Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 40. Фінансовий облік витрат і доходів автотранспортних підприємств

План

Вступ

  1. Основні вимоги до визначення та оцінки витрат і доходів

  2. Значення та завдання обліку витрат і доходів автотранспортних підприємств

  3. Характеристика господарської діяльності та організації фінан­сового обліку (на конкретному підприємстві)

  4. Синтетичний та аналітичний облік витрат автотранспортного під­приємства

  5. Синтетичний та аналітичний облік доходів від авто­транс­порт­ного підприємства

  6. Основні напрямки удосконалення обліку витрат і доходів ав­то­транспортних підприємств

Висновки та пропозиції

У вступі необхідно зазначити актуальність обраної теми. Сфор­мулювати основні напрями дослідження, зазначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні дати загальну характеристику витрат і доходів підприємства, здійснити класифікацію витрат згідно з П(С)БО 16 «Ви­трати», та доходів відповідно до П(С)БО 15 «Дохід».

У другому питанні зазначити значення і завдання обліку витрат і доходів.

У третьому питанні проаналізувати основні показники діяльності підприємства: рентабельність, витрати, доходи; визначити коефіцієнт фінансової незалежності, абсолютної ліквідності. Результати відо­бра­зити у таблицях. Дати критичну оцінку наказу про облікову політику, розподілу обов’язків серед бухгалтерів, використання ЕОМ в бух­галтерії.

У четвертому питанні висвітлити порядок обліку витрат авто­транс­портного підприємства. Навести приклади бухгалтерських проведень, та відображення витрат у реєстрах аналітичного і синтетичного облі­ку.

У п’ятому питанні навести приклади господарських операцій, пов’я­заних з доходом від надання автотранспортних послуг; опе­раційною орендою автотранспортних засобів; отриманням сум пені, штраф­них санкцій; безоплатним отриманням оборотних активів. За­значити, як ці операції відображаються в реєстрах аналітичного і синтетичного обліку.

У шостому питанні вказати напрями та шляхи удосконалення об­ліку витрат і доходів.

У додатки включити: наказ про облікову політику підприємства; первинні документи з обліку доходів; розподіл обов’язків в бух­гал­терії; первинні документи по наданню автотранспортних послуг; ро­бочий план рахунків; регістри аналітичного і синтетичного обліку за формою, що застосовує обране підприємство; форми фінансової звіт­ності «Баланс», «Звіт про фінансові результати».

У висновках і пропозиціях зазначити позитивне, що є в організації обліку і показниках діяльності підприємства. Визначити недоліки і вказати напрями їх усунення. Надати пропозиції щодо покращення організації обліку на підприємстві і поліпшення його фінансової ста­лості.

Література: 8; 11; 13; 14; 27; 33; 54; 59; 62; 64; 80; 81; 96; 114; 137.

Тема 41. Фінансовий облік витрат будівельного підприємства План

Вступ

    1. Основні вимоги до визнання та оцінки витрат за будівельним контрактом

    2. Значення та завдання обліку витрат будівельних підприємств

    3. Характеристика господарської діяльності та організації фінан­сового обліку (на конкретному підприємстві)

    4. Класифікація витрат будівельного підприємства

    5. Документування, синтетичний та аналітичний облік витрат бу­дівельного підприємства

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити значення будівельної галузі для розвитку еко­номіки України. Сформулювати основні напрямки дослідження, зазна­чити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні звернути увагу на особливості будівельного виробництва та їх вплив на побудову системи бухгалтерського обліку, на необхідність налагодження ефективності господарювання. Розгля­нути види будівельних контрактів, вимоги до визнання витрат про­тягом виконання будівельного контракту та до їх оцінки відповідно до П(С)БО 18 «Будівельні контракти», навести огляд нормативно-пра­вових актів, якими регламентується фінансовий облік на будівельних підприємствах і, зокрема, облік витрат.

Розкриваючи значення та завдання обліку витрат будівельних під­приємств, необхідно зважити на те, що облік витрат є одним із най­більш важких і трудомістких ділянок діючої системи бухгалтерського обліку. На даній ділянці формуються показники як управлінського, так і фінансового обліку. Дані обліку витрат дозволяють простежити дотримання встановлених нормативів, планів, кошторисів і тим самим дають багатий матеріал для економічного аналізу та пошуку резервів зниження витрат будівництва.

Одним із головних завдань бухгалтерського обліку в будівництві є визначення собівартості будівельно-монтажних робіт. Зниження собі­вартості продукції відіграє визначну роль у виконанні таких важливих показників діяльності підприємства як прибуток і рентабельність. Облік витрат і доходів будівельних підприємств варто організувати так, щоб була можливість виявлення результатів діяльності окремих виробничих ланок будівельних організацій.

У третьому питанні розкрити особливості господарської діяльності суб’єкта господарювання, який досліджується, показати динаміку його діяльності в абсолютній сумі та розрахувати темпи росту та при­росту за кілька (3–5) років. Дати оцінку стану активів і пасивів до­сліджуваного підприємства, розрахувати його платоспроможність і ліквідність, показники рентабельності. Дати оцінку організації бухгал­терського обліку на підприємстві, правильності розподілу функцій працівників бухгалтерії, Наказу про облікову політику підприємства.

Для побудови раціональної системи управління витратами, їх син­тетичного і аналітичного обліку, велике значення має науково об­ґрун­тована класифікація витрат. Розглянути класифікацію та відо­браження у фінансовій звітності витрат відповідно до П(С)БО 16 «Витрати».

Документування, синтетичний та аналітичний облік витрат буді­вельного підприємства розкрити на прикладі досліджуваного підпри­ємства. Особливу увагу приділити висвітленню складових собі­вар­то­сті продукції та відображенню їх в обліку, а також порядку визна­чен­ня виробничої собівартості та собівартості реалізації. Навести типові господарські операції та кореспонденцію рахунків з обліку витрат. Вказати, які регістри аналітичного обліку використовуються для обліку витрат на досліджуваному підприємстві, що прийнято за базу розподілу загальновиробничих витрат.

Розкрити порядок обліку адміністративних, збутових та інших витрат.

У висновках і пропозиціях на основі проведеного дослідження дати оцінку стану фінансового обліку витрат на досліджуваному підпри­ємстві, запропонувати шляхи його удосконалення та більш раціональ­ної організації.

Література: 5; 6; 7; 8; 11; 12; 14; 17; 18; 19; 23; 30; 33; 39; 40; 41; 43; 44; 48; 52; 54; 55; 59; 62; 64; 65; 66; 68; 81; 83; 104; 107; 111; 114; 129; 133; 134; 137; 141.