Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 17

    1. Яка маса сульфур(VІ) оксиду утвориться при оксиненні 23 м3 (н.у.) сульфур(ІV) оксиду в надлишку кисню? Який об’єм повітря витратиться на каталітичне окиснення сульфур(ІV) оксиду?

    2. Суміш сульфідів натрію і калію масою 120 г спалили в кисні. Обчислити об’єм сульфур(ІV) оксиду, що утворився в результаті випалювання, якщо масова частка калій сульфіду у суміші 35%.

    3. При обробці суміші натрій сульфіду і натрій сульфіту надлишком розведеної хлоридної кислоти виділяється 672 мл (н.у.) газу. При обробці надлишком барій гідроксиду такої ж суміші тієї ж маси утвориться 4,34 г осаду. Обчисліть маси солей, що знаходилися у вихідній суміші.

    4. Елементи А і В розміщені в другому і третьому періодах періодичної системи. Яку сполуку утворюють елементи між собою, якщо хлориди елементів містять відповідно 79,78 і 92,2% хлору?

Варіант 18

      1. При пропусканні дигідроген сульфіду через розчин купрум(ІІ) сульфату масою 50 г утворилося 4,8 г чорного осаду. Визначити масову частку (%) купрум(ІІ) сульфату у розчині та об’єм дигідроген сульфіду (н.у.), що прореагував.

      2. Сульфід металу MeS масою 132 г повністю прореагував з хлоридною кислотою. Газ, що утворився, об’ємом 33,6 л (н.у.) пропустили через 0,4 дм3розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 25% (=1,28 г/см3). Визначити метал, що входив до складу сульфіду, та маси речовин в одержаному розчині.

      3. Оксид елемента, в якому він проявляє вищу валентність, – це тверда речовина, що плавиться та переганяється без розкладу. Оксид розчиняється у воді, утворюючи досить сильну одноосновну кислоту, натрієва сіль цієї кислоти містить 23,42% кисню. Який це елемент? Яка формула оксиду?

      4. Суміш вуглецю, кремнію та сірки масою 1,00 г обробили концентрованою сульфатною кислотою. При цьому залишилася нерозчинна речовина масою 0,28 г та виділився газ, який пропустили через сірководневу воду. Випало 4,5 г осаду. Визначити масу вуглецю в суміші.

Варіант 19

  1. У випалювальній печі за годину переробляють 1,7 т цинкової обманки, у якій масова частка ZnS становить 75%. Який об’єм сульфур(ІV) оксиду утворюється в печі за цей час? (Інший продукт випалювання ZnO).

  2. Який об’єм сірководню (н.у.) можна одержати з технічного ферум(ІІ) сульфіду масою 15 кг, масова частка FeS у якому 90%?

  3. Два елементи А і Б містяться в одній групі періодичної системи. У речовині, що містить обидва елементи на кожні 1,3 г А припадає 1,2 г Б. Відносна атомна маса А в 1,625 рази більша за атомну масу Б. Елемент Б сполучається з воднем. Речовина А витісняє водень із хлоридної (соляної) кислоти. Обидва елементи утворюють різні оксиди, але тільки найвищі їх оксиди мають однакові ступені окислення елементів А і Б (в оксиді елемента А 48% Оксигену; в оксиді елемента Б 60% Оксигену). Визначити елементи А і Б, навести приклади сполук цих елементів і назвати їх.

  4. У лабораторії в склянках без етикеток міститься п’ять вищих солетвірних оксидів елементів А, В, С, D, E, які стоять у двох малих періодах періодичної системи Д.І. Менделєєва. Елементи А, В, D містяться в сусідніх групах одного з малих періодів, елемент С – в одній групі з елементом В, елемент Е – в одній групі з елементом D. Формули оксидів: АО, В2О3, DO2, EO2, C2O3. Чотири оксиди – тверді речовини, ЕО2– газ. Які це елементи?

Соседние файлы в папке МРЗХ