Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМ (НМК).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
1.47 Mб
Скачать
    1. 2. Про що розповіли консультанти з фінансового аналізу

На думку консультантів, той факт, що вся повнота методів фінансового аналізу більшості вітчизняних підприємств сьогодні недоступна, можна розглядати як позитивний момент. По-перше, витрати на фінансовий аналіз – одна із складових собівартості продукції й розумне їх обмеження цілком доцільне. По-друге, спрацьовує так званий принцип шанувальників пива (20 % споживачів цього продукту випивають 80 % від загального обсягу його реалізації). Отже, 20 % зусиль приносять 80 % загального ефекту. Застосування ж найскладніших методик підвищує ефективність на 0,5–1,0 %. Якщо в світовій практиці розраховують більше 200 фінансових коефіцієнтів, то в Україні достатньо 5. У них застосовується 20–30 методів фінансової аналітики, у нас – 3–4. Один з найпростіших – АВС-метод. При його застосуванні керуються тим же принципом «шанувальників пива»: виділяючи категорію А, директор визначає куди спрямувати свої управлінські зусилля в першу чергу.

Наступний метод, який без значних зусиль, але з великою користю для фінансового управління може використовувати директор – метод дисконтованої вартості. Його зміст полягає в тому, що 100 дол., які ви отримуєте через рік, – це не ті ж самі долари, які ви отримаєте сьогодні. Застосування цього підходу було б значно ефективнішим, якби керівники контролювали рух грошових коштів.

Надзвичайно широкі перспективи в умовах кризи неплатежів має метод аналізу дебіторської заборгованості, що ґрунтується на складанні реєстра старіння боргів. Так, на одному підприємстві була велика дебіторська заборгованість. До того ж керівництво точно й не знало хто, скільки і як довго їм винен. Після складення зазначеного реєстру всім дебіторам зателефонували. Через два тижні 50 % платежів було оплачено.

 

    1. 3. Антураж навколо підписання й подання фінансових документів

Сьогодні директори підписують фінансові звіти не дивлячись. Вони вважають, що це відволікає їх від основної роботи. Більшу користь міг би принести наказ про те, що фінансова звітність подається, наприклад, за три дні до початку ради директорів або оперативної наради, на якій фінансова служба захищає баланс і дає пояснення до нього. Це, безумовно, сприяло б підвищенню культури фінансового менеджменту. Завдяки цьому вітчизняні підприємства змогли б отримати суттєві фінансові результати навіть без застосування складних фінансових методик.

 

Питання для обговорення

  1. 1.  Який структурний підрозділ підприємства повинен проводити фінансовий аналіз?

  2. 2.  У чому, на Ваш погляд, полягає мета фінансового аналізу? Хто повинен її сформулювати?

  3. 3.  Чи погоджуєтеся Ви з твердженням, що фінансова аналітика має суттєві переваги порівняно зі стандартним фінансовим аналізом? Відповідь аргументуйте.

  4. 4.  Які фінансові процеси можна проаналізувати на основі зведеного бюджету підприємства?

  5. 5.  Чи впливають на собівартість продукції вітчизняних підприємств витрати на проведення фінансового аналізу?

  6. 6.  В яких розділах фінансового аналізу можуть бути застосовані АВС-метод, метод дисконтування вартості грошей, складання реєстру старіння боргів?

  7. 7.  Які 5 коефіцієнтів Ви б запропонували як ключові для проведення фінансового аналізу?

  8. 8.  Чи повинен керівник підприємства вміти читати баланс?

  9. 9.  Чи погоджуєтесь Ви з висловом: „Найпростіші з численних фінансових прийомів – реальна можливість робити гроші з повітря”?

  10. 10.    Чи варто влаштовувати публічні захисти фінансової звітності?