Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 25/8

  1. Марганець добувають електролізом водного розчину манган(ІІ) сульфату з інертними електродами. Визначте, яку масу марганцю добуто, якщо на аноді зібраний кисень об’ємом 16,8 л (н.у.). Врахуйте, що вихід кисню кількісний, а вихід металу становить 84%.

  2. Спалили 5,6 л (н.у.) пропан-бутанової суміші, густина за воднем якої дорівнює 26,2. Утворений вуглекислий газ пропустили через розчин надлишку їдкого натру, в результаті чого утворилося 600 г розчину. Визначити масову частку соди в утвореному розчині.

  3. Речовина А, яка зберігається в темряві, не має запаху; але якщо її зберігати на світлі – має слабий запах. При освітленні із неї утворюється тверда речовина Б і газ В. Речовина Б розчиняється в концентрованому водному розчині Г, при цьому утворюється розчин речовини Д і газ Е. Розчин Д знову переходить у розчин Г при дії газу Ж з різким запахом, який має кислотні властивості і утворюється при взаємодії В з воднем. При змішування речовини В з розчином Д знову утворюється А, а при змішуванні з газом Е і водою утворюється розчин, що містить Г і Ж. Розшифрувати речовини А-Ж і написати рівняння всіх указаних реакцій.

  4. При обробці суміші калій сульфіду і натрій сульфату надлишком розчину йоду утвориться 3,20 г осаду. При додаванні в отриману суміш надлишку барій йодиду утворюється додатково 11,65 г осаду. Обчисліть масові частки солей, що знаходилися у вихідній суміші.

Варіант 26/8

  1. У воді масою 400 г розчинили натрій хлорид масою 46,8 г. У розчин занурили інертні електроди і пропустили постійний електричний струм, зібравши хлор, об’єм якого за н.у. становив 2,24 л. Визначити масову частку натрій хлориду в розчині після електролізу.

  2. Суміш пропану, бутану та пропену має густину за воднем 23,25. З 16 г брому прореагувало 4,48 л цієї суміші. Визначте об’ємну частку пропану та бутану в суміші.

  3. Визначити склад та масу солі, що утворилася в результаті пропускання амоніаку об’ємом 250 мл (н.у.) через 25 г розчину, в якому масова частка ортофосфатної кислоти 4,9% (вважати, що амоніак повністю прореагував).

  4. Для окиснення 3,255 г сульфіту, що утворений металом, який має в сполуках постійний ступінь окиснення +2, додали 150 г 3,20%-го водного розчину брому. Для повного знебарвлення брому, який не вступив у реакцію, через отриману суміш пропустили 336 мл сульфур(IV) оксиду (н.у.). Обчисліть масові частки речовин в утвореному розчині.

Варіант 27/8

  1. Через електролізер, який містить 300 мл 22,4% розчину калій гідроксиду (=1,2 г/см3), пропустили електричний струм. Обчисліть концентрацію гідроксиду калію в розчині після відключення струму, якщо відомо, що на катоді виділилось 89,6 л газу (н.у.).

  2. При пропусканні через 8%-ний розчин брому 5,6 л (н.у.) суміші пропану, бутану та бутену-1, густина якої за воднем дорівнює 25,8 л, прореагувало 200 г розчину брому. Визначте об’ємний склад суміші газів.

  3. Визначити склад та масу солі, що утворилася в результаті пропускання амоніаку об’ємом 224 мл (н.у.) через 10 г розчину, в якому масова частка ортофосфатної кислоти 4,9% (вважати, що амоніак повністю прореагував).

  4. Обчисліть маси 20,0%-го олеуму і 80,0%-го розчину сульфатної кислоти, необхідні для приготування 20,0 г 10,0%-го олеуму.

Соседние файлы в папке МРЗХ