Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 13. Фінансовий облік нематеріальних активів

План

Вступ

  1. Сутність, визначення, визнання, оцінка та класифікація нема­те­ріальних активів і їх значення в діяльності підприємства

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності та облікової політики підприємства

  3. Документальне оформлення надходження та вибуття нема­те­рі­альних активів

  4. Синтетичний і аналітичний облік нематеріальних активів

  5. Порядок нарахування і облік амортизації нематеріальних акти­вів

  6. Шляхи вдосконалення обліку нематеріальних активів

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити сутність нематеріальних активів, їх значення в підвищенні ефективності діяльності господарюючих суб’єктів. Вка­зати мету дослідження, визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослід­ження.

У першому питанні дослідити, якими нормативно-правовими ак­тами регламентується порядок ведення нематеріальних активів, дати оцінку цим нормативним документам, дати визначення нема­те­рі­аль­них активів за різними джерелами, вказати критерії визнання за стан­дартами обліку України і Міжнародними стандартами, порядок оцінки та класифікації в обліку. Використати для дослідження також статті в періодичній літературі та, по можливості, автореферати ди­сертацій.

У другому питанні розкрити господарську діяльність суб’єкта господарювання, який досліджується, показати динаміку його діяль­ності в абсолютній сумі та розрахувати темпи росту та приросту за кілька років (3–5 років). Дати оцінку стану активів та пасивів балансу підприємства, розрахувати його платоспроможність і ліквідність, по­каз­ники рентабельності. Дати оцінку Наказу про облікову політику.

Дати оцінку стану документального оформлення руху нема­тері­альних активів на досліджуваному підприємстві і обґрунтувати про­позиції щодо його вдосконалення.

Вивчити порядок відображення в системі рахунків надходження та вибуття нематеріальних активів і дотримання методики на підпри­ємстві, а також порядок аналітичного обліку в реєстрах обліку і внести пропозиції щодо їх удосконалення.

Порівняти порядок нарахування амортизації за П(С)БО 8 «Не­ма­теріальні активи» і Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств», відображення сум в фінансовому і податковому обліку.

На основі проведеного дослідження запропонувати шляхи вдос­коналення документального оформлення руху нематеріальних активів, їх аналітичного обліку, впровадження комп’ютерних технологій в облік нематеріальних активів.

У висновках і пропозиціях на основі обґрунтованих результатів дослідження вказати необхідність удосконалення обліку немате­ріаль­них активів.

Література: 6; 7; 8; 16; 17; 18; 19; 24; 30; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 44; 52; 53; 54; 62; 65; 67; 68; 73; 81; 99; 104; 108; 112; 113; 114; 118; 128; 130; 136.

Тема 14. Фінансовий облік довгострокових фінансових інвестицій

План

Вступ

  1. Сутність і порядок створення підприємств з участю інвестицій національних і іноземних інвесторів і оцінка фінансових ін­вес­тицій

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності підприємства (суб’єкта дослідження)

  3. Порядок створення і облік довгострокових фінансових ін­вес­ти­цій за методом участі в капіталі

  4. Облік інших довгострокових фінансових інвестицій

  5. Розкриття інформації в звітності про довгострокові фінансові ін­вестиції

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити актуальність теми і значення дослідження пи­тань обліку довгострокових інвестицій для тих підприємств, які роб­лять довгострокові вкладення. Визначити предмет і об’єкт дослід­жен­ня. Суб’єктом дослідження вибирати таке підприємство, яке володіє такими інвестиціями.

Щоб провести якісно дослідження, необхідно вивчити Господар­ський кодекс України з цього питання, Закон України «Про підпри­ємства в Україні», П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції», умови створення і порядок створення підприємств з участю інвестицій національних та іноземних інвестицій. Дослідити порядок створення дочірніх під­при­ємств, спільних підприємств з національними і іноземними інвес­ти­ціями за методом участі в капіталі. Розкрити способи оцінки фінан­сових інвестицій за П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції».

У характеристиці господарської діяльності вивчити, якими видами діяльності займається підприємство, характеристику і структуру ак­тивів і пасивів балансу, ліквідність і платоспроможність підприємства, ефективність використання власного і позичкового капіталу і визна­чити, які причини є основою вкладень, основою довгострокових фі­нансових інвестицій і які доходи в майбутньому може і надіється отримати підприємство від довгострокових фінансових інвестицій.

У третьому питанні розкрити облік фінансових інвестицій в асо­ційовані і дочірні підприємства та облік спільної діяльності за мето­дом участі в капіталі, облік створення таких підприємств та їх ре­організації, облік придбання підприємств, злиття підприємств.

У четвертому питанні розкрити облік інших інвестицій пов’язаних сторін, облік інших довгострокових вкладень у цінні папери, облігації місцевих та державних позик, статутний капітал інших підприємств.

У п’ятому питанні описати порядок розкриття інформації в при­мітках до річної звітності за П(С)БО 12 «Фінансові інвестиції» на прикладі додатків, прикладених до роботи, та значення цієї інформації для внутрішніх і зовнішніх користувачів.

У висновках і пропозиціях узагальнити результати дослідження та надати пропозиції з удосконалення обліку.

Література 4; 6; 7; 8; 14; 15; 16; 17; 19; 30; 31; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 47; 52; 53; 54; 62; 65; 67; 68; 77; 78; 79; 84; 85; 88; 99; 100; 104; 107; 108; 113; 114; 128; 130.