Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 17. Фінансовий облік виробничих запасів

План

Вступ

  1. Визначення, визнання, оцінка, класифікація запасів. Значення і динаміка запасів в розвитку господарств України.

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності та облікової політики підприємств

  3. Документальне оформлення руху товарних запасів і їх облі­к­ в місцях зберігання

  4. Синтетичний і аналітичний облік виробничих запасів

  5. Розкриття інформації про виробничі запаси в примітках до фі­нансової звітності

Висновки та пропозиції

Метою курсової роботи є дослідження теоретичних основ та мето­дології обліку виробничих запасів і в умовах практичної діяльності підприємств різних галузей. В одній роботі можна досліджувати об­лік, як одного підприємства, так і двох різних та зробити висновки.

Предметом дослідження є проблеми теорії і практики обліку виробничих запасів, об’єктом дослідження – облік виробничих за­пасів.

У першому питанні дослідити визначення «Запасів» за різними джерелами (стандартами, кодексами, законами), за думками вчених в різних посібниках, підручниках, статтях, надрукованих в періодичній пресі, в наукових вісниках. Узагальнити і зробити висновки. По­скіль­ки оцінка запасів є різною при надходженні і вибутті – дослідження її є актуальним для всіх підприємств і має проблеми. Необхідно вивчити вирішення цього питання в наказі про облікову політику дослід­жу­ваного підприємства. Проаналізувати динаміку запасів в цілому по України і по тій галузі, до якої належить досліджуване підприємство та розкрити значення запасів в цілому і для даного підприємства.

При характеристиці і оцінці господарської діяльності розкрити якими видами діяльності займається досліджуване підприємство, якими видами запасів воно володіє і в яких підрозділах вони зна­ходяться, скільки таких підрозділів. Зробити оцінку структури акти­вів і пасивів, власного капіталу і зобов’язань, ліквідності і плато­спро­можності досліджуваного підприємства, ефективності їх вико­рис­тання.

При дослідженні документального оформлення вивчити рух за­пасів від постачальників і інших кредиторів і їх оцінку, а також передачу запасів з одного підрозділу в інший. Вивчити порядок збе­рігання і структуру запасів, методи обліку запасів у місцях зберігання. Для наочності прикласти первинні документи.

Синтетичний облік дослідити в залежності від джерел надход­жен­ня, аналітичний облік – як в натуральному, так і в сумовому виразі. Дослідити чи використовує підприємство комп’ютерні технології, описати порядок такого обліку.

Розкриття інформації в примітках до фінансової звітності показати на прикладі звітності підприємства, яке досліджується, порівняти з вимогами стандартів і з наказом про облікову політику підприємства.

Результати дослідження узагальнити у висновках і дати свої про­позиції щодо удосконалення обліку.

Література: 3; 6; 7; 8; 14; 17; 18; 19; 22; 29; 30; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 45; 48; 52; 53; 58; 61; 62; 65; 67; 68; 74; 80; 99; 103; 107; 108; 112; 113; 114; 118; 125; 128; 130; 132; 136; 137.

Тема 18. Фінансовий облік малоцінних та швидкозношуваних предметів План

Вступ

  1. Визначення, визнання, оцінка малоцінних та швидкозношуваних предметів, їх види та значення

  2. Характеристика і оцінка господарської діяльності суб’єкта до­слідження

  3. Документальне оформлення надходження і вибуття МШП

  4. Синтетичний і аналітичний облік МШП та контроль за їх збе­реженням

  5. Вдосконалення обліку МШП

Висновки та пропозиції

У вступі розкрити значення запасів у забезпеченні безперервності і ритмічності діяльності підприємства. Вказати мету та завдання до­слідження, визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні, відповідно до П(С)БО 9, навести визначення, умови визнання, склад та порядок оцінки запасів і малоцінних та швидкозношуваних предметів, зокрема. Описати їх види та значення, навести огляд нормативно-правових актів, якими регламентується фі­нансовий облік запасів і, зокрема, облік малоцінних та швидко­зно­шуваних предметів.

У другому питанні розкрити сутність господарської діяльності до­сліджуваного підприємства. Дати оцінку стану його активів і пасивів, розрахувати показники платоспроможності, ліквідності і рента­бель­ності. Дати оцінку організації бухгалтерського обліку на підприємстві, правильності розподілу функцій працівників бухгалтерії, Наказу про облікову політику підприємства.

Третє питання розкрити з урахуванням наказу Міністерства ста­тистики України № 145 «Про затвердження типових форм первин‑ них облікових документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних пред­­метів», яким передбачено їх запровадження у практику обліку із 01.07.1996 р.

Розкриваючи четверте питання, висвітлити порядок синтетичного та аналітичного обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів, навести приклади господарських операцій і кореспонденції рахунків з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів. Вказати, які реєстри аналітичного обліку використовуються для обліку МШП на досліджуваному підприємстві, які застосовуються методи оцінки ви­буття МШП і як вони оцінюються на дату Балансу. Описати методи контролю за збереженням МШП.

У висновках і пропозиціях на основі проведеного дослідження дати оцінку стану фінансового обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів, запропонувати шляхи його удосконалення, більш раціо­наль­ної організації та напрями підвищення ефективності вико­рис­тан­ня оборотних активів підприємства

Література: 3; 6; 7; 8; 11; 17; 18; 19; 30; 32; 33; 37; 39; 40; 41; 45; 48; 52; 53; 54; 65; 67; 68; 74; 81; 99; 103; 104; 107; 108; 109; 112; 114; 128; 130.