчого.

Ця структура правових методик, являється типовою і в цілому вона відповідає сучасному становищу даного розділу криміналістики і створює необхідну базу для його подальшого розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]