Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 7

  1. Цинкову пластинку масою 80 г занурили в 240 г розчину плюмбут(ІІ) нітрату. Через деякий час маса пластинки стала рівною 94,2 г. Яка масова частка цинк нітрату в новоутвореному розчині?

  2. У розчин аргентум нітрату опущена мідна пластинка масою 28 г. Після закінчення реакції пластинка була вийнята з розчину, вимита, висушена і зважена. Маса її виявилася 32,52 г. Яка маса AgNO3 була в розчині?

  3. Суміш загальною масою 90,2 г солей магнію, утворених сульфатною, нітратною і хлоридною кислотами, обробили розчином барій хлориду об’ємом 1,00 л з концентрацією 0,200 моль/л. Маса осаду виявилася рівною 23,3 г. В отриманий після відділення осаду розчин додали надлишок розчину аргентум нітрату, у результаті чого утворилося 115 г осаду. Обчисліть масові частки солей у вихідній суміші.

  4. Два гази А і Б реагують при кімнатній температурі тільки в присутності води, утворюючи суміш солей В і Г з однаковим якісним, але різним кількісним складом. Ця суміш при обережному нагріванні виділяє гази Д і Е. Газ Д може реагувати з воднем з утворенням А чи з надлишком кисню при певних умовах з утворенням Б. Визначити речовини А-Е, написати рівняння всіх згаданих реакцій і вказати умови їх проведення.

Варіант 8

  1. У 200 г 4%-ного розчину купрум(ІІ) сульфату занурили залізну пластинку. Визначити масову частку купрум(ІІ) сульфату та ферум(ІІ) сульфату в утвореному розчині, якщо маса залізної пластинки збільшилась на 0,32 г.

  2. Кусочок заліза помістили в розчин нітрату невідомого металу, який проявляє в сполуках ступінь окислення +1. Маса зразка металу збільшилась на 16 г. Через одержаний розчин ферум(ІІ) нітрату пропустили надлишок сірководню, одержавши ферум(ІІ) сульфід масою 8,8 г. Який метал виділився із розчину?

  3. Для окиснення 3,255 г сульфіту, що утворений металом, який має в сполуках постійний ступінь окиснення +2, додали 150 г 3,20%-го водного розчину брому. Для повного знебарвлення брому, який не вступив у реакцію, через отриману суміш пропустили 336 мл сульфур(IV) оксиду (н.у.). Обчисліть масові частки речовин в утвореному розчині.

  4. Невідомий метал масою 13 г обробили надлишком розбавле-ного розчину азотної кислоти. До одержаного розчину додали надлишок гарячого розчину гідроксиду калію; при цьому виділилося 1,12 л газу (н.у.). Який метал був розчинений в азотній кислоті?

Варіант 9

  1. У 200 г 20%-ного розчину купрум(ІІ) сульфату занурили залізну пластинку. Визначити масові частки купрум(ІІ) та ферум(ІІ) сульфатів в утвореному розчині, якщо маса залізної пластинки збільшилась на 0,12 г.

  2. До розчину гідраргіум(І) нітрату Hg2(NO3)2масою 264 г з масовою часткою 20% добавили цинкові ошурки. Через деякий час концентрація гідраргіум(І) нітрату у розчині дорівнювала 6%. Визначити масу виділеної ртуті.

  3. Густина суміші етену, пропену та етину дорівнює 1,304 г/л (н.у.). Відомо, що 1 л цієї суміші може приєднати 1,1 л Сl2(об’єми виміряні за однакових умов). Обчисліть склад вихідної суміші (в процентах за об’ємом).

  1. Речовина А з відносною молекулярною масою 94 має такий процентний склад: 76,60% С, 6,38% Н, 17,02% О (за масою). Речовина А реагує з натрієм і гідроксидом натрію. При взаємодії А з метилхлоридом в присутності AlCl3 утворюються речовини В і С, а також хлороводень. РечовинаDз відносною молекулярною масою 92 має процентний склад 91,30% С, 8,70% Н (за масою) і на світлі реагує з хлором з утворенням речовини Е, яка при гідролізі в лужному середовищі перетворюється в речовинуF,ізомерну речовинам В і С.

  • наведіть структурні формули речовин А, В, С, D, E i Fі напишіть рівняння згаданих хімічних реакцій;

  • укажіть, який механізм цих реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ