Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 38

  1. Розчин натрій сульфату з W(Na2SO4) = 10% і розчин невідомого сульфату з W(солі) = 20% змішали у масовому співвідношенні 1:2. До одержаного розчину масою 10 г добавили надлишок розчину барій нітрату. Осад, який утворився, відокремили, просушили і зважити. Його маса склала 3,1326 г. Установити формулу невідомого сульфату.

  2. У розчин масою 250 г з масовою часткою сульфатної кислоти 20% занурили шматочок цинку масою 6,5 г. Скільки цинк сульфату утворилося?

  3. У розчин, який містить 3,2 г двохвалентного металу у вигляді хлориду, занурили залізну пластинку масою 50 г. Після повного виділення металу маса пластинки збільшилася на 0,8%. Визначте метал.

  4. Бінарна сполука складається з елементів, атомні маси яких відносяться як 7:6. При взаємодії цієї сполуки з кислотою виділяється газ, здатний до самозапалювання на повітрі. У результаті згоряння цього газу утворюються два найбільш розповсюджені на землі оксиди. Встановіть формулу сполуки та напишіть рівняння відповідних реакцій.

Варіант 39

  1. До розчину купрум(ІІ) сульфату масою 62 г з масовою часткою CuSO4 5% долили розчин барій хлориду масою 31,2 г з масовою часткою BaCl2 20%. Осад відфільтрували. Які речовини і якої маси містяться у фільтраті? Визначити їх маси.

  2. Який об’єм розчину сульфатної кислоти з масовою часткою кислоти 10% (=1,066 г/мл) використали для реакції з залізом, якщо з одержаного розчину виділили 81,6 г кристалогідрату складу FeSO47H2O?

  3. У розчин купрум(ІІ) сульфату занурили залізну пластинку. Яка маса міді виділиться на пластинці, якщо маса пластинки збільшилася на 0,4 г?

  4. Суміш двохвалентного металу і його карбонату масою 8,0 г розчинили в надлишку соляної (хлоридної) кислоти. У результаті взаємодії виділилось 1720 мл газу (н.у.), при пропусканні якого через вапняну воду випало 5,0 г осаду. Визначте метал і склад суміші у відсотках за масою.

Варіант 40

  1. До 2 кг розчину сульфатної кислоти, в якому міститься 0,392 кг кислоти, прилили 2 л розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 0,100 (=1,1 г/см3). Визначити масовий склад одержаного розчину і масову частку солі (%) в одержаному розчині.

  2. При окисненні на повітрі 9,7 г бінарної сполуки утворилося 8,1 г розчинного в лузі оксиду. Масова частка металу в оксиді становить 80,2%. Крім оксиду утворився ще газ з густиною за воднем 32. Утворений газ може знебарвити розчин бромної води, що містить 16 г брому. Установіть формулу вихідної сполуки.

  3. У розчин, який містить 8,32 г сульфату кадмій(ІІ) сульфату, занурили цинкову пластинку. Після повного виділення кадмію маса пластинки збільшилася на 2,35%. Визначте масу цинкової пластинки.

  4. Суміш гідридів Літію та Натрію прореагувала з водою об'ємом 193 мл. Маса одержаного розчину виявилася на 1 г менша за суму мас вихідних речовин, а масова частка лугів у розчині склала 8%. Визначте кількості речовин вихідних гідридів.

Тема 6. Розв’язування задач з використанням закону об’ємних відношень (4 год.).

Задачі на знаходження об’ємів реагентів та продуктів реакції за відомим об’ємом одного з реагентів чи продуктів реакції.

Розрахунки вихідних об’ємів реагентів, якщо внаслідок хімічної реакції відбулася зміна об’єму вихідної системи.

Ускладнені задачі.

Соседние файлы в папке МРЗХ