Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 11

  1. Який об’єм сірководню (дигідрогенсульфіду) (н.у.) потрібно витратити на взаємодію з 75 см3 розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 10% (=1,099 г/см3), щоб утворилася кисла сіль?

  2. Який об’єм сульфур(IV) оксиду (н.у.) потрібно витратити на взаємодію з 120 мл розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 6% (=1,048 г/мл), щоб утворилася кисла сіль?

  3. У якому співвідношенні за масою потрібно змішати 90,0%-ний розчин сульфатної кислоти і 30,0%-ий олеум для одержання 100%-ої сульфатної кислоти?

  4. Речовина А, яка зберігається в темряві, не має запаху; але якщо її зберігати на світлі – має слабий запах. При освітленні із неї утворюється тверда речовина Б і газ В. Речовина Б розчиняється в концентрованому водному розчині Г, при цьому утворюється розчин речовини Д і газ Е. Розчин Д знову переходить у розчин Г при дії газу Ж з різким запахом, який має кислотні властивості і утворюється при взаємодії В з воднем. При змішування речовини В з розчином Д знову утворюється А, а при змішуванні з газом Е і водою утворюється розчин, що містить Г і Ж. Розшифрувати речовини А-Ж і написати рівняння всіх указаних реакцій.

Варіант 12

  1. Яку масу сульфур(VІ) оксиду можна добути із технічної сірки масою 525 г, якщо вихід продукту на першій стадії – 60%, на другій – 80%, а масова частка сірки у зразку становить 95%.

  2. Обчислити середню швидкість реакції 2SO2 + O2  2SO3, якщо вихідна концентрація речовини SO2 дорівнює 0,22 моль/л, а через 10 с вона становила 0,215 моль/л. Як змінюється за цей час концентрація кисню?

  3. При обробці суміші калій сульфіду і натрій сульфату надлишком розчину йоду утвориться 3,20 г осаду. При додаванні в отриману суміш надлишку барій йодиду утворюється додатково 11,65 г осаду. Обчисліть масові частки солей, що знаходилися у вихідній суміші.

  4. Розчин солі А, що має лужну реакцію, нейтралізували при нагріванні 26,75 г 10%-го розчину амоній хлориду. У результаті реакції обміну утворилася суміш двох газів масою 1,96 г (густина за воднем 13,0), а у розчині залишилася сіль, маса якої в 1,104 рази більша за масу А. Визначити речовину А. Установити якісний та кількісний (%) склад суміші газів. Напишіть рівняння відповідних хімічних реакцій.

Варіант 13

  1. Який об’єм сульфур(IV) оксиду (н.у.) потрібно витратити на взаємодію з 50 мл розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 16% (=1,181 г/мл), щоб утворилася середня сіль?

  2. Окиснили 56 г суміші алюміній сульфіду та плюмбум(ІІ) сульфіду, масові частки яких у суміші становлять відповідно 30% і 70%. Який об’єм сульфур(ІV) оксиду (н.у.) при цьому утворився?

  3. Суміш загальною масою 90,2 г солей магнію, утворених сульфатною, нітратною і хлоридною кислотами, обробили розчином барій хлориду об’ємом 1,00 л з концентрацією 0,200 моль/л. Маса осаду виявилася рівною 23,3 г. В отриманий після відділення осаду розчин додали надлишок розчину аргентум нітрату, у результаті чого утворилося 115 г осаду. Обчисліть масові частки солей у вихідній суміші.

  4. Змішали дві тверді речовини і нагріли. Одним із продуктів реакцій була вода. Які це речовини, якщо відомо, що кожна з них при нагріванні в лабораторних умовах воду не виділяє?

Соседние файлы в папке МРЗХ