Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Тема 8. Обчислення за хімічними рівняннями кількості, маси, об’єму речовини, якщо один із реагентів узятий у надлишку (4 год.).

Методика розв’язування задач, згідно умов яких надлишок не взаємодіє з утвореною речовиною.

Методика розв’язування задач, згідно умов яких надлишок взаємодіє з утвореною речовиною.

Ускладнені задачі.

Варіант 1/8

  1. Спалили 11,2 л (н.у.) пропан-бутанової суміші (ДН2=26,2). Утворений вуглекислий газ пропустили через розчин їдкого натру, в результаті чого утворилося 1200 г розчину соди. Визначити об’ємний склад газової суміші.

  2. Яку масу свинцю можна добути, здійснюючи електроліз водного розчину плюмбум(ІІ) нітрату масою 60 г? Масова частка солі в розчині дорівнює 15%. Який об’єм газу, виміряний за н.у., виділиться під час електролізу?

  3. Суміш газів, що містила амоніак, після того, як вона була пропущена крізь розбавлений розчин сульфатної кислоти, займала 776 мл (н.у.). Знаючи, що при цьому на утворення амоній сульфату було витрачено 100 мл розчину, який містить в 1 л 4,9 г кислоти, знайдіть відсоток (за об’ємом) амоніаку в цій суміші.

  4. Суміш азоту, нітроген(І) оксиду та нітроген(ІІ) оксиду об’ємом 264 мл пропустили через воду об’ємом 2 л. До 150 мл газів, які не поглинулися водою, добавили 48 мл кисню, після чого об’єм газів склав 165 мл. Усі виміри проводилися за однакових умов. Обчисліть об’ємну частку нітроген(І) оксиду у вихідній суміші (у %).

Варіант 2/8

  1. Під час пропускання електричного струму крізь розчин купрум(ІІ) сульфату, у який занурені інертні електроди, в розчині утворилася кислота, на повну нейтралізацію якої витрачено розчин об’ємом 16 мл з масовою часткою гідроксиду калію 6% і густиною 1,05 г/мл. Яку масу міді добуто на катоді?

  2. Суміш метану та етилену із середньою молекулярною масою 22 піддали неповному гідруванню, після чого її густина за воднем становила 11,25. Знайдіть об’ємну частку етилену, що прореагував.

  3. До 400 мл 0,5 М розчину сульфатної кислоти додали 300 мл 1 М розчину калій гідроксиду. Які солі і в якої маси утворилися в результаті реакції?

  4. Є 6,3 г суміші сірки і фосфору, яку обробили надлишком концентрованої нітратної кислоти при нагріванні. У результаті реакції виділилося 24,64 л бурого газу (н.у.). Добутий газ пропустили через 949,4 г 6,5%-ного розчину калій гідроксиду. Які солі містяться в утвореному розчині і які їх масові частки? Визначити масові частки сірки і фосфору у вихідній суміші.

Варіант 3/8

  1. Марганець добувають електролізом водного розчину манган(ІІ) сульфату з інертними електродами. Визначте, яку масу марганцю добуто, якщо на аноді зібраний кисень об’ємом 16,8 л (н.у.). Врахуйте, що вихід кисню кількісний, а вихід металу становить 84%.

  2. Спалили 5,6 л (н.у.) пропан-бутанової суміші, густина за воднем якої дорівнює 26,2. Утворений вуглекислий газ пропустили через розчин надлишку їдкого натру, в результаті чого утворилося 600 г розчину. Визначте масову частку соди в утвореному розчині.

  3. До 200 г 4,9%-ного розчину фосфатної кислоти додали 50 г 6,4%-ного розчину їдкого натру. Визначте склад утворених продуктів та їх масову частку (%) в утвореному розчині.

  4. Суміш заліза та залізної окалини (Fe3O4) масою 2,02 г прореагувала з надлишком хлоридної кислоти. Дією амоніаку на утворений розчин осадили ферум(ІІ) гідроксид, який легко окиснюється киснем повітря до ферум(ІІІ) гідроксиду. Осад відфільтрували і прожарили, внаслідок чого одержали 2,20 г ферум(ІІІ) оксиду. Визначити масовий склад взятої суміші.

Соседние файлы в папке МРЗХ