Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 4

  1. У розчин аргентум нітрату опущена мідна пластинка масою 28 г. Після закінчення реакції пластинка була вийнята з розчину, вимита, висушена і зважена. Маса її виявилася 32,52 г. Яка маса AgNO3 була в розчині?

  2. Кусочок заліза помістили в розчин нітрату невідомого металу, який проявляє в сполуках ступінь окислення +1. Маса зразка металу збільшилась на 16 г. Через одержаний розчин ферум(ІІ) нітрату пропустили надлишок сірководню, одержавши ферум(ІІ) сульфід масою 8,8 г. Який метал виділився із розчину?

  3. При обробці 14,4 г калій і натрій гідридів водою утворилося 500 мл розчину лугів. Визначити склад суміші гідридів, якщо на нейтралізацію 50 мл утвореного розчину витрачено 20 мл 2 н розчину хлоридної кислоти.

  4. До 24%-ного розчину амоній нітрату (=1,1 г/мл) об’ємом 45,45 мл додали 80 г 10%-ного розчину натрій гідроксиду. Одержаний розчин швидко прокип’ятили (втратами парів води знехтувати). Визначте, які речовини залишилися в розчині й обчисліть їх масові частки.

Варіант 5

  1. У 200 г 20%-ного розчину купрум(ІІ) сульфату занурили залізну пластинку. Визначити масові частки купрум(ІІ) та ферум(ІІ) сульфатів в утвореному розчині, якщо маса залізної пластинки збільшилась на 0,12 г.

  2. До розчину гідраргіум(І) нітрату Hg2(NO3)2масою 264 г з масовою часткою 20% добавили цинкові ошурки. Через деякий час концентрація гідраргіум(І) нітрату у розчині дорівнювала 6%. Визначити масу виділеної ртуті.

  3. Який об’єм хлоридної кислоти з концентрацією хлороводню 5,00 моль/л потрібно додати до 25,0 г олеуму, у якому мольне співвідношення оксид : кислота дорівнює 1:1, щоб в отриманому розчині зрівнялися: а) масові частки кислот; б) молярні концентрації кислот?

  4. Амоніак, що утворився в результаті гідролізу суміші кальцій нітриду та літій нітриду, у якій масова частка Нітрогену дорівнювала 30,0%, пропустили через 80 мл розчину бромоводневої кислоти. У результаті реакції молярна концентрація кислоти зменшилася з 2,8 моль/л до 1,2 моль/л (зміною об’єму розчину за рахунок увібраного газу можна знехтувати). Обчислити масу вихідного зразка суміші нітридів.

Варіант 6

  1. У 250 г 20%-ного розчину SnCl2занурили цинкову пластинку. Через деякий час маса пластинки збільшилась на 12,711 г. Визначити масову частку станум(ІІ) хлориду в розчині після реакції.

  2. У 200 г 6%-ного розчину купрум(ІІ) сульфату занурили залізну пластинку. Визначити масову частку купрум(ІІ) сульфату та ферум(ІІ) сульфату в утвореному розчині, якщо маса залізної пластинки збільшилась на 0,32 г.

  3. 224 мл (н.у.) газоподібного насиченого нециклічного вуглеводня спалили, і продукти розчинили в 1 л 0,148%-ної вапняної води (густина 1,0 г/мл), при цьому було одержано 1,0 г осаду. Визначити формулу вуглеводню.

  4. Речовина А, яка зберігається в темряві, не має запаху; але якщо її зберігати на світлі – має слабий запах. При освітленні із неї утворюється тверда речовина Б і газ В. Речовина Б розчиняється в концентрованому водному розчині Г, при цьому утворюється розчин речовини Д і газ Е. Розчин Д знову переходить у розчин Г при дії газу Ж з різким запахом, який має кислотні властивості і утворюється при взаємодії В з воднем. При змішування речовини В з розчином Д знову утворюється А, а при змішуванні з газом Е і водою утворюється розчин, що містить Г і Ж. Розшифрувати речовини А-Ж і написати рівняння всіх указаних реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ