Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ (НМК).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

 

Кафедра фінансів

 

 

А.А. ФАСТОВЕЦЬ

 

 

ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

 

НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК

для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації

навчального процесу для студентів спеціальностей:

7050104 «Фінанси», 7050107 «Економіка підприємства», 8050104 «Фінанси», 8050106 «Облік і аудит», 8050107 «Економіка підприємства», 8050108 «Маркетинг» 8050102«Економічна кібернетика»

8050103«Міжнародна економіка»,

 

2009

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ

ТЕМАТИЧНІ ПЛАНИ З ДИСЦИПЛІНИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИХ ЗАВДАНЬ

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТА

ФОРМИ КОНТРОЛЮ І КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

ВСТУП

 

Навчально-методичний посібник з дисципліни «Фінансовий менеджмент» розроблений відповідно до освітньо-професійної програми підготовки спеціалістів і магістрів за напрямом «Економіка і підприємництво», що затверджена Міністерством освіти і науки України в 2002 році й призначений для використання в навчальному процесі студентів денної і заочної форм навчання спеціальностей: «Фінанси», «Облік і аудит», «Економіка підприємства», «Міжнародна економіка», «Маркетинг», «Економічна кібернетика».

Мета вивчення дисципліни: сформувати у студентів цілісну систему знань щодо управління фінансами на мікрорівні; дати понятійно-термінологічний апарат фінансового менеджменту; розкрити методичний інструментарій управління процесами, що супроводжуються рухом грошових коштів і капіталу.

Завдання дисципліни– дати студентам знання про основні поняття фінансового менеджменту, його сутність, функції, методичний інструментарій; розвинути навички управління: прибутком, грошовими потоками, капіталом, інвестиціями, фінансовими ризиками; проведення фінансової діагностики і фінансового планування.

Предмет дисципліни– принципи, методи і форми управління фінансами підприємств і організацій.

Після вивчення дисципліни студенти повинні:

  • –    знати стандартні прийоми управління операційною, фінансовою та інвестиційною діяльністю; критерії вибору оптимальних фінансових рішень; методики планування фінансових показників, їх діагностики і контролю;

  • –    вміти швидко й правильно оцінювати конкретні фінансові ситуації, здійснювати фінансові розрахунки щодо визначення вартості грошей у часі, забезпечувати контроль за повнотою отримання доходів; знаходити шляхи підвищення рентабельності, ефективно управляти фінансовими ризиками, забезпечувати фінансову стійкість підприємств, складати фінансовий план і прогнозувати основні показники фінансово-господарської діяльності на перспективу, застосовувати прийоми антикризового фінансового управління в господарській практиці.

Викладання дисципліни «Фінансовий менеджмент» базується на законах України, указах Президента, постановах Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України з економічних питань, нормативних і інструктивних документах Міністерства фінансів і Національного банку України.

Курс «Фінансовий менеджмент»» вивчається в тісному взаємозв’язку з іншими економічними дисциплінами: економічна теорія, статистика, бухгалтерський облік, економіка підприємства, фінанси, гроші і кредит, фінанси підприємств, оподаткування, інвестування, ринок фінансових послуг і фінансовий ринок та ін.

 

 

Навчальна програма дисципліни

 

МОДУЛЬ 1

ТЕОРЕТИЧНІ Й МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ. УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ, ПРИБУТКОМ І АКТИВАМИ

 

ТЕМА 1. Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

 

Сутність фінансового менеджменту. Мета та завдання фінансового менеджменту. Принципи управління фінансовою діяльністю підприємств. Функції фінансового менеджменту та їх значення. Фінансовий менеджмент як система управління фінансами підприємства. Стратегіч­нийфінансовий менеджмент. Оперативно-тактичний фінансовий ме­не­дж­мент.

Об’єкти і суб’єкти фінансового менеджменту. Місце фінансового менеджменту в організаційній структурі підприємства. Фінансовий ме­ханізм та його складові.

 

ТЕМА 2. Система забезпечення фінансового менеджменту

 

Методологічні основи побудови системи забезпечення фінансового менеджменту.

Організаційне забезпечення фінансового менеджменту. Характеристика моделі фінансової інфраструктури підприємства.

Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту. Джерела фі­нансової інформації. Зміст фінансової звітності. Загальні вимоги до інформаційної бази. Основні користувачі фінансової інформації.

Методичне забезпечення системи фінансового менеджменту. Методи фінансового аналізу та їхня характеристика. Методи фінансового планування й прогнозування. Сутність і функції фінансового контролінгу. Методи фінансового контролінгу.

 

Тема 3. Управління грошовими потоками на підприємстві

 

Поняття грошового потоку. Значення грошових потоків у діяль­ності підприємств. Види грошових потоків та їх класифікація. Принципи управління грошовими потоками. Складання звіту про рух грошових коштів.

Вхідні грошові потоки та їх характеристика. Зміст і завдання управління вхідними грошовими потоками. Управління грошовими потоками, пов’язаними з операційною діяльністю. Управління грошовими потоками, пов’язаними з фінансовими операціями.

Управління вихідними грошовими потоками. Зміст і завдання уп­равління вихідним грошовими потоками. Управління грошовими потоками: оплата рахунків суб’єктів господарювання, перерахування коштів у бюджет і цільові державні фонди, погашення зобов’язань по кредитних та інших боргових зобов’язаннях, витрати на оплату праці.

Планування надходження і використання грошових коштів. Розробка і застосування платіжного календаря.

 

Тема 4. Визначення вартості грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

 

Необхідність і значення визначення вартості грошей у часі. Фактори, що впливають на зміну вартості грошей у часі. Вплив інфляції на зміну вартості грошей. Ризик та його вплив на зміну вартості грошей.

Нарахування простих і складних відсотків.

Майбутня вартість грошей та її зміст. Поняття компаундингу. Розра­хунок майбутньої вартості грошей з урахуванням ануїтетів. Використання процентного фактору у розрахунках майбутньої вартості грошей.

Теперішня вартість грошей та її зміст. Поняття дисконтування та сфери його застосування. Визначення суми дисконту. Визначення чистого дисконтного доходу. Розрахунок теперішньої вартості ануїтетів. Поточна вартість довічної ренти. Використання процентного фактора при розрахунках теперішньої вартості грошей.

Врахування фактора часу у розрахунках вартості облігацій та акцій.