Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 8

  1. У контактний апарат надійшло 100 об’ємів газової суміші, яка складається із 7% сульфур(IV) оксиду, 10% кисню і 83% азоту. Який об’єм матиме ця суміш після виходу з апарата, якщо вважати, що сульфур(IV) оксид оксинюється повністю.

  2. Із 100 об’ємів газової суміші, яка містить 83% (за об’ємом) азоту, сульфур(IV) оксид і кисень, після виходу її з апарату вийшло 97 об’ємів газу. Обчисліть процентний вміст кисню і сульфур(IV) оксиду (за об’ємом) у вихідній суміші, вважаючи, що сірчистий газ окиснюється повністю.

  3. До 5,00 г 20,0%-го олеуму додали 20,0 г 5,00%-го розчину сульфатної кислоти. Який об’єм водню (н.у.) може виділитися при взаємодії отриманого розчину з надлишком заліза?

  4. У безводній середній солі Х масова частка одного із елементів складає 2,76%. При нагріванні Х із сульфатною кислотою виділяється газ Г1, а при нагріванні з розчином калій гідроксиду – газ Г2. При зберіганні в контакті з повітрям розчин Х темніє і утворює ту ж речовину, що і при взаємодії Х з сульфатною кислотою. Установіть формулу Х. Напишіть рівняння всіх згаданих реакцій.

Варіант 9

  1. Який об’єм сірководню (дигідрогенсульфіду) (н.у.) потрібно витратити на взаємодію з 150 мл розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 10% (=1,115 г/мл), щоб утворилася середня сіль.

  2. Який об’єм сульфур(IV) оксиду (н.у.) потрібно витратити на взаємодію з 89 мл розчину натрій гідроксиду з масовою часткою лугу 25% (=1,275 г/мл), щоб утворилася середня сіль?

  3. Який об’єм хлоридної кислоти з концентрацією хлороводню 5,00 моль/л потрібно додати до 25,0 г олеуму, у якому мольне співвідношення оксид : кислота дорівнює 1:1, щоб в отриманому розчині зрівнялися: а) масові частки кислот; б) молярні концентрації кислот?

  4. Амоніак, що утворився в результаті гідролізу суміші кальцій нітриду та літій нітриду, в якій масова частка Нітрогену дорівнювала 30,0%, пропустили через 80 мл розчину бромоводневої кислоти. У результаті реакції молярна концентрація кислоти зменшилася з 2,8 моль/л до 1,2 моль/л (зміною об’єму розчину за рахунок увібраного газу можна знехтувати). Обчислити масу вихідного зразка суміші нітридів.

Варіант 10

  1. У скільки разів збільшиться швидкість реакції окиснення сульфур(IV) оксиду у сульфур(VІ) оксид внаслідок підвищення температури з 150С до 200С, якщо при підвищення температури на 10С швидкість хімічної реакції збільшується в 3 рази?

  2. У виробництві сульфатної кислоти контактним способом газ, який надходить у контактний апарат, містить приблизно 7% сульфур(IV) оксиду, 10% кисню і 83% азоту (відсотки за об’ємом). Чи вистачить у цій суміші кисню для повного перетворення сульфур(IV) оксиду в сульфур(VІ оксид?

  3. В олеумі мольне співвідношення кислоти й оксиду дорівнює 1:1. Обчисліть масову частку кислоти в розчині після додавання олеуму до десятикратного за масою порції води.

  4. Є 6,3 г суміші сірки і фосфору, яку обробили надлишком концентрованої нітратної кислоти при нагріванні. У результаті реакції виділилося 24,64 л бурого газу (н.у.). Добутий газ пропустили через 949,4 г 6,5%-ного розчину калій гідроксиду. Які солі містяться в утвореному розчині і які їх масові частки? Визначити масові частки сірки і фосфору у вихідній суміші.

Соседние файлы в папке МРЗХ