Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Финансовий облік (курсова робота).doc
Скачиваний:
138
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
944.64 Кб
Скачать

Тема 43. Фінансовий облік касових операцій в установах банків

План

Вступ

  1. Організація касового господарства банку. Завдання обліку і конт­ролю касових операцій

  2. Облік і контроль операцій з грошовими коштами

  3. Порядок оформлення та облік результатів інвентаризації в касі банку

  4. Порядок обліку, зберігання і видачі бланків суворої звітності

  5. Шляхи удосконалення обліку касових операцій

Висновки та пропозиції

У вступі зазначити актуальність обраної теми, сформулювати ос­новні напрямки дослідження, визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні висвітлити порядок організації касових опе­рацій в установі банку. Зазначити, як організовано прийом готівкових коштів, видачу грошових коштів на виплату заробітної плати, на від­рядження. Розкрити значення і завдання обліку і контролю касових операцій в контексті Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Навести приклади контролю за здій­сненням касових операцій. Охарактеризувати банківську установу, за матеріалами якої виконується курсова робота, описати використання комп’ютерної техніки для обробки первинних документів, аналі­тич­ного і синтетичного обліку, складання звітності.

У другому питанні охарактеризувати план рахунків, що вико­рис­товується банківськими установами. Навести приклади господарських операцій з грошовими коштами, відображення їх на рахунках бух­гал­терського обліку, в реєстрах аналітичного і синтетичного обліку.

У третьому питанні зазначити порядок і терміни проведення інвентаризації в касі банківської установи. Відобразити на рахунках нестачу або надлишок грошових коштів, проаналізувати обставини їх виникнення. Вказати на відповідальність матеріально-відповідальних осіб за нестачу готівки в касі.

У четвертому питанні розкрити порядок обліку, зберігання і видачі бланків суворої звітності (грошових чекових книжок, лімітованих і нелімітованих чекових книжок).

У п’ятому питанні розкрити напрями удосконалення обліку ка­со­вих операцій.

У додатки включити: наказ про облікову політику підприємства; наказ про проведення інвентаризації каси; інвентаризаційний акт, порівняльну відомість, прибутковий і видатковий касові ордери, заяву про переказ готівки, реєстри аналітичного і синтетичного обліку

У висновках і пропозиціях зазначити те позитивне, що є в орга­ні­зації обліку і показниках діяльності установ банку. Визначити недо­ліки і вказати напрямки їх усунення. Надати пропозиції щодо покра­щення організації обліку у банківській установі і поліпшення його фінансового стану.

Література: 11; 14; 25; 34; 63; 98; 106; 117; 131.

Тема 44. Фінансовий облік грошових коштів на рахунках в банках

План

Вступ

  1. Порядок відкриття рахунків в банках

  2. Значення і завдання обліку і контролю руху коштів на рахунках в банках

  3. Характеристика господарської діяльності та організації фінан­со­вого обліку банку

  4. Документальне оформлення руху коштів на рахунках в банках

  5. Синтетичний і аналітичний облік руху коштів на рахунках в банках

  6. Напрямки удосконалення обліку грошових коштів на рахунках в банках

Висновки та пропозиції

У вступі зазначити актуальність обраної теми, сформулювати ос­новні напрямки дослідження, визначити предмет, об’єкт і суб’єкт дослідження.

У першому питанні розкрити порядок відкриття поточних рахунків в національній і іноземній валюті; їх кількість; визначення основного рахунку і порядок встановлення за цим рахунком ліміту каси. За­значити, які документи необхідно подати до банківської установи для відкриття рахунку.

У другому питанні розкрити значення і завдання обліку і контролю коштів на поточних рахунках в установах банку згідно з Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», навести конкретні приклади контролю за здійсненням операцій на рахунках в банківських установах.

У третьому питанні розкрити особливості господарської діяльності суб’єкта господарювання, який досліджується, показати динаміку його діяльності в абсолютній сумі та розрахувати темпи росту та при­росту за кілька (3–5) років. Дати оцінку стану активів і пасивів до­сліджуваного підприємства, розрахувати його платоспроможність і ліквідність, показники рентабельності. Дати оцінку організації бух­галтерського обліку на підприємстві, правильності розподілу функцій працівників бухгалтерії, Наказу про облікову політику підприємства.

У четвертому питанні зазначити, якими первинними документами оформляються банківські операції. Описати порядок складання пла­тіжного доручення, вимоги-доручення, заяви на переказ готівки, чеку з лімітованої і нелімітованої грошової чекової книжки, виписки банку; зазначити порядок її перевірки і обробки. Розкрити порядок звірення залишків коштів на поточних рахунках у національній й іноземній валюті з установою банку.

У п’ятому питанні навести бухгалтерські проведення отримання передоплати від покупця, одержання коштів від реалізації товарів, необоротних активів, готової продукції; оплати за сировину, товари, необоротні активи, розрахунків з бюджетом та органами соціального страхування. Описати порядок відображення операцій в реєстрах ана­літичного і синтетичного обліку.

У шостому питанні розкрити напрямки удосконалення обліку гро­шових коштів на рахунках в банках.

У додатки включити: наказ про облікову політику підприємства; платіжне доручення, заяву на переказ готівки, регістри аналітичного і синтетичного обліку; звітність «Баланс», «Звіт про фінансові резуль­тати».

У висновках і пропозиціях зазначити те позитивне, що є в орга­ні­зації обліку і показниках діяльності підприємства. Визначити недоліки і напрямки їх усунення. Надати пропозиції щодо покращення ор­га­нізації обліку на підприємстві та поліпшення його фінансової сталості.

Література: 6; 14; 23; 33; 35; 36; 44; 130; 136; 137.