Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 17

  1. У розчин, що містить 8,32 г кадмій(ІІ) сульфату, занурили цинкову пластинку. Після повного виділення кадмію маса пластинки збільшилась на 2,35%. Визначити масу цинкової пластинки.

  2. У розчин, що містить 3,2 г металу у вигляді хлориду, занурили залізну пластинку масою 50 г. Після повного виділення металу маса пластинки збільшилась на 0,8 %. Визначити еквівалентну масу та назву металу.

  3. Із суміші трьох металів два відомі – цинк і залізо. У результаті розчинення 2,5 г суміші в розбавленій сульфатній кислоті виділилося 672 мл водню (н.у.), а 0,64 г третього металу залишилося в залишку. Для одержання оксиду із цієї маси металу необхідно 112 мл кисню. Визначити невідомий метал і процентний склад суміші металів.

  4. Розчин деякої солі, що має лужну реакцію, при нагріванні повільно нейтралізували хлоридом амонію. На це витратилося 2,675г NH4Cl;в результаті виділилося 1,70 г суміші газоподібних речовин, а сухий залишок після випарювання отриманого розчину являв собою хлорид натрію. Визначте вихідну сіль, якщо відомо, що вона не проявляє окислювальних властивостей.

Варіант 18

  1. У розчин, що містить 5,44 г хлориду ртуті, занурили мідну пластинку. Після повного виділення всієї ртуті маса пластинки збільшилась на 6,85 %. Визначити масу зануреної пластинки.

  2. Цинкову пластинку масою 80 г занурили в 240 г розчину плюмбут(ІІ) нітрату. Через деякий час маса пластинки стала рівною 94,2 г. Яка масова частка цинк нітрату в новоутвореному розчині?

  3. Купрум(ІІ) хлорид використовують для виготовлення хімічним методом біметалевих мідноалюмінієвих пластин. Яка маса міді виділилася на алюмінієвій пластині, зануреній у розчин купрум(ІІ) хлориду, якщо її маса збільшилась на 13,8 г?

  4. При взаємодії 30 г металу другої групи періодичної системи з азотом утворився нітрид, при взаємодії якого з соляною кислотою одержали хлорид металу та аміак. При каталітичному окисленні цієї кількості аміаку утворився оксид Нітрогену (II) об'ємом 11,2 л (н.у.). Визначте метал та напишіть відповідні рівняння реакцій, вважаючи, що всі вони йдуть з виходом 100%.

Варіант 19

  1. У розчин аргентум нітрату опущена мідна пластинка масою 28 г. Після закінчення реакції пластинка була вийнята з розчину, вимита, висушена і зважена. Маса її виявилася 32,52 г. Яка маса AgNO3 була в розчині?

  2. У розчин, який містить 2,24 г двохвалентного металу у вигляді сульфату, занурили цинкову пластинку. Після повного виділення металу маса пластинки збільшилася на 0,94 г Який це метал?

  3. Обчисліть масу осаду, що утвориться при зливанні 200 мл розчину з масовою часткою барій хлориду 9,45% і густиною 1,1 г/см3 та 400 мл розчину з масовою часткою сульфатної кислоти 4,76% і густиною 1,03 г/см3.

  4. У результаті повного розкладу суміші нітратів двох металів, що мають ступінь окислення +2, утворилося 12,7 г твердого залишку. Якщо залишок обробити хлоридною (соляною) кислотою, то виділиться 0,1 моль газу. Визначити якісний склад і масу вихідної суміші, якщо відомо, що відносні атомні маси металів відносяться між собою як 1:2,29 і що один з нітратів містить 64,86% Оксигену. Складіть відповідні рівняння реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ