Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ (НМК).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Методичні рекомендації до вивчення дисципліни модуль 1 теоретичні й методичні основи фінансового менеджменту. Управління грошовими потоками, прибутком і активами

 

 

Тема 1. Теоретичні та організаційні основи фінансового менеджменту

 

Фінанси – це наука про те, яким чином

люди управляють витрачанням і надходженням

дефіцитних грошових ресурсів

впродовж певного періоду

(З. Боді та Р.К. Мертон)

 

Методичні поради до вивчення теми

Розкриваючи поняття «фінансовий менеджмент», необхідно мати на увазі, що як наука він сформувався в середині ХХ століття в країнах з ринковою економікою. Саме тоді управління капіталом і грошовими потоками господарюючих суб’єктів виокремилося в самостійну функцію. В Україні термін «фінансовий менеджмент» стали вживати в період становлення ринкових відносин. Вітчизняні автори ототожнюють його з управлінням фінансами і визначають як комплекс управлінських заходів, що спрямовані на забезпечення раціонального уп­рав­ління процесами формування, розподілу й використання фінансових ресурсів суб’єктів господарювання та оптимізацію обороту їхніх коштів. У ринкових країнах зазначену категорію визначають як уп­рав­лінські рішення у зв’язку з придбанням, фінансуванням і управлінням активами, що направлені на реалізацію певної цілі. В цілому фінансовий менеджмент можна тлумачити як багатогранне поняття, а саме: систему раціонального управління фінансами господарюючого су­б’єк­та; орган управління фінансами; форму підприємництва (табл. 1.1).

 

Таблиця 1.1

Зміст трьох аспектів фінансового менеджменту

п/п

Аспект

Зміст

1

Система раціонального управ­ління фі­нан­сами господарю­ючого суб’єкта

Процес розробки мети управління фінансами та її досягнення за допомогою методів і важелів фінансового механізму

2

Орган управління фі­нан­сами

Апарат, що забезпечує цілеспрямований вплив на фінансову діяльність господарюючих су­б’єктів шляхом здійснення управлінських заходів

3

Форма підприєм­ницт­ва

Творчий підхід до розв’язання фінансових проблем, використання наукових основ планування і управління, фінансового аналізу, інно­ваційної діяльності. Орієнтація на отримання прибутку на основі мінімізації господарського ризику

 

Головна мета фінансового менеджменту– забезпечення зростання добробуту власників капіталу підприємства і підвищення ринкової вартості підприємства. Для досягнення цієї мети необхідно розв’язати такі завдання (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Завдання фінансового менеджменту

 

Характерними ознаками системи фінансового менеджменту є її склад­ність, динамічність та відкритість до змін факторів зовнішнього сере­довища.

Забезпечення ефективного фінансового менеджменту пов’язане з реа­лізацією в господарській практиці певних принципів управління (рис. 1.2.).

 

Рис.1.2. Принципи управління фінансовою діяльністю

 

Реалізація головної мети і основних завдань фінансового менеджменту здійснюється шляхом реалізації відповідних функцій, які доцільно об’єднати в дві групи:

  1. 1)  функції фінансового менеджменту як системи, що управляє (табл. 1.2.);

  2. 2)  функції фінансового менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством (табл. 1.3).

 

Таблиця 1.2