Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 8. Фінансовий облік оренди основних засобів

План

Вступ

  1. Сутність орендних операцій, визначення, визнання, оцінка та завдання їх обліку

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності та облікової політики підприємства

  3. Синтетичний і аналітичний облік оперативної оренди

  4. Синтетичний і аналітичний облік операцій фінансової оренди

  5. Відображення орендних операцій в фінансовій звітності

  6. Проблеми обліку орендних операцій і шляхи їх вдосконалення

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити актуальність теми і значення дослідження пи­тань обліку оренди основних засобів для господарюючих суб’єктів. Вказати мету дослідження. Визначити об’єкт, предмет і суб’єкт до­слідження.

Відповідно до Господарського кодексу України, Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», стандарту П(С)БО 14 «Оренда» й інших, підручників з економічної теорії, економіки, бух­галтерського обліку та аудиту показати різницю в визначенні поняття «оренда» в різних джерелах і пояснити цю різницю з економічної точ­ки зору, розкрити сутність орендних операцій, їх значення в діяль­ності господарюючих суб’єктів та порядок визнання. Розкрити види оренди та їх оцінку і завдання обліку орендних операцій.

При розкритті другого питання описати господарську діяльність підприємств (які види діяльності здійснює підприємство) і динаміку цієї діяльності в цілому за об’ємами в абсолютних сумах (за 3–5 ро­ків), показати її темп росту і приросту, а також, які підрозділи має підприємство і стан його основних засобів (первісна вартість, за­лиш­кова вартість, коефіцієнт зносу). Описати, які види орендних операцій здійснює підприємство. Дати оцінку активів і пасивів підприємства їх структури, провести аналіз фінансового стану, дати оцінку плато­спро­можності і ліквідності, основних показників рентабельності за при­кла­деними в додатках формами фінансової звітності.

У третьому питанні розкрити облік операційної оренди в орендаря і в орендодавця, порядок нарахування амортизації орендованих чи зданих в оренду основних засобів і порядок відображення витрат на ремонти таких основних засобів.

У четвертому питанні розкрити порядок оформлення договору фі­нансової оренди, відображення синтетичного обліку розрахунків з фі­нансової оренди, а також доходів і витрат від фінансової оренди.

Інформацію в Примітках до фінансової звітності про оренду ос­новних засобів розкрити на прикладі звітності орендаря і орендодавця.

Показати в роботі проблеми відображення витрат по орендованих основних засобах, їх ремонту і шляхи їх вдосконалення на прикладі досліджуваного підприємства.

У висновках узагальнити результати щодо дослідження обліку орендних операцій і обґрунтувати пропозиції по їх удосконаленню.

Література: 5; 6; 7; 8; 16; 17; 19; 20; 24; 31; 32; 34; 39; 40; 41; 45; 51; 52; 53; 54; 62; 72; 79; 81; 93; 97; 99; 103; 104; 108; 112; 113; 118; 130; 136; 137.

Тема 9. Фінансовий облік ремонтів основних засобів

План

Вступ

  1. Сутність і значення ремонтів, їх види і способи здійснення

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності підприємства та його облікової політики

  3. Документальне оформлення і облік поточного ремонту основ­них засобів

  4. Документальне оформлення і облік капітального ремонту основ­них засобів

  5. Вплив ремонтів на зміну корисності основних засобів

  6. Удосконалення обліку ремонтів основних засобів

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити актуальність теми і значення дослідження пи­тань обліку ремонтів основних засобів для продовження і поліпшення виробничого процесу господарюючих суб’єктів і їх вплив на цей про­цес. Вказати мету дослідження. Визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження. Суб’єктом – обрати таке підприємство, яке здій­снює ремонти власних, орендованих основних засобів або ремонт основних засобів, який є його основним видом діяльності.

У першому питанні розкрити сутність ремонтів, значення ремонтів основних засобів для суб’єктів господарювання, вплив їх стану на підвищення ефективності діяльності підприємства, види ремонтів і способи здійснення. Проаналізувати нормативні документи і вказати їх значення в обліку. Вивчити відповідні статті Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» стосовно включення витрат на ремонти до валових витрат підприємств у податковому обліку, вказати їх вплив на суму оподатковуваного прибутку. Розкрити особливості включення витрат на ремонт у фінансовому обліку в залежності від видів ремонтів.

При характеристиці фінансової діяльності підприємства розкрити основні види його діяльності, їх об’єми, динаміку і темпи змін (за 3–5 ро­ків), якими основними засобами, володіє підприємство, або ремонт яких основних засобів воно здійснює. За методиками дати оцінку активів і пасивів підприємства, їх структуру, провести аналіз і дати оцінку фінансового стану підприємства, його платоспроможності, ліквідності, оцінку основних показників рентабельності за прикла­де­ними формами звітності. Охарактеризувати його облікову політику і дати оцінку наказу про облікову політику підприємства.

У третьому питанні вивчити і розкрити порядок документального оформлення поточного ремонту основних засобів як при госпо­дар­ському способі його здійснення, так і з залученням стороннього під­приємства.

Показати його облік в реєстрах за журнальною і іншими формами обліку. Якщо підприємство використовує комп’ютери, розкрити ор­га­нізацію синтетичного і аналітичного обліку ремонтів основних засобів за допомогою комп’ютерних технологій.

Капітальний ремонт основних засобів теж може здійснюватись гос­подарюючим суб’єктом як самостійно, так і з допомогою сто­ронньої організації. Тому необхідно описати документальне оформлення, синтетичний і аналітичний облік ремонтів обома способами (на при­кладі конкретного підприємства). Показати як такі витрати відо­бра­жаються в фінансовому і податковому обліку.

У роботі розкрити вплив ремонтів на зміну корисності основних засобів, застосовуючи при цьому П(С)БО «Зменшення корисності ос­новних засобів», а також показати синтетичний облік при зменшенні або збільшенні корисності основних засобів.

У пропозиціях щодо удосконалення обліку ремонтів обґрунтувати запропоновані форми обліку і описати їх порядок. Обов’язково вив­чити і описати облік ремонтів з допомогою комп’ютерних технологій і розробити при цьому вихідні документи.

У висновках і пропозиціях узагальнити основні результати до­слід­ження теорії і практики обліку ремонтів основних засобів.

Література: 5; 6; 7; 8; 16; 17; 18; 19; 30; 32; 33; 37; 42; 51; 52; 53; 54; 62; 65; 67; 68; 79; 81; 93; 97; 107; 108; 111; 112; 114; 118; 125; 128; 130; 137.