Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiyi_kriminalistiki.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.77 Mб
Скачать

(Питання для самостійного вивчення)

Труднощі розслідування передбачуваного вбивства в зв’язку з зникненням людини полягає в тому, що в слідчого немає тих звичних даних, котрими він звичайно володіє при розслідуванні вбивства:

  • від огляду місця події

  • в результаті висновку судмедексперта

Слідчий в розпорядженні має лише загальні дані про зниклу людину. Слідчий встановлює:

  1. Неявку зниклого на роботу.

  2. З’ясовує питання чи не подавав він заяви про надання відпустки.

  3. Чи не повідомляв у ЖЄК про свій від’їзд.

  4. Не затримувався як злочинець.

  5. Чи не утримується під вартою.

  6. Чи не є він жертвою нещасного випадку.

  7. Чи не знаходиться він на лікуванні в лікарні.

Про зникнення особи слідчий докладно допитує особу, що заявила про зникнення людини. Допитуються його близькі, знайомі, родичі й особи, що добре знали його.

Приклад: Сім’я Морозових - самогубство - отруїлася ціанистим калієм сама або отруїв чоловік.

4. Криміналістична характеристика зґвалтувань і обставини, які підлягають встановленню

Безпосереднім предметом злочинного зазіхання при зґвалтуванні являється статева недоторканність конкретної особи. При цьому потерпілій особі наноситься фізичний, моральний, а нерідко і матеріальний збиток.

Фізичне насильство, у відношенні потерпілої особи може здійснюватися в формі її побиття, удушення, зв’язування, іноді ґвалтівник здійснює свій задум після тривалої боротьби, коли жертва знемагає і не може більше чинити йому опір.

Нерідко в ході зґвалтування боротьби загалі не буває (якщо злочинець або злочинці паралізують опір потерпілої особи погрожуючи вбивством або заподіянням тілесних ушкоджень, або потерпіла особа приводиться в безпомічний стан шляхом алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Більшість зґвалтувань відбувається в квартирах, місцями зґвалтувань можуть також бути сараї, підвали, горища. Частіше всього зґвалтування здійснюється у вечірні часи, в передсвяткові і святкові дні.

При зґвалтуванні завжди залишається багато матеріальних слідів - на тілі -потерпілої особи на одязі, на місці вчинення злочину, а також на тілі й одязі гвалтівника.

Крім того, майже завжди залишаються ідеальні сліди - потерпіла особа зазвичай може достатньо докладно описати зовнішність злочинця і його одяг.

Найбільше складними в цьому відношенні являються випадки, коли насильство відбувається в безлюдному місці, у темний час доби, якщо злочинець нападає на жертву раптово, привівши її в непритомний стан, наприклад накидаючи позаду петлю на шию.

Зґвалтування - найтяжче і найбільш поширене зі статевих злочинів.

Здійснюючи насильство, злочинець грубо і цинічно принижує честь і гідність потерпілої особи, завдає їй моральної і фізичної шкоди, іноді пов’язаної з серйозним розладом здоров’я.

В більшості випадків зґвалтування чинять особи, що знаходяться в стані алкогольного сп’яніння.

Специфіка розслідування справ про статеві злочини зокрема про зґвалтування, полягає в тому, що необхідно втручатися в інтимні сторони життя людей.

5. Особливості порушення кримінальної справи. Типові ситуації початкового етапу розслідування і дії слідчого.

Таким чином зґвалтування - це особливий вид злочину і розголошення інтимної сторони життя людей (потерпілої особи)- це нове моральне потрясіння, законодавець установив для цієї категорії кримінальних справ процесуальний виняток:

1). Слухання цих справ у суді проводиться, як правило, при зачинених дверях.

2). Порушення кримінальної справи проводиться винятково по скарзі потерпілої особи письмової або усної.

Це все, що стосується диспозиції ч.іст.152 КК України тобто зґвалтування з застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або використання безпорадного стану потерпілої особи.

Як виняток справа може бути порушена прокурором за відсутності скарги потерпілої особи.

Відповідно до диспозиції ч.2 ст.152 КК України це зґвалтування стосується осіб, які раніше скоїли такі злочини передбачені ст.ст. 153-155 КК України.

Що стосується ч.3 ст.152КК України, це зґвалтування вчинено групою осіб, або зґвалтування неповнолітньої, чи неповнолітнього.

Зґвалтування, що спричинило особливо тяжкі наслідки, а також зґвалтування малолітньої чи малолітнього передбачено ч. 4ст. 152 КК України.

По ст.152 4.2-4 КК України кримінальна справа порушується незалежно від скарги потерпілої особи.

Якщо зґвалтування скоєно повторно, то від другої потерпілої особи скарги не потрібно - це вже буде ч. 2 ст.152 КК України повторне зґвалтування особи.

Потерпіла особа попереджається за:

1). явно неправдивий донос (ст. КК України )

2). вона також попереджається, що у випадку подальшого їхнього примирення, кримінальна справа не припиняється.

Початкові слідчі дії:

По справах про зґвалтування слідчий зобов’язаний, насамперед, перевірити і з’ясувати у заявника (потерпілої особи):

1). Чи був здійснений з нею статевий акт, і якщо так, то чи застосовувалося до особи насильство.

2). Встановити, ким здійснено зґвалтування.

Приклад 1: Кирилов обвинувачувався в зґвалтуванні Катерини. Вони дружили і в один з вечорів, прийшовши на подвір’я, сиділи на возі, цілувалися, обіймалися. Потім він повалив її на спину й учинив статевий акт.

Вона просила її відпустити, але не виривалася, не намагалася бігти, кликати про допомогу, хоча усе відбувалося, майже поруч з вікнами її квартири.

Тілесні ушкодження, сліди боротьби відсутні.

Приклад 2: Сергєєв запропонував знайомій дівчині погуляти, повів її до річки, зґвалтував, позбавив незайманості і заподіяв їй побої - легкі тілесні ушкодження. Згодом в суді він заявив, що вступив у статевий зв’язок з нею за взаємною згодою, але суд його засудив і один із важливих доказів - у потерпілої особи легкі тілесні ушкодження, характерні для зґвалтування.

Одною з перших слідчих дій являється допит потерпілої особи.

Допит потерпілої особи.

Насамперед, приступаючи до допиту слідчому необхідно допомогти потерпілій особі подолати природну сором’язливість, переконати її в тому, що дані слідства не розголошуються і правдива розповідь - обов’язкова умова викриття злочинця.

Оперативні заходи.

Якщо потерпіло особа звернулася про допомогу відразу ж, після зґвалтування і злочинець невідомий, необхідно відразу ж по гарячих слідах організувати переслідування.

З цією метою співробітники разом із потерпілою особою виїжджають на місце події зі службовою собакою і по слідах переслідують злочинця.

Якщо особа відома - слідчий дає вказівку робітникам міліції:

  1. про його затримку;

  2. зібрати докладні відомості про особистість підозрюваного і позивача;

  • їх поводження в побуті в минулому і теперішньому;

  • моральний вигляд.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]