Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 24. Фінансовий облік запасів заготівельного підприємства

План

Вступ

  1. Визначення, оцінка і класифікація запасів і їх особливості на за­готівельних підприємствах

  2. Особливості організації заготівель і їх вплив на організацію об­ліку

  3. Характеристика і оцінка господарської діяльності заготі­вель­но­го підприємства

  4. Документальне оформлення надходження і вибуття запасів за­го­тівельних підприємств

  5. Звітність матеріально відповідальних осіб і облік запасів в міс­цях зберігання і накопичення інформації в обліку

  6. Синтетичний і аналітичний облік надходження і вибуття запасів заготівельного підприємства

  7. Розкриття інформації щодо запасів заготівель сільсько­госпо­дар­ської продукції і сировини в фінансовій звітності

  8. Удосконалення первинної документації і аналітичного обліку запасів

Висновки та пропозиції

Актуальність теми полягає в необхідності формування в сучас‑ них умовах своєчасної, достовірної і повної інформації про заготівлі сільгосп­продукції в споживчій кооперації, яка є однією з посе­ред­ниць­ких структур між виробниками сільпгоспродукції і її спо­жи­вачами. Метою роботи є дослідження як первинного оформлення операцій заготівель і накопичення інформації, так і обґрунтування пропозицій щодо вдосконалення обліку. Предметом дослідження є господарська діяльність заготівельних організацій споживчої кооперації, а об’єк‑ том – рух заготівельної продукції в підприємствах споживчої коопе­рації. Суб’єктом дослідження може бути заготівельне підприємство споживчої кооперації або будь – яке інше, яке здійснює заготівельну діяльність.

Щоб розкрити перше питання, необхідно вивчити національні і міжнародні стандарти бухгалтерського обліку щодо визначення, ви­знання запасів та їх оцінки.

А для розкриття особливостей заготівельної діяльності необхідно вивчити підручники і посібники з даного питання, статті в газеті «Вісті споживчої кооперації», в фахових журналах, закони України «Про споживчу кооперацію» і «Про кооперацію». Дослідити як, яким чином і де формуються запаси заготівельної діяльності і напрямки реалізації заготівельної продукції, структуру цієї продукції та як це впливає на формування інформації про заготівлі.

У характеристиці господарської діяльності заготівельного під­при­ємства розкрити якими видами діяльності займається підприємство, яка структура продукції, що вони заготовляють, скільки і які має під­розділи. Вивчити структуру і динаміку його активів і пасивів за звіт­ністю, фінансовий стан, ліквідність і платоспроможність, ділову ак­тивність і фактори росту показників або причини зниження і як впли­ває динаміка змін показників на фінансовий стан підприємства.

Для правильного і повного первинного документального оформ­лення запасів, їх визначення, визнання і оцінки в обліку та звітності важливо вивчити порядок первинного оформлення документів за законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», «Положення про документальне забезпечення записів у бух­галтерському обліку», а також нормативні документи щодо первин­ного оформлення закупівель у споживчій кооперації. Вивчити, як на практиці оформляються закупівлі сільськогосподарської продукції в залежності від джерела надходження і напряму реалізації.

Вивчити, яку звітність складають матеріально відповідальні особи підрозділів заготівельних підприємств і що відображають у звітах, яку обробку цих звітів здійснюють в бухгалтерії і як інформація про за­купівлі накопичується в реєстрах, фінансовій і статистичній звітності.

Синтетичний облік закупівель сільгосппродукції розкрити в за­леж­ності від порядку оплати, джерел надходження, порядку і напрямів вибуття.

Аналітичний облік закупівель сільськогосподарської продукції не­обхідно дослідити і розкрити як в місцях зберігання різних видів сільськогосподарської продукції, так і в бухгалтерії підприємства.

Для розкриття порядку відображення інформації про заготівлі у звітності підприємства необхідно дослідити фінансову і статистичну звітність підприємства споживчої кооперації.

У пропозиціях щодо удосконалення обліку заготівель необхідно розкрити напрями вдосконалення первинного оформлення закупівель різних видів сільськогосподарської продукції, вдосконалення обліку при ручному веденні його і при впровадженні комп’ютерних техно­логій, порядок відображення інформації в звітності підприємства.

У висновках узагальнити результати дослідження і обґрунтувати пропозиції щодо вдосконалення обліку заготівель сільськогоспо­дар­ської продукції в підприємствах споживчої кооперації.

Література: 3; 6; 7; 8; 14; 17; 18; 19; 22; 29; 30; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 45; 48; 52; 53; 58; 61; 62; 65; 67; 68; 74; 80; 99; 103; 107; 108; 112; 113; 114; 118; 125; 128; 130; 132; 136; 137.