Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МРЗХ / zadacha_lex.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Варіант 8

  1. Під час взаємодії 9,6 г двовалентного металу з розбавленою сульфатною кислотою виділилось 4,48 л водню (н.у.). Який це метал?

  2. До насиченого розчину солі жовтого кольору, що забарвлює полум'я у фіолетовий колір, обережно підлили концентровану сірчану кислоту. Колір розчину змінився на оранжевий, а при подальшому додаванні кислоти випав осад яскраво-червоного кольору. Кристали відфільтрували, висушили на повітрі, а потім за допомогою піпетки до них долили спирт, який загорівся. В результаті реакції утворився порошок зеленого кольору. Визначте склад початкової солі і продуктів всіх реакцій. Напишіть рівняння реакцій. Розставте коефіцієнти. Назвіть сполуки.

Варіант 9

  1. Під час взаємодії 4 г двовалентного металу з хлоридною кислотою виділилось 0,2 г водню (н.у.). Який це метал?

  2. При розчиненні 5.38 г кристалогідрату сульфату цинку ZnSO4*xH2O в 92 см3води був отриманий розчин з масовою часткою сульфату цинку 0.0331. Установіть склад кристалогідрату (величину х).

Варіант 10

  1. Під час взаємодії 6 г двовалентного металу з розбавленою сульфатною кислотою виділилось 5,6 л водню (н.у.). Який це метал?

  2. У 2-х посудинах знаходяться гази А і B. Обидва гази безбарвні. Газ А - з різким запахом, газ В - задушливий; сумарний об'єм обох газів рівний 6.72 л. При окисненні газу А (у присутності каталізатора), утворюються 5.4 г води і газ З, який швидко перетворюється на бурий газ D. Газ В дуже добре розчинний у воді, його розчин – кислота. При додаванні в цю кислоту надлишку нітрату срібла випадає 14.35 г осаду білого кольору. При змішуванні газів А і В утворюється сіль Е, яка при нагріванні знову розпадається на гази А і В. Назвіть всі перераховані речовини. Визначте їх кількість. Напишіть рівняння всіх згаданих реакцій.

Варіант 11

  1. Під час взаємодії 10 г двовалентного металу з хлоридною кислотою виділилось 5,6 л водню (н.у.). Який це метал?

  2. Установіть формулу кристалогідрату подвійної солі сульфату заліза і амонію, якщо при розчиненні 19,28 г її у воді і додаванні міцного лугу виділяється 896 мл газу і бурий осад, який після прожарювання важить 3,2 г.

Варіант 12

  1. Під час взаємодії одновалентного металу масою 0,694 г з хлоридною кислотою виділилось 2,24 л водню (н.у.). Який це метал?

  2. При згорянні 6,125 г чисті органічні речовини формули М(С6Н5)3було отримано 1,98 г оксиду М2О3. Напишіть реакцію горіння, обчисліть атомну масу елемента, назвіть його і перерахуйте його хімічні властивості (чий аналог, будова електронної оболонки, метал-неметал, наявність водневого зв’язку і т.д.).

  1. У ферум карбіді масова частка Карбону складає 6,67%. Визначте формулу ферум карбіду.

  2. Нестійка неорганічна кислота містить Сульфур з масовою часткою 56.14%, Оксиген і Гідроген. Визначити цю кислоту. Відповідь підтвердити розрахунком.

Варіант 13

  1. На відновлення ферум оксиду масою 11,6 г до металу витратили водень об’ємом 4,48 л (н.у.). Визначте формулу ферум оксиду.

  2. У колбі нагріли 0.18 г простої речовини А з надлишком концентрованої сульфатної кислоти. Газоподібні продукти реакцій пропустили в надлишок розчину гідроксиду кальцію, при цьому випало 5.1 г осаду. Визначити вхідна речовина А. Відповідь підтвердити відповідними розрахунками і рівняннями реакцій.

Соседние файлы в папке МРЗХ