Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 14

  1. Зі зразка натрій сульфату(IV) масою 60 г, у якому масова частка несульфітних домішок 16%, добули 8 л сульфур(IV) оксиду. Обчислити вихід сульфур(IV) оксиду.

  2. У результаті випалювання цинкової обманки, у якій масова частка ZnS становить 80%, добули 53,2 м3 сульфур(IV) оксиду, що становить 95% від теоретично очікуваного об’єму. Обчислити, яку масу цинкової обманки випалили. Який об’єм повітря (н.у.) витратили?

  3. Для окиснення 2,17 г сульфіту, що утворений металом, який має в сполуках постійний ступінь окиснення +2, додали хлорну воду, що містить 1,42 л хлору. До отриманої суміші додали надлишок калій броміду, при цьому виділилося 1,60 г брому. Обчисліть масу осаду, що знаходиться в суміші.

  4. Сіль, що складається з чотирьох неметалів, може розпадатися з вибухом з утворенням чотирьох продуктів: два з них за звичайних умовах рідини, а два – гази. Причому, серед продуктів три простих і одна складна речовина. Установіть формулу солі, якщо відомо, що гази утворюються в об’ємному співвідношенні 2:1.

Варіант 15

  1. Який об’єм сульфур(IV) оксиду (н.у.) потрібно витратити на взаємодію з 230 мл розчину калій гідроксиду з масовою часткою лугу 4% (=1,033 г/мл), щоб утворилася кисла сіль?

  2. Сірководень об’ємом 120 мл (н.у.) розчинили у 500 мл води. Обчисліть масову частку сірководню в одержаному розчині (у%).

  3. Для окиснення 3,255 г сульфіту, що утворений металом, який має в сполуках постійний ступінь окиснення +2, додали 150 г 3,20%-го водного розчину брому. Для повного знебарвлення брому, який не вступив у реакцію, через отриману суміш пропустили 336 мл сульфур(IV) оксиду (н.у.). Обчисліть масові частки речовин в утвореному розчині.

  4. У результаті взаємодії газу Г1і твердої речовини А утворюється сіль Б, газ Г2і вищий оксид елемента Х – речовина В. Речовина В реагує з водою з утворенням рідини Д, яка розкладається при нагріванні на воду і гази Г2і Г3. При певних умовах газ Г2може бути перетворений у газ Г4, який при дії на Г3утворює В, при цьому також утворюється Г2. При прожарюванні речовини А утворюється порошок металу Е і суміш газів Г3і Г2. Метал Е не взаємодіє з Г2, але взаємодіє з Г4. Метал Е реагує з Д з утворенням розчину А і газу Г3, який при взаємодії з водою в присутності Г2утворює водний розчин Д. Сіль Б практично нерозчинна в розчині Д, але добре розчиняється в водному розчині газу Г5, який здатний горіти в газі Г2. При окисненні газу Г5утворюється газ Г6, який утворюється також при термічному розкладі газу Г3. Назвати всі згадані речовини та записати відповідні рівняння реакцій.

Варіант 16

  1. Склянку з розчином сульфатної кислоти (W=90%) залишили на деякий час відкритою. Маса розчину при цьому збільшилася з 200 до 220 г. Густина одержаного розчину становила 1,74 г/см3. Визначити молярну концентрацію кислоти в одержаному розчині.

  2. Сульфід лужного металу масою 4,60 г обробили надлишком розведеної сірчаної кислоти. Газ, що виділився, спалили в умовах недостачі кисню, при цьому утворилося 1,60 г твердого залишку і 1,12 л (н.у.) газу. Встановіть склад сульфіду.

  3. Який об’єм підкисленого розчину калій перманганату з концентрацією 0,100 моль/л може знебарвити суміш калій сульфіту, натрій сульфіту і натрій гідрогенсульфату загальною масою 12,0 г (мольне співвідношення солей відповідно 1:3:2)?

  4. При кип’ятінні розчину, який утворився в результаті змішування 10 г розчину лугу А з масовою часткою розчиненої речовини 20% і 40 г розчину солі Б з масовою часткою розчиненої речовини 10% у розчині залишається сіль В1і виділяється газ Г1. При термічному розкладі солі В1утворюється сіль В2і виділяється газ Г2. При нагріванні суміші В2і Б утворюється сіль В1, Н2О і газ Г3. При нагріванні солі Б можуть утворюватися різні продукти: при помірному нагріванні спостерігається виділення газу Г4з невеликими домішками Г5, можливий також розклад Б з вибухом з утворенням газів Г2, Г3та води. Газ Г5при певних умовах розкладається з утворенням газів Г4і Г6. Назвати всі речовини, написати рівняння всіх згаданих реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ