Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 2

  1. Яку масу сульфур(IV) оксиду можна добути з технічної сірки масою 30 г, якщо вихід продукту на першій стадії дорівнює 58%, а на другій – 82%, а масова частка сірки у зразку становить 94,3%?

  2. Агломераційні фабрики на Дніпропетровському металургійному заводі викидають пил і сульфур(IV) оксид із розрахунку 192 кг SO2на 1 т руди. Яку масу розчину з масовою часткою сульфатної кислоти 98% можна добути з відходних газів, що утворюються в процесі агломерації 500 т руди, якщо вважати перетворення їх у кислоту повним?

  3. Взяті три гази в об’ємних відношеннях 1:1:1. У результаті ряду перетворень утворилася рідина, маса якої дорівнює 39,2 г. При дії на цю кількість рідини міддю виділилося 12,8 г газу. Визначте, які гази були взяті?

  4. Елементи А, В, Х, Y стоять у перших трьох періодах періодичної системи хімічних елементів Д.І. Менделєєва. Два з них – в одному періоді, два – в одній групі. Прості речовини, утворені цими елементами, реагуючи між собою, дають хімічні сполуки: В2А, BY, X2A, XY. Речовина Х реагуючи з сполукою В2А, виділяє газ і утворює сполуку ХАВ, а реагуючи з розчином BY, також виділяє газ і утворює сполуку ХY, широко відому в природі і побуті. Які це елементи? Скласти відповідні рівняння хімічних реакцій.

Варіант 3

  1. Залізні ошурки масою 6,5 г окиснили хлором. Одержаний продукт розчинили у воді і довели об’єм розчину до 300 мл. До одержаного розчину прилили 200 мл калій гідроксиду (=1,173 г/мл), W=9,55%). Одержаний розчин відфільтрували та прожарили. Визначити: а) масу одержаного твердого залишку, якщо вихід продукту реакції прожарювання становить 85%; б) молярні концентрації речовин у фільтраті.

  2. Магнієву пластинку на деякий час занурили в 160 мл розчину з масовою часткою алюміній нітрату 10%. За цей час маса алюміній нітрату зменшилась у два рази. Збільшилася чи зменшилася при цьому маса магнієвої пластинки? На скільки грамів?

  3. При прожарюванні суміші натрій нітрату з нітратом металу, що має в сполуках постійний ступінь окиснення +2, утворилася суміш солі й оксиду масою 6,54 г і виділилася суміш газів загальним об’ємом 4,032 л з густиною 1,845 г/л (н.у.). Установіть, який метал входив до складу нітрату.

Варіант 4

  1. Який об’єм (н.у.) сульфур(IV) оксиду утвориться в результаті спалювання 1000 т вугілля, у якому масова частка Сульфуру 0,32%? Яку масу сульфатної кислоти можна добути з цього оксиду під час його дальшої переробки, якщо практичний вихід сульфатної кислоти становить 80%?

  2. Визначити масову частку сульфатної кислоти в розчині, що утвориться в результаті взаємодії 15 г сульфур(VІ) оксиду з 180 г розчину сульфатної кислоти, у якому масова частка розчиненої речовини 20%.

  3. При прожарюванні суміші калій нітрату з нітратом металу (ступінь окиснення +3, у ряді напруг знаходиться між Mg і Сu) утворилося 15,65 г твердого залишку і виділилася суміш газів. Після пропускання газів через розчин натрій гідроксиду утворилося по 0,225 моль нітриту і нітрату; об’єм не поглиненого газу склав 3,08 л. Установіть, який нітрат входив до складу суміші.

  4. Елементи А, В, С, D стоять у сусідніх групах одного з малих періодів. Вищі солетвірні оксиди цих елементів – тверді кристалічні речовини. Оксиди елементів А і В реагують з кислотами, утворюючи солі, оксид елемента С – сполука двох найпоширеніших у земній корі елементів; у воді не розчиняється, утворює солі при сплавленні з лугами і карбонатами металів. Оксид елемента D добре розчиняється у воді; з основами утворює солі, деякі з яких є цінними добривами. Визначити елементи і скласти відповідні рівняння реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ