Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Д. Огляд помешкань і ділянок місцевості, що не є місцем злочину.

Зазначений вид огляду проводиться тоді, коли в ході огляду не передбачається виявити які-небудь сліди скоєного злочину, але в той же час шляхом огляду можна установити обставини, що мають доказове значення. Наприклад : потерпіла в справі про зґвалтування заявляє, що вона не знає адреси і не зможе показати будинок і квартиру, де було скоєно злочин, але може докладно описати обстановку квартири, а підозрюваний стверджує, що вона в його квартирі ніколи не була.

Якщо в ході огляду з'ясовується, що потерпіла точно описала обстановку, назвала такі деталі, про які вона могла дізнатися тільки побувши в квартирі це, безсумнівно, є серйозним доказом у справі.

Для виявлення або підтвердження фактів оглядаються різні помешкання, у тому числі і житлові, це насамперед:

1. Підсобні будівлі (сарай, комора, підвал і ін.);

2. Торгові, службові і спеціальні помешкання (такі як купе в залізничному вагоні, каюти й інші помешкання морських, річкових судів, літаків);

3. Промислові й адміністративні будинки.

Про значення даного виду слідчого огляду дає уявлення такий приклад.

При розслідуванні кримінальної справи про розкрадання майна матеріально відповідальна особа заявила, що відсутні товари були списані як зіпсовані, а потім знищені неподалік від складського помешкання в спеціально відведеному місці. Слідчий зробив огляд цього місця, у процесі чого установив відсутність яких-небудь слідів знищення товарів, що дозволило викрити обвинувачуваного в неправдивих свідченнях.

Об'єктами даного виду огляду можуть бути:

1. Складські, торгові, виробничі і житлові помешкання;

2. Місця збереження цінностей;

3. Різні ділянки місцевості (наприклад, місце зустрічі співучасників). Проводиться огляд по правилах огляду місця події.

Приводиться ще один приклад огляду житлового помешкання. Була порушена кримінальна справа по хабарю. У процесі розслідування кримінальної справи виникнула необхідність зробити огляд квартири, де хабародавець зустрічався з хабароотримувачем і вів з ним переговори. Хабароотримувач категорично заперечив факт відвідання його квартири хабародавцем, хоча останній докладним способом описує розташування його квартири, у деталях описує домашню обстановку, що де лежить. Все вищесказане було перевірено шляхом огляду квартири і тільки після цього хабароотримувач дав відверті свідчення.

Або ще один приклад.

На одному із продовольчих складів, під яким була розташована котельна, була виявлена недостача товарно-матеріальних цінностей у зв'язку з чим було порушена кримінальна справа органом дізнання. Прийнявши кримінальну справу, слідчий допитав матеріально-відповідальну особу, яка пояснила, що недостача виникнула внаслідок «усихання» ковбасних виробів. Після цього слідчий провів експеримент і доводи комірника цілком підтвердилися, у зв'язку з чим кримінальна справа була закрита за відсутністю складу злочину.

5. Слідчі огляди за часом.

Слідчі огляди за часом поділяються на:

а. Початковий огляд місця події;

б. Повторний огляд місця події.

а. Початковий огляд проводиться слідчим уперше, тобто це перший огляд конкретного об'єкта. Місце події ще не піддавалося огляду ні органами досудового слідства, ні органами дізнання (хоча обстановка могла вже зазнати тих або інших змін). Різного роду огляди адміністрацією, представниками відомчих інспекцій не змінюють природи початкового огляду, оскільки під ним розуміється слідчий огляд Місце події оглядається цілком, у всіх деталях.

З пізнавальних позицій первинний огляд, як найбільше наближений до моменту виникнення різних змін на матеріальній обстановці, і він самий багатий по утриманню інформації, чим повторний.

б. Повторний огляд - це наступний огляд об'єкта, що раніше вже піддавався слідчому огляду. При повторному, як і при початковому огляді, об'єкт досліджується цілком, разом із усіма виявленими на ньому слідами (у тактичному відношенні повторний огляд істотних особливостей не має).

Повторні огляди, навіть проведені через великі проміжки часу, іноді дозволяли виявити цінні фактичні дані. Якщо первинний огляд зроблений недбало, необхідно виконати його повторно. Сказане не означає, що можна проводити поверхнево первинний огляд, надіючись, що повторним оглядом будуть заповнені всі недоліки. Як правило, недоліки первинного огляду неможливо поновити, особливо коли зони допущені в ході огляду місця події, .зовнішнього огляду трупа, освідування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]