Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 1

  1. При взаємодії 0,555 г одновалентного металу з водою утворюється 0,8 г водню. Який це метал?

  2. Деякі елементи XiYутворюють сполукиXYO4(W(O)=40,51%)iX2YO4(W(O) = 32,49%). Визначити елементиX i Y.

Варіант 2

  1. При взаємодії 0,3 г деякого металу з водою утворюється 0,015 г водню. Який це метал, якщо відомо, що він двохвалентний?

  2. Дві бінарні сполуки складаються з одного і того ж елемента ІІ групи періодичної системи та різних неметалічних елементів. Різниця молярних мас еквівалентів сполук становить 18, а відношення молярних мас їх еквівалентів – 1,95. Встановити про які речовини йдеться.

Варіант 3

  1. При взаємодії 4 г двовалентного металу з сульфатною кислотою утворюється 0,1 моль водню. Який це метал?

  2. В двох посудинах знаходяться гази А і В. Обидва гази безбарвні. Газ А - з різким запахом, газ В - задушливий; сумарний об’єм обох газів дорівнює 6,72 л. При окисленні газу А (в присутності каталізатора) утворюється 5,4 г води і газ С, що швидко перетворюється в бурий газD. Газ В дуже добре розчиняється в воді, його розчин - кислота. При добавлянні в цю кислоту надлишку нітрату срібла випадає 14,35 г білого осаду. При змішуванні газів А і В утворюється сіль Е, яка при нагріванні знову розпадається на гази А і В. Назвіть всі перелічені речовини. Визначте їх кількості речовини. Напишіть рівняння всіх згаданих реакцій.

Варіант 4

  1. При взаємодії 1,16 г одновалентного металу з водою утворюється 0,16 г водню. Який це метал?

  2. При згорянні 6,125 г чистої органічної речовини, формула якої М(С6Н5)3, було отримано 1,98 г оксиду М2О3. Напишіть реакцію горіння, обчисліть атомну масу елемента, назвіть його і перерахуйте його хімічні властивості (чий аналог, будова електронної оболонки, метал-неметал, наявність водневої сполуки і т.д.).

Варіант 5

  1. При взаємодії 4 г двовалентного металу з сульфатною кислотою утворюється 0,2 г водню. Який це метал?

  2. А, Б, В - прості речовини (гази), утворені хімічними елементами різних груп періодичної системи Д.І. Менделєєва. Речовина А взаємодіє з речовиною В і утворює речовину Г, яка не змінює колір індикаторів. Речовина Б взаємодіє з речовиною В і утворює речовину Д, яка не взаємодіє з водою, лугами, кислотами. Речовина А взаємодіє з речовиною Б і утворює речовину Е, що має різкий характерний запах і вимагає обережності в користуванні. Речовина Е добре реагує з речовиною Г. При цьому утворюється речовина Ж, яка змінює забарвлення фенолфталеїну. Визначити речовини А-Ж, назвати ці речовини, написати рівняння реакцій, про які йдеться.

Варіант 6

  1. При взаємодії 24 г двовалентного металу з хлоридною кислотою утворюється 1 моль водню. Який це метал?

  2. При прожарюванні до оксидів 2,42 г кристалогідрату купрум(II) нітрату маса речовини зменшилася на 1,62 г. Установіть формулу кристалогідрату.

Варіант 7

  1. Під час взаємодії 4 г двовалентного металу з хлоридною кислотою виділилось 2,24 л водню (н.у.). Який це метал?

  2. Газ А горить в кисні з утворенням безбарвного газу б і пари води. Газ Би здатний взаємодіяти при кімнатній температурі з металічним літієм з утворенням твердої речовини В, що містить, 60% літію за масою. При взаємодії речовини В з водою виділяється газ А і утворюється розчин речовини Г, що змінює забарвлення фенолфталеїну. Визначте речовини А, Б, В, Г. Напишіть рівняння відповідних реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ