Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Самостійна робота

  1. Форми взаємодії.

  2. Форми та види отримання оперативно-розшукової інформації (фактологічної, орієнтуючої).

  3. Можливість використання оперативно-розшукових даних залежно від джерела їх отримання.

  4. Використання оперативно-розшукових можливостей для виявлення і розкриття податкових злочинів.

1. Місце та роль оперативно-розшукової діяльності в системі засобів боротьби зі злочинністю. Поняття оперативно-розшукових заходів.

Практика боротьби із злочинністю показує, що в ряді випадків коли здійснюються тяжкі злочини, і їх здійснюють особи неодноразово судимі або рецидивісти, швидко розслідувати їх і виявити підозрюваних чи обвинувачених не так легко, одними лише процесуальними засобами тут не обійтись. Тут нам на допомогу приходить закон, який надав право органу дізнання для боротьби з злочинами використовувати оперативно-розшукові засоби, а також використовувати такі методи як нелегальна агентура , оперативно-розшукові обліки та ін.

Методами оперативно-розшукової діяльності є:

1. зовнішнє спостереження;

2. оперативна установка;

3. особистий пошук.

Оперативно-розшукової заходи застосовуються як самостійно, так і в поєднанні з гласними методами і засобами розшуку. Пошук є одним із основних напрямів діяльності органу дізнання.

Пошук, що здійснюється органом дізнання проводиться шляхом застосування оперативних, тобто негласних засобів і методів.

Але цим розшукова діяльність органу дізнання не вичерпується.

При розшуку, окрім оперативно-розшукових заходів, можуть застосуватися такі заходи гласного характеру як радіо, телебачення, пошук за допомогою громадськості.

Якщо оперативно-розшукові заходи можуть застосуватись лише органом дізнання, то інші розшукові дії проводяться як слідчим, так і органом дізнання.

При проведенні слідчим розслідування злочинів у ряді випадків виникає необхідність в зв'язку з законспірованою діяльністю злочинців дізнатись оперативним шляхом від обвинуваченого чи його близьких про співучасників злочину, місце знаходження речових доказів і т. ін. У всіх цих випадках слідчий звертається за допомогою до органу дізнання , щоб здобути такі відомості.

Зрозуміло, що слідчий не може вказувати органу дізнання, які той повинен застосувати оперативні засоби для виконання його розшукового завдання. Ці питання вирішує оперативний працівник, виходячи із характеру завдання ,

Між оперативно-розшуковими заходами і слідчими діями існують принципові відмінності:

  1. дані, які отриманні з допомогою оперативно-розшукових засобів і методів, доказами не являються Однак дані отримані в результаті застосування слідчих дій набувають значення доказів;

  2. в зв'язку з застосуванням процесуальних дій виникають правові відносини між органом здійснюючим ці дії, і тими особами, на яких вони розповсюджуються;

  3. процесуальні дії чітко регламентуються процесуальним законом. Застосуванням оперативно-розшукових заходів, хоча і передбачене кримінально-процесуальним законом, але ним не регламентується.

В той же час оперативно-розшукові заходи не передбачають виникнення взаємовідносин між органом дізнання і особами, які опрацьовуються і відповідно не породжують взаємних прав і обов'язків.

- різноманітне призначення процесуальних дій та оперативно-розшукових заходів обумовлює і різноманітність форм, в яких вони здійснюються.

Форми оперативно-розшукових заходів покликані забезпечити розвідування задумів і дій злочинців. Форми процесуальних дій покликані забезпечити збір доказів і розкриття злочинів, виявлення і покарання винних.

- процесуальні дії пов'язані з обмеженням прав осіб, до яких вони застосовуються.

Оперативно-розшукові заходи не можуть обмежувати права громадян і несумісні з застосуванням до громадян процесуальних заходів примусу.

- слідчі дії, окрім огляду місця події, здійснюється після

порушення кримінальної справи.

Оперативно-розшукові заходи можуть застосуватись як до порушення кримінальної справи, так і після .

- слідчі дій провадяться особою, що проводила дізнання, слідчим, судом.

Оперативно-розшукові заходи здійснюються лише органом дізнання.

В результаті ми приходимо до висновку, що оперативно-розшукові заходи характеризуються наступними ознаками:

  • здійснюються за допомогою негласних засобів і методів;

  • за своїм змістом носять розвідувальний характер;

  • застосовуються органом дізнання;.

  • мають за мету виявлення злочинів і осіб, їх здійснюючих, і майна, яке підлягає арешту, а також попередження злочинів;

  • обґрунтовані законом і регламентуються підзаконними актами.

З врахуванням вказаних ознак можна зробити наступне визначення цього поняття:

Оперативно-розшукові заходи являють собою передбачену законом і регламентовану підзаконними актами систему розвідувальних заходів органу дізнання, які здійснюються шляхом використання негласних засобів і методів з метою виявлення злочинів, осіб їх здійснюючих, і-майна, яке підлягає арешту, а також запобіжні заходи по попередженню злочинів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]