Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 45. Фінансовий облік позичкових операцій в установах банків

План

Вступ

  1. Значення і завдання обліку позичкових операцій

  2. Документальне оформлення позичкових операцій

  3. Синтетичний і аналітичний облік позичкових операцій

  4. Звітність з позичкових операцій, порядок її складання та вико­ристання

  5. Напрями удосконалення обліку позичкових операцій в уста­но­вах банків

Висновки та пропозиції

У вступі визначити актуальність обраної теми курсової роботи, сформулювати основні напрямки дослідження, визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні розкрити значення і завдання обліку кредитних операцій в контексті Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

У другому питанні розкрити порядок документального оформлення кредитних операцій. Вказати, під які відсотки банківська установа надає короткострокові і довгострокові позики, чи потребує застави від юридичних і фізичних осіб.

У третьому питанні охарактеризувати особливості плану рахунків, що використовується банківськими установами. Навести основні бух­галтерські проведення щодо видачі короткострокових і довго­стро­ко­вих кредитів. Зазначити, як ці операції відображаються в реєстрах аналітичного і синтетичного обліку, вказати, що виконується за до­помогою комп’ютерів.

У четвертому питанні зазначити, яка специфічна звітність скла­да­ється банківськими установами стосовно позичкових операцій, як вона використовується.

У п’ятому питанні розкрити напрямки удосконалення обліку по­зичкових операцій.

У додатки включити: наказ про облікову політику банківської уста­нови, угоди з підприємствами, що отримують від банку коротко­стро­кові чи довгострокові кредити в національній чи іноземній валюті; угоду про заставу; реєстри аналітичного і синтетичного обліку; звіт­ність з позичкових операцій.

У висновках і пропозиціях зазначити позитивне, що є в організації обліку і показниках діяльності установ банку. Визначити недоліки і напрями їх усунення. Надати пропозиції щодо покращення організації обліку в банківській установі.

Література: 17; 34; 63; 87; 88; 106; 126; 131; 137.

Тема 46. Фінансовий облік операцій з цінними паперами в установах банків

План

Вступ

  1. Види цінних паперів

  2. Значення та завдання обліку і контролю цінних паперів

  3. Облік акцій, облігацій, сертифікатів, що випускають установи комерційних банків

  4. Облік операцій з векселями

  5. Шляхи удосконалення обліку операцій з цінними паперами

Висновки та пропозиції

У вступі зазначити актуальність обраної теми курсової роботи, сформулювати основні напрямки дослідження, зазначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні дати визначення поняття «цінні папери», охарактеризувати їх види, розкрити сутність акцій, інвестиційних сер­тифікатів, облігацій, приватизаційних паперів, ощадних сертифікатів, векселів. Охарактеризувати банківську установу, на матеріалах якої виконується курсова робота. Визначити, які види цінних паперів ви­пускає ця банківська установа. Вказати на використання комп’ютерної техніки для обробки первинних документів, складання реєстрів ана­літичного і синтетичного обліку, звітності банківської установи.

У другому питанні розкрити значення, завдання обліку і контролю цінних паперів, враховуючи вимоги Закону України «Про бух­гал­терський облік та фінансову звітність в Україні». Навести конкретні приклади контролю за рухом цінних паперів у банківській установі, на матеріалах якої виконується курсова робота.

У третьому питанні проаналізувати план рахунків, що вико­рис­товується банківськими установами, звернути увагу на відмінності від «Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’я­зань і господарських операцій підприємств», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. № 291 (зі змінами та доповненнями). Навести приклади господарських операцій, пов’яза­них з випуском акцій, облігацій, сертифікатів. Зазначити, як ці опе­ра­ції відображаються на рахунках, у реєстрах аналітичного і синте­тич­ного обліку.

У четвертому питанні навести бухгалтерські проведення з випуску і реалізації векселів. Показати, як ці операції відображаються в ре­єстрах аналітичного і синтетичного обліку.

У п’ятому питанні розкрити напрями удосконалення обліку опе­рацій з цінними паперами.

У додатки включити: наказ про облікову політику; реєстри ана­літичного і синтетичного обліку; звітність банківської установи.

У висновках і пропозиціях зазначити позитивне, що є в організації обліку і показниках діяльності установи банку. Визначити недоліки і напрямки їх усунення. Надати пропозиції щодо покращення орга­ні­зації обліку в банківській установі.

Література: 17; 34; 63; 78; 89; 106; 126; 127; 131; 137.