Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ (НМК).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Питання для самопідготовки і самоконтролю знань

  1. 1.  Які види прибутку розмежовують у системі показників господарсько-фінансової діяльності підприємства?

  2. 2.  Розкрийте методику обґрунтування стратегії управління прибутком підприємства.

  3. 3.  У чому полягає сутність операційного аналізу прибутку? Наведіть алгоритми розрахунку валової маржі, коефіцієнта валової маржі, критичного обсягу реалізації, запасу фінансової міцності бізнесу, прибутку.

  4. 4.  Які фактори враховують при розробці цінової політики підприємства?

  5. 5.  Яким чином здійснюється визначення ціни рівноваги?

  6. 6.  У чому полягає сутність затратного методу формування ціни?

  7. 7.  Розкрийте зміст категорій «граничні витрати» і «гранична виручка». Як вони впливають на прибуток?

  8. 8.  Які методичні підходи застосовуються при плануванні розподілу прибутку?

  9. 9. У чому полягає зміст дивідендної політики підприємства? План практичного заняття

 

1. Фінансовий механізм формування операційного прибутку..

2. Розрахунок ефекта операційного важеля.

3. Управління розподілом та використанням чистого прибутку.

 

Задача 13. У наступному році керівництво підприємства планує збільшити виручку від реалізації продукції з 80,0 тис. грн до 88,0 тис. грн, не виходячи за межі релевантного діапазону. У звітному періоді перемінні витрати становили 60,0 тис. грн, а умовно-постійні витрати – 5,0 тис. грн. Розрахуйте суму прибутку, яка б відповідала певному рівню виручки від реалізації традиційним способом і за допомогою операційного важеля. Побудуйте графік точки беззбитковості.

Розрахувати точку беззбитковості, запас фінансової міцності бізнесу та силу впливу операційного важеля у звітному й плановому роках. Зробіть висновки стосовно сили впливу операційного важеля й зміни запасу фінансової міцності бізнесу при відносному зменшенні умовно-постійних витрат.

 

Методичні рекомендації до розв’язання задачі 13.

 

Зміст задачі стосується однієї з найважливіших характеристик взаємозв’язку витрат, обсягів виробництва і прибутку – аналізу беззбитковості. Його проведення можливе за умови поділу витрат на умовно-постійні й умовно-змінні. Точка беззбитковості-це такий обсяг реалізації, коли доходи підприємства дорівнюють його витратам. Вона може бути визначена двома методами:

    1. 1)    методом рівняння, який ґрунтується на формулі доходу від реалізації

Дохід=змінні витрати+постійні витрати+прибуток.

    1. 2)    методом маржинального доходу, який розраховується як різниця між виручкою й умовно-перемінними витратами. Для розрахунку точки беззбитковості у грошовому вираженні розраховують коефіцієнт маржинального доходу-співвідношення маржинального доходу й виручки від реалізації. Точку беззбитковості визначають шляхом ділення умовно-постійних витрат на коефіцієнт маржинального доходу. Перевищення фактичної виручки від реалізації над точкою беззбитковості складає запас фінансової міцності бізнесу. Плановий прибуток розраховується шляхом множення запасу фінансової міцності бізнесу на коефіцієнт маржинального доходу.

При розв’язку задачі другим способом побудуйте таблицю для порівняння показників операційного важеля за двома варіантами розрахунків.

 

Задача 14. Столярна майстерня виробляє обідні столи й стільці до них. У плановому періоді передбачається відпра­цювати 20 тис. людино-годин. Спостереження показали, що за 100 людино-годин можна випустити або один стіл, або три стільці. Ціна реалізації стола – 500 грн., стільця – 100 грн., перемінні витрати на одиницю продукції відповідно складуть – 333 грн. і 80 грн. Який із виробів вигід­ніший для підприємства?

 

Задача  15. За даними, поданими нижче в таблиці оцінити, на якому із підприємств склалася краща структура витрат, якщо виручка має тенденцію до зростання.

 

Таблиця