Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

2. Загальні положення процесуального характеру слідчого огляду.

Процесуальний порядок слідчі* оглядів та освідування передбачають ст. 190-195 КПК України.

Згідно з законом огляд повинен проводитись лише слідчим в присутності понятих. Слідчий має право залучити до участі в огляді:

1. Відповідного спеціаліста - криміналіста;

2. Судмедексперта;

3. Інженера;

4. Товарознавця і т п.

При огляді трупа при неможливості участі судмедексперта, необхідно запросити будь - якого лікаря.

Спеціаліст - криміналіст, як учасник огляду, допомагає слідчому у виявленні, фіксації, виїмці та зберіганні доказів, в фіксації результатів огляду та їх оцінці, консультує слідчого з питань, які потребують спеціальних знань

Крім того спеціаліст - криміналіст вивчає характер та розташування слідів, встановлює механізм їх виникнення, приймає участь у пошуках таких речових доказів, як кулі, гільзи, дріб, сліди паління.

При огляді слідчий суворо дотримується вимог законності. Не допускаються дії, які принижують гідність або небезпечні для здоров'я учасників огляду і тих осіб, інтереси яких можуть бути затронуті його проводженням; слід уникати пошкодження меблі, якщо це не викликано крайнею необхідністю.

В необхідних випадках слідчий може прийняти міри, які запобігають розголошенню результатів огляду. Хід та результати огляду повинні бути зафіксовані в установленому .законом порядку.

3. Загальні положення тактики слідчого огляду

До загальних положень тактики слідчого огляду відносяться:

1. Своєчасний огляд;

2. Об'єктивність огляду;

3. Повнота огляду;

4. Активність огляду;

5. Методичність огляду;

6. Послідовність огляду;

Своєчасність огляду заключається в проведенні цієї слідчої дії відразу після виникнення необхідності. Ця тактична вимога направлена на забезпечення максимального збереження об'єктів, впливає на ефективність та результати огляду.

Об'єктивність огляду полягає перед усім у дослідженні та фіксації всього виявленого у тому вигляді, в якому це було в дійсності. Закон вимагає описувати в протоколі огляду та освідування все в тій послідовності і в тому вигляді, в якому виявлене спостерігалось в момент огляду, для того щоб звести до мінімальної невідповідності між протоколом та результатами цієї слідчої дії. В протоколі, який відображає результати огляду, не повинні приводитись припущення та висновки слідчого . Самі оцінки, припущення залишаються за рамками протоколу, представляючого собою тільки "відбиток" дійсності без коментарів слідчого.

Повнота огляду - це виявлення, фіксація та дослідження усіх тих фактичних даних які мають доказове значення по справі. Слідчий повинен так організовувати проведення огляду, щоб не пропустити ні однієї обставини, яка має значення для справи. Правильна організація огляду передбачає єдине керування. Це означає, що незалежно від кількості учасників завжди керує оглядом одна особа - слідчий вказівки якого обов'язкові для усіх інших.

Повнота огляду означає таке його проведення яке виключає необхідність повторного огляду за мотивами недостатності першопочаткового, але бувають різні причини повторного огляду, перш за все - необхідність його проведення не повинна з'являтись через недбалість, яка допущена слідчим при попередньому огляді.

Активність огляду полягає в тому, що слідчий проводить його в силу своїх службових повноважень, незалежно від впливу зацікавлених осіб, та по друге, що слідчий, застосовуючи всі заходи для виявлення слідів злочину, проявляє творчу ініціативу.

Методичність та послідовність огляду залежить від правильної організації та планомірності проведення огляду.

Методичність - це застосування найбільш ефективних для даних об'єктів і в даних обставинах прийомів огляду.

Послідовність - суворо встановлений порядок дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]