Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ (НМК).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Питома вага різних груп товарно-матеріальних запасів у загальній їх кількості

Рис. 2.5. Діаграма Парето щодо управління різними групами товарно-матеріальних запасів

 

Питання для самопідготовки і самоконтролю знань

 

  1. 1.     Перелічіть основні елементи системи забезпечення фінансового менеджменту.

  2. 2.     Дайте визначення системи інформаційного забезпечення фінансового менеджменту.

  3. 3.     Які вимоги висуваються до фінансової інформації?

  4. 4.     Які основні джерела фінансової інформації?

  5. 5.     Розкрийте зміст методів, що традиційно застосовуються при проведенні фінансового аналізу. Які їхні переваги й недоліки?

  6. 6.     Розкрийте методичний інструментарій, що застосовується при розробці фінансових планів й обґрунтуванні планових показників.

  7. 7.     Дайте визначення поняття «фінансовий контролінг». Які відмінності Ви вбачаєте між фінансовим контролем і фінансовим контролінгом?

  8. 8.     Розкрийте зміст правила Парето. В яких сферах управління фінансами доречно застосовувати АВС-аналіз?

 

План практичного заняття

1. Система інформаційного забезпечення фінансового менеджменту.

2. Види і методи фінансового аналізу.

3. Види і методи фінансового планування.

4. Система і методи фінансового контролінгу.

 

Кейс 1. «Фінансовий аналіз: сучасний дискурс»

 

    1. 1.  Організація і методики

Одні керівники на пропозицію ввести штатну посаду фінансового менеджера відповідають так: «Навіщо? У мене вже є бухгалтер». Інші нарікають, що створили потужну фінансову службу, а віддачі від неї немає. В обох випадках діагноз може бути один: керівник не знає для чого йому це все потрібно. Саме через некомпетентність директорів, за словами консультантів, у фінансових чи планово-економічних відділах підприємств часто марнують свій час «розумні голови».

Директорів цікавить безпосередньо не фінансовий аналіз, а фінансовий ефект (генерація готівки, отримання прибутку, розширення виробництва), до якого цей аналіз призведе. Але перш ніж отримати результат синтезу, спочатку необхідно провести аналіз, щоб отримати інструмент для прийняття оптимальних рішень.«Чудово, погодиться кожен директор – нехай цим займається фінансова служба».Справа в тому, що займатися фінансовим аналізом немає сенсу, якщо правильно не поставити мету. А цього, окрім директора, ніхто не зробить.

У світовій практиці склалося два підходи до розуміння мети фінансового аналізу і засобів її досягнення:

1. Стандартний фінансовий аналіз, що полягає у чітко регламентованому розрахунку низки коефіцієнтів на основі даних стандартної фінансової звітності.

2. Фінансова аналітика-нестандартні методи фінансового аналізу, які окрім розрахунків стандартних коефіцієнтів включають інші методи обробки й оцінки інформації.

Якщо директор ставить за мету побачити деякі загальні тенденції пройденого шляху або зробити формальний фінансовий звіт для зовнішніх споживачів, його може задовольнити перший підхід. Але набагато привабливішим для керівника є аналіз, результати якого використовують під час розробки сценаріїв майбутнього розвитку й вибору управлінських рішень в поточній господарсько-фінансовій діяльності. Для проведення такого аналізу потрібна додаткова фінансова інформація, яку отримують на базі експертних оцінок, управлінського обліку, даних про зовнішнє середовище. Цілі такого аналізу можуть бути сформульовані такі: визначення фінансової стратегії, оптимізація витрат, моделювання бізнес-процесів.

Переваги фінансової аналітики полягають у тому, що вона доступна й при мінімальній кількості інформації. Так, прийнятна база з’являється, наприклад, з впровадженням бюджетування. Наявність загального бюджету дає директору значні можливості щодо застосування нестандартних методів аналізу.