Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 1

  1. Дві пластинки, що мають однакову масу і виготовлені з металу, що утворює двозарядні іони, занурили одну в розчин купрум(ІІ) сульфату, а другу – у розчин меркурій(ІІ) сульфату. Через деякий час маса пластинки, зануреної в розчин купрум(ІІ) сульфату, зменшилась на 3,6%, а маса другої пластинки збільшилась на 6,675%. Зменшення молярної концентрації обох розчинів було однаковим. Визначте метал.

  2. Тонку залізну пластинку масою 100 г занурили в 250 г 20%-ного розчину CuSO4. Через деякий час пластинку вийняли з розчину, промили, висушили і зважили; її маса виявилася рівною 102 г. Обчисліть склад розчину (в % за масою) після видалення з нього металічної пластинки.

  3. На відновлення ферум оксиду невідомого складу масою 4 г витратили водень об’ємом 1680 мл (н.у.). Визначити формулу ферум оксиду.

  4. Газ, одержаний при прожарюванні 4,9 г бертолетової солі, змішали в посудині місткістю 4 л з газом, одержаним при взаємодії 6,0 г кальцію з водою. Визначте склад (в % за об’ємом) і тиск газової суміші в посудині (температуру вважати рівною 0С, тиском водяної пари знехтувати).

Варіант 2

  1. Водний розчин хлориду двовалентного металу розділили на дві рівні частини. У першу опустили залізну пластинку, а в другу - кадмієву. Весь метал осів на пластинках. При цьому маса залізної пластинки збільшилась на 0,1 г, а кадмієвої зменшилась на 0,6 г. Сіль якого металу була взята для реакції?

  2. У 200 г 6%-ного розчину купрум(ІІ) сульфату занурили залізну пластинку. Визначити масову частку купрум(ІІ) сульфату та ферум(ІІ) сульфату в утвореному розчині, якщо маса залізної пластинки збільшилась на 0,32 г.

  3. Залізні ошурки масою 6,5 г окиснили хлором. Одержаний продукт розчинили у воді і довели об’єм розчину до 300 мл. До одержаного розчину прилили 200 мл калій гідроксиду (=1,173 г/мл), W=9,55%). Одержаний розчин відфільтрували та прожарили. Визначити: а) масу одержаного твердого залишку, якщо вихід продукту реакції прожарювання становить 85%; б) молярні концентрації речовин у фільтраті.

  4. При прожарюванні суміші натрій нітрату з нітратом металу, що має в сполуках постійний ступінь окиснення +2, утворилася суміш солі й оксиду масою 6,54 г і виділилася суміш газів загальним об’ємом 4,032 л з густиною 1,845 г/л (н.у.). Установіть, який метал входив до складу нітрату.

Варіант 3

    1. Хромова пластинка масою 31,2 г занурена в 250 мл 4 М розчину купрум(ІІ) сульфату. Через деякий час маса хромової пластики збільшилася на 6 г. Обчисліть масу купрум(ІІ) сульфату, що залишився в розчині.

    2. Магнієву пластинку на деякий час занурили в 160 мл розчину з масовою часткою алюміній нітрату 10%. За цей час маса алюміній нітрату зменшилась у два рази. Збільшилася чи зменшилася при цьому маса магнієвої пластинки? На скільки грамів?

    3. При дії надлишку соляної кислоти на 8,24 г суміші оксиду марганцю (IV) з невідомим оксидом ЕО2, який не реагує з соляною кислотою, одержано 1,344 л газу (н.у.). В ході другого досліду встановлено, що мольне відношення оксиду марганцю (IV) до невідомого оксиду дорівнює 3:1. Установіть формулу невідомого оксиду і обчисліть його масову частку в суміші.

    4. Розчин натрій сульфату з W(Na2SO4) = 10% і розчин невідомого сульфату з W(солі) = 20% змішали у масовому співвідношенні 1:2. До одержаного розчину масою 10 г добавили надлишок розчину барій нітрату. Осад, який утворився, відокремили, просушили і зважити. Його маса склала 3,1326 г. Установити формулу невідомого сульфату.

Соседние файлы в папке МРЗХ