Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 12. Фінансовий облік зміни корисності основних засобів

План

Вступ

  1. Визначення, оцінка і значення зміни корисності основних засо­бів та огляд нормативно-правових актів щодо її регулювання

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності та організації обліку на підприємстві

  3. Облік відновлення корисності основних засобів

  4. Облік зменшення корисності основних засобів

  5. Розкриття інформації про зміну корисності основних засобів в примітках до фінансової звітності і використання її в управлінні під­приємством

Висновки і пропозиції

Мета курсової роботи полягає в формуванні цілісної уяви щодо зміни корисності основних засобів, відображення його в звітності і можливість використання цієї інформації в управлінні підприємством.

Відповідно до ПСБО 7 «Основні засоби» необхідно періодично здій­снювати процедури оцінки корисності цих активів на дату балансу і тому це питання є актуальним для більшості підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні і методологічні основи ви­зна­чення, визнання, оцінки і обліку стану основних засобів, об’єктом – порядок і облік зміни їх корисності, а суб’єктом – такий суб’єкт гос­подарювання, який здійснював чи здійснює процедури оцінки корис­ності або повинен їх здійснювати.

Визначення і оцінка зміни корисності основних засобів повинна здійснюватись відповідно до ПСБО 28 «Зменшення корисності ак­ти­вів». Крім того, необхідно дослідити це питання в періодичній літе­ратурі, вивчити думки авторів і зробити висновки. Вивчити вплив зміни корисності на зміну собівартості виготовленої продукції, вигоди і втрати підприємства при здійснені такої процедури.

При характеристиці й оцінці господарської діяльності вивчити структуру активів і пасивів підприємства, їх динаміку, ефективність використання, ліквідність і платоспроможність досліджуваного суб’єк­­та господарювання, структуру і стан основних засобів та їх вплив на ефективність діяльності підприємства.

Обґрунтувати вигоди від відновлення корисності і розкрити по­рядок такого відновлення без урахування втрат від зменшення його корисності в попередньому періоді. Відобразити в обліку види від відновлення корисності основних засобів.

Зробити розрахунки відновлення корисності основних засобів (на прикладі основних засобів досліджуваного підприємства), які раніше не переоцінювалися – і переоцінити їх.

Витрати від зменшення корисності дослідити на прикладі таких основних засобів, які раніше були переоцінені або які не перео­ці­ню­валися. Зробити розрахунки.

Дослідити порядок розкриття в примітках до річної звітності ін­формації про зміну корисності основних засобів за фінансовою звіт­ністю досліджуваного підприємства і дати пропозиції щодо вдоско­налення цієї інформації і як використовується така інформація в уп­равлінні підприємством.

У висновках узагальнити отриманні результати дослідження і зро­бити пропозиції щодо необхідності проведення процедури зміни ко­рисності основних засобів на досліджуваному підприємстві.

Література: 2; 6; 7; 8; 17; 18; 19; 24; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 51–54; 57; 62; 65; 67; 68; 72; 81; 90; 93; 97; 99; 104; 107; 113; 114; 118; 125; 128; 130; 137.