Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ (НМК).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Можливості й загрози діяльності райспоживспілки у порівнянні з приватними підприємствами за результатами опитувань керівного складу райспоживспілки

(у балах)

п/п

Напрями діяльності

Райспоживспілка

Приватні підприємства

1

Погіршання фінансових результатів

3,6

4,8

2

Втрата фінансової стійкості

2,6

3,0

3

Нарощування грошових надходжень від проведення диверсифікації

2,3

1,8

4

Залучення фінансових ресурсів із зовнішніх джерел

1,9

2,1

5

Удосконалення цінової політики

0,8

1,9

 

Методичні рекомендації до розв’язку задачі 51

 

SWOT-аналіз виступає фундаментальним методом антикризового фінансового управління, оскільки дозволяє провести спільне вивчення факторів зовнішнього і внутрішнього середовища діяльності підприємств. Методика проведення SWOT-аналізу передбачає виявлення сильних і слабких сторін діяльності підприємства, а також загроз і можливостей щодо цієї діяльності з боку зовнішнього середовища. Потім встанов­люються зв’язки між ними шляхом побудови спеціальної матриці. (рис. 12.1).

 

 

Стан зовнішнього середовища

Стан внутрішнього середовища

 

Можливості

Загрози

Сильні сторони

Поле «Сила і Можливості»

Поле «Сила і Загрози»

Слабкі сторони

Поле «Слабість і Можливості»

Поле «Слабість і Загрози»

 

Рис. 12.1. SWOT-матриця атикризової фінансової стратегії райспоживспілки

 

При розв’язанні даної задачі, в першу чергу, за даними таблиць необхідно виявити 2–3 сильних сторони, 2–3 слабких сторони, 2–3 загрози й 2–3 можливості у порівнянні з показниками конкурентів. Для цього розраховуються відхилення між показниками, що аналізуються безпосередньо в таблиці або шляхом побудови графіків полярних профілів.

Після цього у відповідні вектори SWOT-матриці, що розбиті на два рівні, вписуються найбільш значущі позиції, що були виявлені на основі аналізу відхилень. Стратегічні заходи, які необхідно брати до уваги при розробці антикризової стратегії, формулюються в чотирьох квадрантах матриці як комбінація факторів, що вписані в кожен з двох рівнів векторів. При формулюванні стратегічних установок необхідно звернути увагу на перетворення слабких сторін діяльності в сильні.

 

Тематика індивідуальних навчально-дослідних завдань за темою

 

Розрахункове завдання

 

Завдання 13. Аналіз причин фінансової кризи на підприємстві показав, що кризову ситуацію породжують: відсутність відлагодженої системи антикризового управління; обмежені можливості реалізації виробленої продукції; неефективне управління грошовим оборотом; низький рівень прибутковості операційної діяльності й ефективності розподілу прибутку; невідповідність рівня кваліфікації персоналу ринковим умовам господарювання. Запропонуйте можливі варіанти подолання кризових явищ на підприємстві.

 

Теми наукових доповідей

1. Методичний інструментарій розробки антикризової програми підприємства.

2. Методи прогнозування банкрутства.

 

Тема есе

1. Причини виникнення фінансової кризи на вітчизняних підприємствах та шляхи виходу з неї.

 

Рекомендована література:1, 2, 13, 15,16.

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНИХ ЗАВДАНЬ

 

Індивідуальні навчально-дослідні завдання представлені трьома видами розробок:

– розрахунковими або графічними роботами;

– есе;

– науковими доповідями.

За кожним із змістових модулів студент повинен виконати не менше двох завдань із зазначеного переліку. Кожне з них має відповідати стандартним вимогам.

Розрахункові роботи повинні містити коротку концепцію проведення розрахунків (огляд ключових показників, що застосовуються при проведенні розрахунків; обґрунтування критеріїв, на основі яких приймаються управлінські рішення, тощо); безпосередні розрахунки й обґрунтовані висновки до них. По можливості до розрахунків бажано дати графічну інтерпретацію. Особливо заохочуватимуться роботи, що міститимуть авторські програми для комп’ютерної обробки фінансової інформації. За такі розробки студенти можуть додатково отримати максимум 5 балів.

Есе – це короткі наукові критичні нариси, які відзначаються вишуканістю форми. В них повинне бути викладене власне бачення автора на проблему, що досліджується. Для презентації есе в аудиторії доречним може бути мультимедійний супровід тексту. За обсягами есе не повинні перевищувати 5 сторінок формату А4.

Наукова доповідь являє собою дослідження наукової проблеми, яке містить наступні обов’язкові елементи: актуальність теми дослідження; короткий огляд наукових публікацій із зазначеної проблематики з визначенням дискусійних питань; власне бачення автора щодо їхнього розв’язання; висновки і пропозиції . За обсягом наукова доповідь не повинна перевищувати 10 сторінок тексту формату А4. Обов’язковим елементом є оформлений відповідно до стандартних вимог список використаної літератури.

Кожен із перелічених видів індивідуальних творчих науково-дослідних завдань оцінюється за трьохбальною шкалою від 3 до 5 балів.