Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

2. Зв'язок криміналістики з кримінальним правом.

При розробці методів та прийомів розслідування окремих видів злочинів криміналісти керуються положенням загальної та особливої частин кримінального права.

Наприклад: правильна побудова слідчих версій багато в чому залежить від правильного вирішення питання про склад злочину, його юридичної кваліфікації.

3. Методи криміналістики використовуються також і в цивільних справах в суді, наприклад:

  1. Дослідження суперечливих заповітів;

  2. Розписки по боргам;

  3. Різні угоди;

  4. Інші документи, які використовуються в якості доказів в цивільному процесі.

4. Криміналістика і кримінологія.

Криміналістика відповідно до ст.22 КПК здійснює профілактичні завдання своїми криміналістичними засобами і методами шляхом:

  1. Удосконалення науково-технічних засобів, тактичних прийомів розкриття і розслідування злочинів, забезпечені невідворотності покарання;

  2. Розробки методів і засобів слідчого та експертного дослідження матеріальних джерел доказів, які забезпечують попередження злочину. Наприклад, на підставі загальної слідчої практики слідчий вносить подання, щодо усунення причин та умов, які сприяють вчиненню злочинів, з конкретних справ у конкретній організації чи установі;

  3. Розробки криміналістичних засобів охоронної сигналізації, захисту від посягань на об'єкти різних форм власності, життя і здоров'я громадян, наприклад, нових запірних пристроїв, електронних контролерів, які працюють на основі ідентифікації об'єкта по звукових слідах.

5. Криміналістика і теорія оперативно-розшукової діяльності.

Теорія оперативно-розшукової діяльності як самостійна наука лише недавно відокремилась від криміналістики і поки що перебуває у стадії становлення. Тому ще не всі криміналісти та процесуалісти визнають її юридичною наукою.

Сутність оперативно-розшукової діяльності полягає в її оперативності, негласному характері вжиття заходів, особливому процесуальному порядку ведення оперативної інформації в процесі доказування.

Взаємозв'язок криміналістики і оперативно-розшукової діяльності проявляється:

по-перше, в тому, що при розробці проблем тактики і методики розслідування враховуються можливості оперативно-розшукових засобів і методів збирання інформації, прийомів і документування спеціальними засобами (фото -, кіно -, відео -, звукозапис);

по-друге, криміналістичні рекомендації, крім цього, повинні переслідувати мету створення оптимальних умов для проведення тактичних операцій, елементами котрих як правило є обов'язкові оперативно-розшукові заходи.

Криміналістика пов'язана й з іншими юридичними науками, зокрема з

6. Адміністративним правом.

7. Виконавчо трудовим правом.

8. Судовою статистикою.

2. Зв'язок криміналістики з іншими науками.

Криміналістика має міцні зв'язки з багатьма природничими та суспільними науками, які не є правовими, це перш за все такі науки як:

  • Фізика;

  • Хімія;

  • Біологія;

  • Кібернетика;

  • Інформатика.

Зв'язок цих наук з криміналістикою необхідний для розробки багатьох технічних, фізичних, хімічних і біологічних засобів і методик дослідження речових доказів.

Судова медицина, судова психіатрія, психологія, етика, логіка та наукова організація праці також пов'язані з криміналістикою.

Їх теоретичні посилання та наукові положення не раз використовувались криміналістикою для розробки тактичних прийомів, створення засобів і методів збирання, дослідження і використання доказової інформації при розслідування злочину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]